Foci

A válogatott és a Dunaferr is bundameccset játszott?

A Nemzeti Sport korábbi informátora, bizonyos Karesz azt állítja, egy 2002-es magyar-horvát barátságos labdarúgó-mérkőzést is megbundáztak.

Egyre jobban bonyolódik és szerteágazóvá válik a magyar labdarúgást átölelő bundabotrány. A REAC csapatnyi futrballistájának képbe kerülése, a korábbi MTK-s S. László, a nevét is vállaló Pomper Tibor, a siófoki különítmény, Lippai Ákos és a Diósgyőr, valamint a véglegesen besározódó Aczél Zoltán kálváriája után a sportnapilap egy korábbi informátora a magyar válogatottat is középpontba állította.

A Magyar Televízió levetített egy dokumentumfilmet, amelyben D. Károly, alias Karesz beszél a 90-es és 2000-es évek elejét átölelő botrányokról, a megvesztegetés módszereiről és konkrét személyekről is, igaz, nevüket nem említve. Ő is aktív részese volt a bundázásnak, a játékosokat kereste meg.

A Becsöngetünk és elfutunk című film kapcsán a pepsifoci a Blikk összeállítását idézi, amely szerint az informátor azt állítja, a 2002. május 8-án lejátszott pécsi magyar-horvát barátságos mérkőzés is manipulatív eredményt hozott. A megrendelők kétgólos vendégsikert kérte, 2-0-ra nyertek a horvátok.

A Blikk kérdésére Gellei Imre, a magyar válogatott akkori kapitánya, Juhár Tamás, a csapat játékosa is kategorikusan cáfolta a vádakat.

D. Károly szervező és fordító volt a jobbára délszláv és magyar felek között. Azt mondja, egyetlen magyar labdarúgó volt csupán, aki megkeresését visszautasította. Ő Salamon Miklós, a Dunaferr védője. 2001-ben a bajnok Dunaferr az Omonia Nicosia csapatával játszott az UEFA-kupában. Az első meccset 2-2-re hozta idegenben az Egervári-csapat, a visszavágón Győrben 4-2-re kikaptunk. Salamont saját házában keresték meg, de a szervezőket kipenderítette onnan, miközben négy másik újvárosival megállapodtak.

Karesz szerint 2001 és 2005 között harminc magyar bajnokit, válogatott és nemzetközi mérkőzést manipuláltak, 60 magyar vagy nálunk játszó légióst szerveztek be. 2001-ben, a Hertha-Cottbus német bajnokit is megpróbálták elcsalni, ebben nem akart részt venni egy magyar játékos.

Akkoriban Sebők Vilmos, Mátyus János (a REAC jelenlegi edzője) és Vasile Miriuta volt a Cottbus alkalmazottja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik