Foci

Munkájukért futottak a bírók

Egészen pontosan 130 labdarúgó játékvezető és asszisztens szenvedett ma délelőtt a Puskás Ferenc Stadion atlétikai pályáján.

Az átalakulás előtt álló Puskás Ferenc Stadion sok más mellett még arra is éppen alkalmas, hogy a magyar labdarúgás játékvezetői és asszisztens karának megfelelő feltételeket biztosítson az éves rendes felméréshez. Ennek megfelelően a 2006 óta a játékvezető bizottság alelnöki tisztjét betöltő Vágner László invitálására pont 130-an gyűltek össze kedden reggel a játékos kijáróban.

A lelátók mondjuk nem teltek meg, miközben a 100 férfi és a 30 nő – merthogy hölgyek is vannak a legjobb, legtehetségesebbek sípmesterek között – csöndesen izzadt a hirtelen jött márciusi melegben. Vagy nem is annyira csöndesen.

Vágner László (középen kék felsőben)
1998-ban még maga is felmérésen vett részt a Népstadionban

A sporik csoportokra osztva előbb melegítettek, majd 6 x 40 métert sprinteltek, végül 22 x 150 métert futottak körbe-körbe a rekortánon. Vágner mester elárulta: „Mint mindenhol a világon, egységes FIFA követelmény szerint ellenőrzünk 2006 óta. A nemzetközi szervezet biztosítja azt a szoftvert is, ami a fotocellák segítségével objektív módon méri a játékvezető és az asszisztensek edzettségi állapotát. Az adatokat továbbítjuk a központba, így a hazai és a nemzetközi bíróküldő szervezet is pontosan tisztában van vele, ki az, aki teljesítette a megadott szinteket, és ki az, akit büntetni kell. Merthogy aki nem teljesít, az nem kaphat nemzetközi, sem hazai feladatot, mindaddig, amíg a pótvizsgán meg nem üti a mértéket.”

Bizony, komoly szintek vannak. A 6 x 40 méteres futást Kassai játékvezetőnek egyenként 6,2 másodpercen belül kell lesprintelni egy perces pihenőkkel, míg az asszisztenseinek 6 másodperc alatt ahhoz, hogy FIFA kerettagok maradhassanak. A 22 x 150 méteres futásnál – etapok közt 40 másodperc séta – minden alkalommal 30 másodpercen belül kell beérni az adott zónába. Aki lemarad, azt már veszi is ki a katonatisztként kérlelhetetlen szigoráról ismert Vágner.

„Negyven év alatti az összes jelenlévő kerettagunk, de büszkén mondhatom egyre jobban elfogadják őket a legmagasabb szinten is. Ezzel Európa legfiatalabb átlagéletkorú bírói testületével rendelkezünk. Nekik nem okozhat gondot ez a teljesítmény. A bírók átlagosan 8-9 kilométer között teljesítenek egy-egy mérkőzésen. Ahhoz, hogy minden pillanatban akció közelben legyenek tudni kell követni a játék ritmusát, pulzálását. Például az asszisztenseknek a partvonal túloldalán megközelítőleg ugyanolyan sebességgel kell futni, mint a kiugratott csatárnak ahhoz, hogy a leshatárt tartani, látni tudja. Ehhez elengedhetetlen a jó forma.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik