Foci

A Bilbao idegenben verte a Manchester Unitedet

A labdarúgó Európa Ligában az Athletic Bilbao jól futballozva 3-2-re nyert a Manchester United vendégeként.

Hazai pályán kezdte meg nyolcaddöntős párharcát a Manchester United a második számú európai kupasorozatban. Sir Alex Ferguson csapatában Rooney, Hernández, Young vagy éppen Giggs is a kezdőcsapatban kapott helyet a Marcelo Bielsa által irányított Athletic Bilbao ellen.

Az első veszélyes próbálkozás a vendégek nevéhez fűződött: Llorente lövése kevéssel kerülte el a kaput a 4. percben. A spanyol bajnokság 5. helyén álló alakulat bátran futballozott, a 22. percben viszont a MU szerezte meg a vezetést, miután Hernández egy csel után tüzelt, Gorka Iraizoz bravúrral védett, de Rooney-nak nem okozott gondot a kipattanó értékesítése.

A baszkok összességében többet próbálkoztak az első félidőben az ellenfél kapuja előtt, Susaeta emelésénél nem is jártak messze az egyenlítéstől. Ekkor még megúszta a United, de mégsem vonulhattak előnnyel a szünetre, miután a 44. percben egy jobb oldali beadás után Llorente fejelt a hazai kapuba.

A szünet után is a Bilbao volt a veszélyesebb, Muniain és Llorente sem járt messze a gólszerzéstől. A MU-ban a spanyol kapus, De Gea tartotta a lelket, többször is bravúrral mentett. A 71. percben viszont már a hazai hálóőr is tehetetlennek bizonyult, egy szépen beemelt labdát De Marcos ballal, kapásból küldött a gólvonal mögé. Már vezetett a Bilbao, igaz, a második góljuk a felvételek alapján lesről született.

Hátrányban megélénkült a Manchester United, de hiába próbálkozott, egyenlítenie nem sikerült a Premier League második helyezettjének. Sőt, az angolok nagyon nehéz helyzetbe kerültek, miután Muniain a 90. percben a léc alá vágott egy kapusról kipattanó labdát a szép számban megjelent vendégszurkolók nagy örömére.

Már a hosszabbítás perceiben járt a találkozó, amikor kezezés miatt büntetőt lőhetett a MU, amit Rooney a jobb alsó sarokba vágott. Ez azonban már csak a szépítésre volt elég, a továbbjutás szempontjából viszont még fontos jelentősége is lehet a találatnak.

A MU az Európa Liga előző körében is kikapott hazai pályán az Ajax ellen, akkor azonban az odavágón aratott sikerüknek köszönhetően továbbjutottak. Az Athletic Bilbao mindenesetre 3-2-es sikerének köszönhetően magabiztosan készülhet a hazai visszavágóra.

A mérkőzés összefoglalója:

A Valencia az első félidő után Soldado duplájának is köszönhetően már 3-0-ra vezetett a vendég PSV ellen, majd a második játékrész elején Piatti megszerezte a spanyolok negyedik találatát is, de a hollandok az utolsó percekben két gólt is szerezve visszahozták továbbjutási reményeiket a párharcban. A mérkőzés végének alakulása miatt bosszankodhat a Valencia, ám 4-2-es sikerük után így is esélyesebbnek számítanak a legjobb nyolc közé kerülésre.

Nehéz dolga lesz hazai pályán az Udinesének, miután az olaszok 2-0-s vereséget szenvedtek a holland AZ Alkmaar otthonában. A vendégek gólvágója, Di Natale csak a 80. percben lépett pályára csereként.

A belga Standard Liége hazai pályán 2-2-es döntetlent ért el a Hannover ellen. A visszavágókat jövő csütörtökön rendezik.

A Manchester United mellett a Manchester City is vereséget szenvedett az EL nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A csütörtökön korábban lejátszott találkozókról ide kattintva olvashat!

Eredmények – Európa Liga, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések
Manchester United (angol)-Athletic Bilbao (spanyol) 2-3 (1-1)
Gólszerzők:
Rooney (22., 92., utóbbit 11-esből), illetve Llorente (44.), De Marcos (71.), Muniain (90.)
Standard Liége (belga)-Hannover 96 (német) 2-2 (2-1)
Gólszerzők:
Buyens (27.), Tchite (30.), illetve Stindl (22., 11-esből), Diouf (56.)
Valencia (spanyol)-PSV Eindhoven (holland) 4-2 (3-0)
Gólszerzők:
Victor Ruiz (11.), Soldado (13., 43., utóbbit 11-esből), Piatti (56.), illetve Toivonen (83., 11-esből), Wijnaldum (90.)

AZ Alkmaar (holland)-Udinese (olasz) 2-0 (0-0)
Gólszerzők:

Martens (63.), Falkenburg (84.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik