Foci

Kevert paklikkal folytatódik a játék

Az OTP Bank Liga tavaszi szezonjának több magyar labdarúgócsapat is átalakult kerettel vág neki. Lássuk a legfontosabb játékosmozgásokat!

Kedden az időjárás kissé ránk ijesztett, ám az utóbbi napokban beköszöntött a tavasz, így semmi akadálya annak, hogy péntektől a magyar labdarúgó élvonalban is elkezdődjön a bajnokság második szakasza. Túl a bajnokság felén már nagyjából realizálódott, ki miről szövögethet vérmes reményeket, nézzük, hogy ehhez mérten sikerült-e a keretek megerősítése. Íme, az NB I. legérdekesebb igazolásai!

A listavezető Debrecennél a győztes csapaton ne – nagyon – változtass elvet követték a téli átigazolási szezonban, így az érkezők között többnyire kölcsönből visszatért játékosokat találhatunk. Azért két igazolást is feljegyezhetünk a Lokinál, a gaboni ViperaRogur Meyé a kiesés ellen menekülő Zalaegerszeget, Szabó Ádám az MTK-t hagyta ott a hajdúságiak kedvéért, utóbbi azonban rögvest bekerült a „távozók” közé is, mert kölcsönben a Mezőkövesdet erősíti tavasszal. Érdekesség, hogy elhagyta a DVSC-t Mindaugas Malinauskas, a sokat bírált litván kapus, egyelőre nem tudni hol folytatja. Kondás Elemér legénysége ugyanakkor már eleve veretes névsorból állt, nem csoda, hogy a gárda veretlenül vezeti az OTP Bank Ligát.

Résen kell lennie ugyanakkor a Lokinak, ugyanis az üldözők erősítettek a kereten. Mindjárt itt van a második Győri ETO, amely megszerezte Djordje Kambert a ZTE-ből, Pátkai Mátét az MTK-tól, Varga Rolandot pedig az olasz Bresciától.

Torghelle már a Videoton színeiben pacsizhat majd a társakkal (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A Videoton sem tétlenkedett, a székesfehérváriak ugyan hosszú huzavona után megváltak a Ciprusra igazoló André Alvestől, ám gyorsan pótolták a brazilt, az ősszel a Budapest Honvédnál remeklő Torghelle Sándor öltözött piros-kékbe. Milan Perics Kaposvárról érkezett, hogy fontos gólokat szerezzen, a szombathelyi tehetség, Kovács István pedig a jövő nagy játékosa lehet – és már most is helyet követel magának a kezdőben. A Törökországba igazoló Elek Ákos érzékeny veszteség lehet, de Dusan Vasziljevics is elhagyta a középpályát, ő Újpesten folytatja. A kisebb vérfrissítésen áteső Vidi a múlt hétvégén 5-1-re elpáholta a Győrt, egy meccsből pedig nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de az biztos, hogy hangos figyelmeztetés volt ez a bajnokság többi szereplőjének.

A Budapest Honvédnál elég nagy mozgolódás volt a téli szünetben, hogy mást ne említsünk távozott a góllövőlistát vezető Danilo, aki Vanczák Vilmos svájci csapatánál, a Sionnál folytatja. Elhagyta még a fővárosiakat a korábban említett Torghelle és Dieng Abass is, a klub pedig jobbára hazánkban ismeretlen játékosokat igazolt a pótlásukra, ám ez még akár Supka Attila legénységének javára is válhat.

A középmezőnyhöz tartozó csapatok közül a Diósgyőr a Málagától érkező Fernando Miguel Fernándezzel és a brazil Bernardo Frizonival újabb ígéretes légiósokat igazolt, igaz a korábban beharangozott Mr. X végül nem érkezett meg Miskolcra. A másik újonc, a Pécs is húzott egy bíztatót, Solomon Okoronkwo, ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, igen jó helyezéshez segítheti a Mecsek-aljai legénységet. A Paksnál ahogy azt már megszokhattuk, csak magyar játékosok érkeztek vagy távoztak, az ősszel Hollandiábana, NEC Nijmegennél pallérozódó Eppel Márton pedig igen jó húzásnak tűnik. A legnagyobb erősítés azonban egy maradás: Böde Dániel nem hagyta el télen Tolna megyét. Kecskeméten Gyurcsó Ádám kölcsönből való visszatérése a Videotonhoz, illetve Foxi Kethevoama Asztanába igazolása lehet fájó, ám visszatért Tököli Attila, így a csatársor újra erősödött.

Kulcsár Dávid a Fradi-drukkerek kedvence lehet (Fotó: MTI/Földi Imre)

A Ferencvárosnál ahogyan a tulajdonosi székben, úgy az öltözőben is magyarosítottak, a távozók közt pedig olyan neveket találunk, mint Andrezinho, Felipe Félix, Csizmadia Csaba, Maróti Béla és Tóth Bence. Détári Lajos csapata főleg a jövőt illetően erősített, Kulcsár Dávid, Beliczky Gergő és Batik Bence is jó képességekkel megáldott, fiatal labdarúgó.

Mindeközben az ősi rivális Újpestnél megindult valami, az új belga tulajdonos, Roderick Duchatelet érkeztével rendeződni látszik a klub anyagi helyzete, így nem gyengült, inkább erősödött a lila-fehérek kerete. A két Belgiumból kölcsönbe érkező játékos neve egyelőre ismeretlen itthon, de nagy fegyvertény, hogy a Debrecenből sikerült megszerezni Fodor Marcellt, a Videotontól pedig Vasziljevicset.

Egy másik nagymúltú budapesti csapatnál, a Vasasnál is beindulni látszik valami, ugyanis új tulajdonosjelöltje van a klubnak Alfredo Demiani személyében. A kispadon is váltás történt, Urbán Flórián egymaga irányítja a jövőben az angyalföldieket. A keretből kipucolták a haszontalannak vélt játékosokat (a tapasztalt Farkas Balázs és Simek Péter is a tisztogatás áldozatává vált), ám érkezők is akadtak bőséggel, a rengeteg magyar közt van például Hercegfalvi Zoltán is.

Alves, Nagy Dániel és Elek Ákos – egyikük sincs már Fehérváron. Nagy Szombathelyre került a Halihoz (Fotó: MTI/Földi Imre)

Az Aczél Zoltán-ügy kissé beárnyékolta a Haladás téli felkészülését, ám tavasszal új élet kezdődik Szombathelyen. Ebben Kulcsár Kornél és a Videotontól érkező Nagy Dániel vállalhat főszerepet.

Az alsóházban a Kaposvár első blikkre gyengült Kulcsár és Perics távozásával, ám magunk közt szólva mi nagy érdeklődéssel várjuk a Luganotól érkező szenegáli támadó, Bebeto játékát. Siófokon maradt a megszokott módi, máshol mellőzött játékosokkal igyekeznek operálni a Balaton partján (például Egerszegi Tamás vagy Heffler Norbert), Pápán pedig jobbára itthon ismeretlen focistákkal erősítettek, ám ez nem biztos, hogy rossz. A Fraditól érkező Tóth Bence ugyanakkor igen korán lesérült, ő érzékeny veszteség lehet az első fordulókban, előzetesen négy-hathetes kihagyást jósoltak neki.

A Zalaegerszeg tulajdonképpen már annak örülhet, hogy nem ment csődbe a csapat, így a legnagyobb erősítés a meg nem nevezett támogató volt a télen. Míg a klub az adósságok rendezésével van/volt elfoglalva, addig számos labdarúgó hagyta ott a zalaiakat és csak kevesen érkeztek. A Győr azért segítő jobbot nyújtott, Giorgi Ganugrava és Mihai Nikorec is a Zetéhez került kölcsönbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik