Foci

Augusztusi válogatott meccsek nélkül maradhatunk

Az európai futballklubok nagy áttörést értek el az európai szövetséggel (UEFA) kedden kötött megállapodás révén, mely szerint eltörlik az augusztusi barátságos meccseket.

Az egyesületeket tömörítő szervezet varsói kongresszusán Karl-Heinz Rummenigge elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy ehhez még a nemzetközi szövetségnek (FIFA) is hozzá kell járulnia, s azon a fronton korántsem állnak ennyire közel az álláspontok.

A mostani megállapodás olyan változtatásokat is tartalmaz, hogy a versenynaptárban a válogatottak számára kilenc duplameccses hely legyen – amikor egymást követő három-négy napon két mérkőzést játszanak -, ugyanakkor egyáltalán ne legyen olyan, amikor elszigetelten egyetlen barátságos találkozó szerepel a programban, továbbá a duplameccses barátságos összecsapásokat kizárólag azonos kontinensen lehessen megrendezni.

A mostani egyezség kiterjed a válogatottban megsérülő futballisták fizetésére is, erre a célra az UEFA 55 millió eurós biztosítási összeget tett félre, de ezt még növelni fogja. A mértékéről várhatóan az Isztambulban, márciusban esedékes kongresszuson születik döntés.

Rummenigge köszönetet mondott az UEFA-nak és különösen a szervezet elnökének, Michel Platininek, hogy létrejött a megállapodás, amely június elsején lép életbe és 2018. május 30-ig szól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik