Foci

Dráma a Wembley-ben: Ligakupa-győztes a Liverpool

Egy nagyon fordulatos mérkőzés során a Liverpool 11-esekkel legyőzte a Cardiff Cityt az angol Ligakupa döntőjében.

Sokan mondják szerte a világban, hogy a Ligakupa az FA-kupa kistestvére Angliában. Nos, ha mérkőzés előtt a két csapat drukkereit kérdeztük volna, bizonyára nem így vélekedtek volna. A Liverpool sikertelen szériájának esetleges megszakadása, vagy a másodosztályú Cardiff rég áhított trófeaszerzése volt a tét.

A nyertes ráadásul indulhat az Európa-ligában, ami külön pikantériát adott a találkozónak. S ne felejtsük el, hogy tavaly a Birmingham hatalmas bravúrt végrehajtva verte 2-1-re az Arsenalt a fináléban…

Röviddel a kezdő sípszót követően – 89 041 néző előtt – a liverpooli Johnson már vezetést szerezhetett volna csapatának, de csak a felső lécet sikerült eltalálnia. Az elsőosztályú csapat dominált a mérkőzésen, de mégis a Cardiff talált be a kapuba. A vörösök csúnyán elvédekezték magukat, Mason teljesen üresen, leshatáron kapott labdát, s Reina lábai között a kapuba lőtt (1-0). Hiába a bekapott gól, Kenny Dalglish fiai mentek tovább, és az első félidő hátralévő részében nemcsak, hogy egyenlíthettek volna, de akár el is dönthették volna a találkozót. A fordítás helyett viszont a szünetig maradt az eredmény.

A térfélcserét követően sorra hagyta ki a helyzeteket a Liverpool, ám a 60. percben egy sarokrúgás után a nagy nyomásnak végül csak meg lett az eredménye. Hatalmas kavalkád kerekedett a 16-oson belül, egy fejest követően a kapufáról Skrtel elé pattant a labda. Levette a bőrgolyót, majd a lábak sűrűjében a hálóba tüzelt (1-1).

Az egyenlítő találat után nyíltabb lett a találkozó, középpályája csak ritkán akadt a feleknek. Mindkét csapat megnyerhette volna a meccset még a rendes játékidőben. Downing lövésénél, s Skrtel próbálkozásánál is résen volt Heaton, míg Turner fejese mellé szállt, Kenny Miller pedig nyolc méterről zavartalanul bombázott a nézőtérre a 86. percben.

A hosszabbítás első félidejében a Cardiff kis túlzással a saját térfeléről sem tudott kijönni. Ennek ellenére Suarez ugyan eltalálta a kaput – Heaton tolta szögletre a lövést –, Carroll, Bellamy és Johnson próbálkozásai mind csak kirúgást eredményeztek.

A „negyedik negyedben” viszont megtört a jég. A csereként beállt Dirk Kuyt négy ember között szaladozott, majd a 16-os sarkáról lőtt gyengécskén. A felszabadító rúgás elé pattant, s ő habozás nélkül tüzelt a jobb alsóba. Szerencsés, esetlen gólt láthattak a nézők, de már a Poolnál az előny (1-2).

A 117. percben szöglethez jutott a Cardiff. Remekül tekeredett középre a labda, először még a gólvonalról sikerült mentenie valamely vörös mezben játszó játékosnak egy lövést követően, de jött az ismétlés. Megint egy tanítani való sarokrúgás, mely egészen a hosszú kapufánál „álldogáló” Turnerhez jutott, aki nagy nehézségek árán Kuyt mellől, Reina lábai között másfél méterről gyötörte a gömböt a kapuba (2-2).

Hiába tehát a 29-8-as kapura lövési mutató a Liverpool javára, büntetők következhettek. Tíz játékosból mindössze ötnek sikerült értékesítenie a maga tizenegyesét.

A találkozó összefoglalója:

Az első párban Gerrard eszén Heaton járt túl, Miller a balkapufát találta el. Ezután Adam bombázott méterekkel kapu fölé, majd Cowie magabiztosan juttatta előnyhöz csapatát. 1-0. Kuyt következett, aki sikerrel vette az akadályt. 1-1. Gestede állt oda a másik oldalon a harmadik lövéshez. Ő a változatosság kedvéért a jobboldali lécet trafálta telibe. A negyedik körben Downing és Whittingham is értékesítette a maga tizenegyesét. 2-2. Az utolsó, mindent eldöntő sorozatban Johnson a jobb felsőt célozta meg, sikeresen. 2-3. Végezetül, a dráma csúcspontján Anthony Gerrard, Steven Gerrard unokatestvére állt a büntetőponthoz, és csúnyán mellé lőtt.

A Liverpool tehát a Ligakupa győztese a 2011/12-es idényben, története során 8. alkalommal.

Eredmény – angol Ligakupa-döntő
Cardiff City – Liverpool 2-2 (1-0) – 11-esekkel: 2-3
gólszerzők: Mason (19.), Turner (118.), illetve Skrtel (60.), Kuyt (108.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik