Foci

Egy falu ütné ki az MTK-t

A labdarúgó NB II. mindkét csoportjában nagy lesz a harc a feljutásért, NB I.-es lehet az MTK, a Gyirmót, a Békéscsaba, de a Szolnok is.

Az időjárás-jelentésekben tavaszias, de szeles időt jósolnak szombatra, akár 10 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Nem is kell több a naiv magyar focidrukkereknek, ők – a csapatokhoz hasonlóan – először vehetnek nagy levegőt a hétvégén, méghozzá friss levegőt.

Mert rendeztek már Ligakupa-találkozókat hét közben, de az igazi bukéja mégiscsak a szombati vagy épp vasárnapi meccseknek van. Reggeli pálinka vagy habos kávé a piacon (na, jó, a sportnapilappal), húsleves ebédre, majd irány pálya biciklivel, gyalog vagy épp villamossal.

A rosszmájúak (nem a pálinka miatt) szerint a magyar foci unblock másodosztályú, ám de jure is megkülönböztetünk 32 együttest, amely az NB II.-ben küzd. Most még harminckettőt, de jövőre összevonják a Keleti és Nyugati csoportot, lesz belőle egy 16 csapatos NB II.-es liga.

„A helyzet nem sokat változott az elmúlt időszakhoz képest, a pénztelenség az úr, és az infrastruktúrában nagy hiányosságokkal küzdenek a csapatok. Egy valamiben mindenképp előremozdulás látszik: az idegenlégiósok eltűnni látszanak, és egyre több fiatal játszik a másodosztályban” – mondta kérdésünkre Kutasi Róbert, az MLSZ NB II.-es Bizottságának elnöke.

Még egy pozitívumot kiemelt a REAC klubigazgatójaként is tevékenykedő sportvezető: „Az NB II-es válogatottat már harmadik éve állítjuk össze, és azt gondolom, ebben az évben sikerült a legjobban az összetartás. Dárdai Pál személyében egy nagy jövő előtt álló, és már most kiváló képességekkel rendelkező edzőnek adtunk lehetőséget és ő élt is vele”. (Idén Törökországban, Belekben edzőtáborozott a csapat.)

A drukkerek persze úgysem bírnak magukkal, kedvenceiknek akkor is szurkolnak, ha éppen piros hó esik. A kérdés, mennyien. A Diósgyőr és a Pécs élvonalba jutásával csökkent a nézőszám, ritka a több ezres nézőszám a másodosztályban.

„Az egycsoportos NB II. létrehozása a finanszírozási nehézségek, az infrastrukturális lemaradások és éppen az alacsony nézőszám együttes jelenléte miatt lehet megoldás, bízunk benne, hogy színvonalasabb lesz az a liga” – így Kutasi Róbert, aki hozzátette, még nem tudni, hogyan alakul ki a legjobb 16 mezőnye, ez nagyban függ attól, hány NB III-as feljutó lesz. Várhatóan a Keleti és Nyugati csoport 6-7-8. helyezettje osztályozót játszik majd a bajnokokkal.

Az esélyek – Kelet

A sors úgy hozta, hogy a csoport két éllovasa, a Szolnok és a Békéscsaba a szezon előtt még nem fogalmazta meg a feljutást, mint célt: a Tisza partiak titkon talán reménykedtek benne, hogy egyből visszajutnak, a csabaiak azonban nem mertek nagyot álmodni sem.

Most már mernek, mert Pásztor József, a klub ikonja segítségével ütőképes kis csapat alakult ki az idén megalapításának 100. évfordulóját ünneplő Előrénél. Olyannyira, hogy a Magyar Kupában is állnak, történetesen a Ferencváros kiverésének következtében. Éppen emiatt nem kezd még a Békéscsaba a hétvégén, hiszen az MTK ellen lesz jelenése az MK-ban.

Nem sok esélyt látunk arra, hogy a jelenlegi harmadik helyezett Balmazújváros bele tud szólni a bajnoki címbe, de ettől függetlenül Arany László együttese továbbra is üde színfolt lehet a csoportban.

A Ness Hungary NB II. Keleti csoport állása
1. Szolnoki MÁV FC 33 pont
2. Békéscsabai Előre 30 pont
3. Balmazújváros 27 pont
4. Ceglédi 27 pont
5. DVSC-DEAC 26 pont
Keleten a balmazújvárosi Urbin Péter vezet a góllövőlistán 9 góllal mögötte csapattársa, a 8 gólos Kállai Gábor áll, de ugyancsak 8 gólt szerzett még Szepessy Róbert (Szolnok), Hamar Ádám (Mezőkövesd), Dan-Alexandru Leucuta (Békéscsaba) és Eugene Salami (Nyíregyháza).


Az esélyek – Nyugat

„Gyirmót „főutcája” a Szent László út. Erről a legelső mellékút a Tavirózsa utca, amely a Határ utcában folytatódik. A Határ utca 1 km-en párhuzamos a 83-as főúttal és a Szent László úttal. A Határ utcát és a Szent László utat összekötő utcák: Sárkereki utca, Gyirmóti utca, Ménfői utca. E három utcát a Tiborc utca köti össze. A Ménfői utca vége felé van egy, a Szent László úttal párhuzamos utca, a Laposi út, és ennek a végén egy 90 fokos kanyar, majd kezdődik a Szertár köz, amely belefut a „főutcába”. Gyirmót másik felén van a főutcától befelé két utca, amelyek párhuzamosak: a Vaskapu utca, majd a Gerle utca. Ezeket a Szent László út felől az Erdei út, távolabb a Kenderföldi út köti össze.” Ezek Gyirmót utcái az egyik internetes lexikon szerint.

Igen, harmadik éve próbál feljutni az élvonalba a Győrhöz 1970 óra tartozó kistelepülés, Gyirmót együttese. Tavaly szakmai okok miatt nem sikerült (a Pécs jobbnak bizonyult az akkor Kiprich József által irányított csapatnak), előtte pedig adminisztratív okok miatt maradt el a nagy bravúr, pedig a csapat megnyerte a bajnokságot.

Most is erre készülnek, pedig az MTK 9 ponttal vezet előttük, ráadásul ott van még a második helyezett Kozármisleny is. Leigazolták többek között Ferenczi Istvánt, Kardos Norbertet, Fitos Lászlót, Somodi Bencét és Csizmadia Csabát is.

„Meggyőződésem, hogy a Gyirmót már most sem vallana szégyent az NB I.-ben, de az MTK-nak nagyon stabil a kerete és kiváló a szakmai háttere, és meg is nyeri majd a bajnokságot” – véli Kutasi Róbert.

Az első forduló fontosabb mérkőzései
Keleten: Cegléd-Nyíregyháza, Szeged-Szolnok, Vecsés-Békéscsaba, DVSC-Mezőkövesd
Nyugaton: SZTK-Erima- Tatabánya, Gyirmót- Ajka, Budaörs – MTK (ezt május 9-én rendezik)

A ligakupában és a Magyar Kupában is még álló MTK-t sem kell félteni, hiszen bár Németh Krisztián távozott (egyébként is csak pár meccsen lépett pályára a pénteken Hollandiában győztes gólt szerző játékos), érkezők is akadnak, a legnagyobb név talán az ex-debreceni Balajti Ádám. A távozók közül Pátkai Máté (Győr) és Szabó Ádám (DVSC) számított alapembernek.

A Nyugati csoport ezzel együtt igen labilis naptári év elé néz, ugyanis a Baja és a BKV Előre is hatalmas anyagi gondokkal küzd. Utóbbi meg is szűnhet alapításának 100. évfordulóján, a Baja a kupában kiáll az Újpest ellen, aztán valószínű takaréklángon befejezi a bajnokságot.

A Ness Hungary NB II. Nyugati csoport állása
1. MTK Hungária 38 pont
2. Kozármisleny 31 pont
3. Gyirmót 29 pont
4. Tatabánya 26 pont
5. Ajka 26 pont
A góllövőlistát Nyugaton a 10 gólos Fekete Ádám (Szigetszentmiklós) és Máté János (Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia-Videoton) vezeti, mögöttük a 9 gólos Nowotny Soma (Veszprém) és Varga Tamás (Győr II) áll.
Nowotny Soma már nem gyarapíthatja góljai számát, hiszen a Napolihoz igazolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik