Foci

Szobor készül a Fekete párducról

Kovács Jenő Abonyban élő szobrászművész Grosics Gyulát, az aranycsapat legendás kapusát örökíti meg bronzban.

A művet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, a labdarúgó-akadémia alapítója rendelte meg tőlem, a szobrot agyagból már elkészítettem, bronzba való kiöntésére Csömörön Meszlényi János műhelyében kerül sor az elkövetkező hónapokban – mondta el az alkotó pénteken.

A 48 éves művész pályafutása során első alkalommal ábrázol sportolót, korábban – restaurálás mellett – főként egyházi tárgyú köztéri szobrokat formázott, művei Egerben, Esztergomban, Nagybajcson, Solymáron és Veresegyházán láthatók. Egy szobrát az M3-as autópálya mentén, Füzesabony térségében állították fel, míg dolgozott a szegedi Fogadalmi templom megrongálódott bejáratának helyreállításán is.

A fekete meze és ruganyos mozgása miatt Fekete párducnak nevezett Grosics Gyula életnagyságban látható majd, amint a levegőben vízszintesen elvetődve hárítja el a kapujába tartó labdát megakadályozva a gólszerzést.


Kovács Jenő
hangoztatta, a szobrot úgy készíti, hogy még nem látta élőben Grosics Gyulát. Egyébként az Aranycsapat tagjai közül Buzánszky Jenővel már többször volt módja beszélgetni.

Mint fogalmazott, a személyes találkozás nem gátolta a kapus alakjának megformázásában, mert az interneten illetve könyvekben fellelhető fotókat tanulmányozva sikerült magának képet alkotnia róla. Miután a szobor ötlete már két éve megszületett, azóta formálódott képzeletében, majd később agyagban “csiszolgatta” rendszeresen a művet.

“Egyébként nem egy klasszikus portréról van szó, noha Grosics arcvonásai felismerhetők, inkább egy rá, és egyben a kapusokra jellemző általánosítható mozdulatot, egy mozgássor egy pillanatát igyekeztem elkapni” – jegyezte meg.

A Dorogról indult, nyolcvanhatszoros válogatottságig jutó futballistát megörökítő alkotást várhatóan idén májusban Gyulán, a Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémia bejáratánál állítják fel. Az alkotó nagyon reméli, hogy a szoboravatón végre üdvözölheti az élő legendát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik