Foci

BL: akcióban a 2010-es döntősök

Az Internazionale és a Bayern München is idegenben vág neki a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének.

Nehéz feladat előtt áll az elmúlt időszakban gyengélkedő olasz FC Internazionale, amely azzal az Olympique Marseille-jel találkozik szerdán a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párharcának első mérkőzésén, amelyet korábban nem tudott legyőzni. A két együttes eddig kétszer csapott össze, s mindkét alkalommal a francia gárda bizonyult jobbnak: az UEFA Kupa 2003/04-es idényének negyeddöntőjében hazai környezetben és idegenben is 1-0-ra nyert.

A milánói kék-feketék mostani utolsó két bajnoki meccsükön kikaptak, s a szurkolók többsége már Claudio Ranieri vezetőedző távozását követelte annak ellenére, hogy a tréner 2011 szeptemberi érkezése után jelentősen feljavult a szezont nagyon rosszul kezdő Inter játéka. A csapat azonban mostanra visszacsúszott a Serie A tabellájának hetedik helyére, címvédőként kiesett az Olasz Kupából, így a BL maradt az egyetlen sorozat, amelyben az idén még sikeres lehet.

“A bajnokságban nehéz perióduson megyünk keresztül, de reméljük, hogy a BL segít nekünk javítani. Nagyon nehéz mérkőzésre számítok – harc lesz a pályán. Nem érzem veszélyben magam, nem vagyok ideges. Magabiztosan készültem a találkozóra. Nagy meccsek kellenek, hogy ösztönözve legyen a csapat, a mostani egy jó lehetőség” – nyilatkozta Claudio Ranieri.

A Marseille ezzel ellentétben kiegyensúlyozott teljesítményt produkál az elmúlt hónapokban, ugyanis 15 tétmérkőzéséből egyet sem veszített el, legutóbb novemberben, a BL csoportkörében szenvedett vereséget hazai pályán a kapus Megyeri Balázst is foglalkoztató görög Olympiakosztól. Az Olympique hazai mérlege ugyanakkor nem túl acélos, a legutóbbi négy, otthon megvívott BL-meccséből három alkalommal még gólt sem sikerült szereznie, ezzel szemben az Internazionale két győzelmet aratott és egy döntetlent ért el a csoportkörben rendezett idegenbeli fellépésein. Ha az olaszok nyernek szerdán Marseille-ben, 104. BL-meccsükön 50. sikerüket aratják.

“Az Inter másképp fog játszani most, mint a bajnokságban teszi, nemzetközi színtéren is tapasztalt játékosaik vannak, sokan közülük BL-győztesek voltak 2010-ben. Nagyon óvatosnak kell lennünk. A célunk, hogy előnybe kerüljünk a visszavágó előtt” – fogalmazott Didier Deschamps, a franciák vezetőedzője.

A Bayern München jelentősen könnyebb helyzetben van, mint az Inter, a német együttes ugyanis a papíron nála jóval gyengébb kerettel rendelkező FC Baselt kapta ellenfélnek a nyolcaddöntőben, igaz, a svájci alakulat a Manchester United csoportjából jutott tovább úgy, hogy az utolsó fordulóban épp az angol sztárcsapatot győzte le hazai környezetben, 2-1-re.

A bajorok a statisztikai adatok alapján egyértelmű esélyesei a szerdai összecsapásnak, utoljára ugyanis több mint húsz évvel ezelőtt szenvedtek vereséget svájci csapattól, akkor még a Bajnokcsapatok Európa Kupájában (BEK), a Neuchatel Xamaxtól kaptak ki 2-1-re. Azóta hat mérkőzésből hat győzelem a mérlegük.

A Bayern támadásban kifejezetten jó számokat mutat fel: a gárda a legutóbbi 23 BL-mérkőzéséből csak kettőn nem tudott az ellenfelek kapujába találni, ráadásul Mario Gomez személyében olyan csatára van, aki az elmúlt 11 BL-fellépésén 14 gólt szerzett.

“Nem véletlenül nyolcaddöntős a Basel. Korábban talán a harmadik hely megszerzését várták tőlük a csoportjukban, de nagyszerű hozzáállással és jó futballal felülmúlták önmagukat is, a Manchester Unitedet pedig az Európa Ligába küldték – ez számunkra is egy figyelmeztetés” – óvatoskodott Jupp Heynckes, a Bayern vezetőedzője.

A svájci csapatnak a védelmére kell figyelnie, hat csoportmérkőzésén ugyanis tíz gólt kapott, ez a nyolcaddöntőben érdekelt együttesek között a legrosszabb mutató. A Baselnek amúgy sem jó a mérlege német ellenfelekkel szemben, nyolc mérkőzésen mindössze egyetlen győzelem, ráadásul ezeken a találkozókon 18 gólt kapott. Heiko Vogel vezetőedző kiemelte, hogy csapat nyugodt fejjel vághat neki a párharcnak.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések – a szerdai program
Olympique Marseille (francia)-Internazionale (olasz) 20:45 óra
FC Basel (svájci)-Bayern München (német) 20:45 óra

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik