Foci

Elítélték a Sturm korábbi vezetőit

Bűnösnek találta egy osztrák bíróság a Sturm Graz labdarúgócsapatának több volt vezetőjét adócsalásban és abban, hogy "feketén" értékesítettek belépőjegyeket.

A per fő vádlottját, a korábban a Sturm megmentőjeként ismertté vált Hannes Kartnig egykori klubelnököt öt év letöltendő börtönbüntetésre és 6,6 millió euró pénzbüntetésre ítélték. Az ügyészség szerint Kartnig volt felelős az adócsalásért és ő adott utasítást arra, hogy a jegyekből származó bevételt ne tüntessék fel a könyvelésben. A feketén értékesített jegyek miatt az osztrák Bundesligát és a stájerországi tartományi labdarúgó-szövetséget is kár érte. A bíróság szerint játékosoknak is fizetett a klub feketén.

A Sturm korábbi sportigazgatójára, az egyesület egykori titkárára és az igazgatótanács öt korábbi tagjára szintén milliós nagyságrendű pénz-, illetve felfüggesztett börtönbüntetést róttak ki. Az ítélet nem jogerős.

Kartnig 1992 és 2006 között állt a klub élén. A csapatot nehéz anyagi helyzetben vette át. Hat évvel később az ő vezetése alatt nyert először bajnokságot az együttes. 2006 októberében az egyesület a sportsikerek ellenére csődöt jelentett. Kartnig egy hónappal később lemondott, majd 2007 májusában csalás gyanújával eljárás indult ellene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik