Foci

A MU takaréklángon is legyőzte az Ajaxot

A Manchester United nyert, Juhász Roland csapata viszont kikapott a labdarúgó Európa Ligában.

Csaknem 150 embert vettek őrizetbe Amszterdamban, a legjobb 16 közé jutásért vívott Ajax-Manchester United EL-párharc első felvonása előtt, de a renitens szurkolók harci kedve a csapatokra kevésbé ragadt át a találkozó első félidejében. Lehetett érezni a vendégeken, hogy kissé furcsa számukra az Európa Ligás-szereplés, hiába játszott Rooney, Hernández vagy éppen Nani is a kezdőcsapatban, eleinte helyzete sem igen volt az angol sztárklubnak.

Tegyük hozzá, hogy az Ajax játékosai sem riogatták sokszor az ellenfél kapuját, bár a 32. percben De Jong távoli lövésénél De Gea csak bravúrral tudott hárítani. A félidő végén Sulejmani és Rio Ferdinand összecsapása után reklamálhattak büntetőt a hazaiak, az olasz Rocchi sípja azonban néma maradt.

A második félidő elején nagyot változott a játék képe, a Manchester United felpörgette a tempót. Pár perc alatt több helyzetet is kialakított Sir Alex Ferguson csapata, és a gólra sem kellett sokáig várni. Az 59. percben egy jobb oldali beadás után Young elé került a labda, aki laposan a hálóba bombázott.

A vezető gól megszerzése után már nem erőltette meg magát túlságosan a MU, de végül így is sikerült növelniük az előnyüket. A 85. percben Rooney passza után Hernández próbálkozott, a hazai hálóőrön még felpattant a játékszer, majd a hálóba hullott. A United 2-0-ra nyert Amszterdamban, magabiztosan várhatják a visszavágót.

Győzelemmel kezdte EL-kalandját a MU:

Sokkal jobban kezdett az Atlético Madrid Rómában, ám mégis a Lazio szerzett vezetést, miután a rutinos Miroslav Klose a kapuba lőtt egy kipattanó labdát – Courtois kapus ügyetlenkedett. Ez nem vette el a spanyol gárda lelkesedését, majd egy szép akció végén Adrian egyenlített.

Az első félidő hajrájában a Matracosok lesipuskása, Falcao is lecsapott Diego passza után, így a vendégek várhatták előnyből a folytatást. A második felvonás elején a Lazio próbált nyomást gyakorolni a madridi kapura, ám az Atléti ellenakcióiban benne volt a gól veszélye. A 63. percben tovább is nőtt a különbség, ismét Falcao ért oda a semmiből egy keresztlabdára.

A továbbiakban visszább esett a játék színvonala, a Lazio teljesen súlytalan volt, így kétgólos hátrányból várhatja a folytatást. A visszavágót ráadásul Madridban rendezik majd. A párharc továbbjutója egyébként majd a Braga-Besiktas párosítás győztesével meccsel majd a nyolcaddöntőben, a török gárda 2-0-ra nyerte az első, portugáliai felvonást.

Az Atlético nagy lépést tett a továbbjutás felé:

Magyar érdekeltsége is volt a csütörtök kora estének, Juhász Roland csapata, az Anderlecht ugyanis az AZ Alkmaar otthonában vendégeskedett. A honfitársunkat végig bevető brüsszeli alakulat nem nagyon tudott mit kezdeni holland ellenfelével, az AZ-etnek így Maher gólja elegendő volt az odavágó megnyeréséhez, a továbbjutás kérdése ugyanakkor még teljesen nyílt. Ennek a kettősnek a győztese vagy az Udinesével, vagy a PAOK Szalonikivel találkozik a következő körben.

A Schalke az elmúlt szezonban BL-elődöntőig jutott, ezúttal a kisebbik európai kupában bizonyíthatnak, de ez a Viktoria Plzen otthonában csak félig-meddig sikerült. A csehek szerezték meg a vezetést az első félidő közepén, de a német bajnokság negyedik helyén álló gelsenkircheniek Huntelaar révén egyenlíteni tudtak a 75. percben, így fontos idegenbeli gólt sikerült szerezniük. Az eredmény ezután nem változott, 1-1 lett a vége.

A fagyos Moszkvában az Athletic Bilbao ugyan megszerezte a vezetést az első félidőben, de végül mégis “megfáztak” a spanyolok. A hazai Lokomotiv egy tizenegyesgóllal egyenlített a 61. minutumban, majd tíz perccel később Caicedo a vezetést is megszerezte az oroszoknak. A Lokomotiv Moszkva végül 2-1-re nyert spanyol riválisa ellen, a továbbjutás kérdése teljesen nyitott maradt.

A Metalist Harkiv viszont fél lábbal már a legjobb 16 között van, az ukránok már az 1. percben megszerezték a vezetést a Salzburg vendégeként, majd a szünetig még két gólt rámoltak be a hazaiak kapujába. Az osztrákoknak szépítenie sem sikerült, a vendégek viszont tovább növelték az előnyüket, végül 4-0-ra nyert a Metalist Harkiv.

Úgy tűnt, hogy születik majd egy vaskos meglepetés is csütörtökön, ugyanis a Legia Warszawa együttese hazai pályán a hajráig vezetett 2-1-re a Sporting ellen, a vendégek azonban egyenlítettek, iksz lett a vége. A portugál csapatnak majd hazai pályán kell bebiztosítania a továbbjutást, hogy aztán a legjobb 16 között vagy a Portóval, vagy a Manchester Cityvel találkozhasson.

Eredmények – Európa Liga, a legjobb 16 közé jutásért, 1. mérkőzések
Salzburg (osztrák)-Metalist Harkiv (ukrán) 0-4 (0-3)
Gólszerzők: Taison (1.), Cristaldo (37., 41.), Devic (90.)
Ajax Amsterdam (holland)-Manchester United (angol) 0-2 (0-0)
Gólszerzők: Young (59.), Hernandez (85.)
Viktoria Plzen (cseh)-FC Schalke 04 (német) 1-1 (1-0)
Gólszerzők: Darida (22.), illetve Huntelaar (75.)
AZ Alkmaar (holland)-Anderlecht (belga) 1-0 (1-0)
Gólszerző: Maher (35.)
Lazio (olasz)-Atlético Madrid (spanyol) 1-3 (1-2)
Gólszerzők: Klose (19.), illetve Adrian (25.), Falcao (37., 63.)
Legia Warszava (lengyel)-Sporting Lisboa (portugál) 2-2 (1-0)
Gólszerzők: Wawrzyniak (37.), Gol (79.), illetve Carrico (60.), Santos (88.)
Lokomotiv Moszkva (orosz)-Athletic Bilbao (spanyol) 2-1 (0-1)
Gólszerzők: Glusakov (61., 11-esből), Caicedo (71.), illetve Muniain (36.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik