Foci

Zambia lett Afrika bajnoka

Nagy meglepetésre Zambia futballválogatottja nyerte az Afrikai Nemzetek Kupáját, Elefántcsontpartot büntetőkkel verték.

A torna előtt Elefántcsontpart számított a Gabonban és Egyenlítői-Guineában rendezett viadal egyik favoritjának, de arra kevesen számítottak, hogy a szinte teljesen ismeretlen játékosokkal érkező Zambia bejut a fináléba. Pedig így történt, a zambiaiak az elődöntőben nagy meglepetésre legyőzték Ghána válogatottját, így vasárnap már a végső győzelemért harcolhattak Libreville-ben – a helyszínen megjelenő Joseph Blatter, Michel Platini, Pelé vagy éppen Samuel Eto’o szemei előtt.

A döntőben Zambia alakította ki az első komoly lehetőséget, már a 2. percben megszerezhették volna a vezetést, de Barry hárítani tudott.

A Didier Drogbát is soraiban tudó “Elefántok” támadójátéka nem tűnt túlzottan hatékonynak, fél órát kellett várni az első gólhelyzetükre. Ekkor Drogba sarkalt zseniálisan Yaya Touré elé, a Manchester City játékosának lövése a jobb kapufa mellett suhant el.

Zambia nem játszott alárendelt szerepet, jobbára kiegyenlített volt a játék, gól azonban nem született az első félidőben.

A második játékrészben a színvonal nem mindig verdeste az egeket, húsz perccel a rendes játékidő vége előtt viszont óriási gólszerzési lehetőséghez jutott Elefántcsontpart, miután Gervinhót fellökték, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A labda mögé Drogba állt oda, de a Chelsea támadója csúnyán fölé durrantott, maradt a 0-0.

A folytatásban mindkét oldalon adódott ugyan lehetőség, de gól továbbra sem esett, következhetett a hosszabbítás. A ráadás elején Chris Katongo révén kapufáig is eljutott Zambia, de a hálók továbbra sem rezdültek. 120 perc után is maradt a gólnélküli döntetlen, tizenegyesek döntöttek a kupa sorsáról.

A büntetőrúgások során először Elefántcsontpart hibázott, Bamba lövését Mweene védte, azonban a játékvezető megismételtette a lövést, mert a kapus előremozdult a gólvonalról. Furcsa jelenet volt, de Bamba másodszorra már nem rontotta el.

Az ötödik párban Drogba érkezett, és ezúttal a léc alá bombázott, míg a másik oldalon Mweene kapus gurított a hálóba. Tizennégy büntető után sem volt hiba, majd Kolo Touré lövését védte a hálóőr. Rainford Kalaba következett, de fölé lőtt, így Zambia ekkor még nem volt bajnok. Gervinho sem talált kaput azonban, az újabb esélyt pedig már nem hibázta el Zambia, Stophira Sunzu a hálóba lőtt.

A döntő összefoglalója:

Zambia harmadszor játszott döntőt (1974-ben és 1994-ben is finálés volt), de története során most először nyerte meg az Afrikai Nemzetek Kupáját. 1993-ban Gabon partjainál zuhant le a zambiai futballválogatott repülőgépe, az utódok most szép sikerrel tisztelegtek az akkori áldozatok előtt.

Elefántcsontpart kapott gól nélkül játszotta végig a viadalt, de ugyanúgy mint hat éve, ismét alulmaradtak a tizenegyespárbajban, így a Drogba-féle nagy generáció most sem tudott felérni a csúcsra.

A tornán Mali válogatottja szerezte meg a bronzérmet.

Eredmény – Afrika Kupa, döntő
Zambia-Elefántcsontpart 0-0 – tizenegyesekkel: 8-7

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik