Foci

Őrizetben a bundaügy egyik központi alakja

24.hu
24.hu

2012. 02. 12. 19:24

A Központi Nyomozó Főügyészség szombaton a késő éjszakai órákban őrizetbe vette S. László volt futballistát.

S. Lászlót a Liszt Ferenc Repülőtéren vették őrizetbe, vasárnap pedig gyanúsítottként hallgatták ki a nemzetközi fogadási csalásokkal kapcsolatos ügyben. A volt futballistával szemben jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérlete és vesztegetés bűntette megalapozott gyanúja merült fel.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vasárnapi közleménye szerint az akcióra – melyben a KNYF és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) munkatársai vettek részt – a Fővárosi Törvényszék által 2011. július 13-án kiadott nemzetközi és európai elfogatóparancs alapján került sor.

A KNYF és az NNYI által 2011. június 28-án kezdeményezett akció keretében nyolc személy elfogását tervezték, de közülük S. Lászlóé nem sikerült, mert kiderült, hogy az Egyesült Államokban tartózkodik. Onnan aztán – bár úgy tűnt, mintha ezt tervezné – nem repült haza.

“Megalapozottan feltehető volt, hogy S. László ki akarta magát vonni a büntetőeljárás alól, ezért ezt követően a Központi Nyomozó Főügyészség vele szemben nemzetközi és európai elfogatóparancs kibocsátást kezdeményezte. S. Lászlót a Fővárosi Törvényszék által kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján 2011. július 28-án Limában, a Jorge Chávez Nemzetközi Repülőtér érkezési oldalán lefolytatott ellenőrzés során fogta el a perui hatóság. Magyarország és a Perui Köztársaság között nincs kiadatási egyezmény érvényben, azonban S. László maga kérte a kiadatását, amelyhez a perui hatóságok hozzájárultak. Ennek és a magyar hatóságok S. László elfogását követő gyors intézkedéseinek köszönhetően a “bundaügy” egyik központi alakját sikerült gyanúsítottként kihallgatni” – áll a KNYF tájékoztatásában, amely kitér arra is, hogy S. Lászlóval vasárnap öt rendbeli, bűnszervezetben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett jelentős kárt okozó csalás bűntettének kísérlete és nyolc rendbeli gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette megalapozott gyanúját közölték.

S. László az őrizetbe vétele és a gyanúsítás közlése ellen panaszt nem jelentett be, egyebekben megtagadta a vallomástételt. A gyanúsított jelenleg őrizetben van – adott tájékoztatást a KNYF.

A megalapozott gyanú lényege szerint – amint arra a Központi Nyomozó Főügyészség közleménye utal – S. László 2010-ben egy olyan nemzetközi bűnszervezetnek lett a tagja, amelyben a vezető alatt közvetlenül elhelyezkedő szinten öt fő szervező állt, közöttük az S. Lászlóhoz kapcsolódó K. Zoltán.

“A bűnszervezet célja az volt, hogy szerte a világon a fogadó irodák által kínált labdarúgó-mérkőzésekből kiválasszanak olyan mérkőzéseket, amelyekkel kapcsolatban reális esélyük volt arra, hogy azok eredményét a velük kapcsolatban álló és a mérkőzések manipulálására hajlandóságot mutató játékvezetők és játékosok segítségével befolyásolják. Ezt követően a manipulált mérkőzések eredményére különféle, többnyire illegális fogadóirodákban fogadásokat kötöttek azért, hogy ilyen módon jogtalan haszonhoz jussanak. S. Lászlónak, mint a bűnszervezet egyik fő szervezőjének, K. Zoltán egyik fő segítőjeként, a bűnszervezet egyik “pénzfutáraként” az volt a feladata, hogy a kiválasztott mérkőzéssel kapcsolatban megszervezze a játékosok és/vagy a bírók megvesztegetését. Ennek megtörténte után a bűnszervezet vezetője az illegális fogadóirodákban a beépített emberei segítségével az adott befolyásolt mérkőzésre több százezer eurós fogadásokat kötött. A mérkőzésekkel kapcsolatban felmerült összes költséget, benne a fogadásokra szánt összegeket a bűnszervezet vezetője bocsátotta az egyes szervezők és a fogadóirodák rendelkezésére. Ennek keretében S. László K. Zoltánnal együtt 2011 februárjában – a bűnszervezet irányítójának megbízásából, játékosok megvesztegetésével – finn első ligás mérkőzések eredményét kívánták befolyásolni, illetve ázsiai fogadóirodáknál azokra fogadásokat kötni.”

Az ügyben eddig összesen 17 személyt hallgatott ki a főügyészség gyanúsítottként. A gyanúsítottak közül jelenleg hárman előzetes letartóztatásban, hárman pedig házi őrizetben vannak, egy személy lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.