Foci

Megmarad a Puskás Stadion, és új is lesz

Elbontják a felső karéjt a Puskás Stadionban, és ott játszik a válogatott 2012-ben is, de a létesítmény mellett új stadion épülhet.

A felső karéj elbontásával és 40 ezres befogadóképességgel megmarad, ergo mégis tovább üzemel a vb-selejtezőkön a régi Puskás Stadion – közölte a Magyar Labdarúgó Szövetség.

Közben februárban nemzetközi tervpályázatot írnak ki egy új, mellé épülő 45 ezres, 60 ezresre bővíthető arénára, amelyre 30-35 milliárdot szánnak. 2015-re kész lehet az új Puskás (2013-ban indulna az építkezés), és akár a régi is megmaradhat atlétikai stadionná átalakítva – erről számolt be Bánki Erik, az Országgyűlés Sport- és turizmusbizottságának elnöke a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában.

“A debreceni aréna és az Albert Stadion építése elkezdődik idén: a tendereztetés szakaszába léptek az előkészületek. A Puskás Stadion építése kicsit lassabb lesz, mert ott olyan döntés született, hogy a bontás helyett megpróbáljuk megtartani átmenetileg a régi stadiont.

Az MLSZ kérésére felülbíráltuk a korábbi terveket, így egyelőre megmaradna a régi pálya, a felső lelátók karéjait elbontanák, a középsőt pedig megerősítik – így a labdarúgó-világbajnoki selejtezők idején egy 40-45 ezres befogadóképességű átmeneti stadion működne a régi átalakításával” – mondta Bánki, aki hozzátette, közben elkezdik építeni – nem a régi helyén, hanem mellette – az új Puskás Stadiont. Az akár 60 ezresre lesz bővíthető, hogy Bajnokok Ligája-döntőt is lehessen benne rendezni.

Bánki Erik más nagy sportberuházások közül kiemelte a Sportkórház ügyét: „7 milliárdos igénye lenne a mostani épület befejezésének, felszerelésének. Most annak a lehetőségét vizsgáljuk, hogy más, jó állapotban lévő egészségügyi intézmények területén, azok átszervezésével megspórolható-e a 4-5 milliárdos építkezés. Mindenképpen szeretnénk az intézményt és a rendszert egyben tartani. Keressük tehát az új helyét, ha találunk olcsóbb megoldást.”

A sportpolitiukus az olimpiával kapcsolatban elmondta, a kormány biztosítja a felkészülést, 400 millióval emelte az erre fordítható összeget, így elérhető egy szép szereplés: „A kajak-kenutól sok érmet várok, Berki Krisztián abszolút aranyesélyes, Pars Krisztián szintén, cselgáncsban is reménykedhetünk. Optimista vagyok: tíz aranyesélyesünk van legalább, ha a felét behúzzuk, minden remek lesz.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik