Foci

76 millió forintos mérkőzés

Bogdán Ádám szombaton 10. alkalommal védte a Bolton kapuját Premier League-meccsen. Hogy miért fontos ez? 76 millió múlik rajta.

„Ahol vita van ott vagy nőről vagy pénzről van szó” – mondta viccesen Faragó Attila, a Vasas Labdarúgó Kft. 99 százalékát birtokló a Híd Akvizíciós Zrt. tulajdonosa a napokban egy sajtótájékoztatón.

Nem hazudott: abban a kaotikus vitában, ami a Vasas Labdarúgó Kft. és a maradék 1 százalékot birtokló Vasas Sport Club között folyik, valóban a pénzről van szó. Összességében 1 millió fontról – áttételesen és rövidtávon 76 millió forintról, a Vasas Labdarúgó Kft. tavaszi működtetéséről.

Hogy mi köze van Bogdán Ádámnak, a Bolton Wanderers és a magyar válogatott kapusának mindehhez? Lényegét tekintve csak annyi, hogy az utóbbi időben nyújtott remek teljesítménye – kiszorította az eddig a rangsorban előtte álló finn válogatott kapust, Jussi Jaaskelainent a gólvonalról – a két Vasas, a Kft. és a klub között folyó vita kiváltó oka.

Lássuk hát a Vasas a Vasasnak hogyan vájja ki a szemét című mesét!

A történet 2007-ig nyúlik vissza. Az angyalföldi focit működtető Vasas Labdarúgó Kft. még Jámbor János 75 százalékos tulajdonlása alatt – 25 százalék akkor is a Vasas SC-é volt –  adta el az angol Bolton Wanderers csapatának a 20 éves Bogdán Ádámot. Információnk szerint a klub szerény 150 ezer fontot kapott a tehetséges kapusért, viszont a tranzakciót lebonyolító CMG menedzseriroda ügyes üzleti érzékkel bízott a tehetségben, és a szerződésben kikötötték, Ádám minden 10 lejátszott Premier League-mérkőzése után – az 50. mérkőzésig – további 200 ezer font illeti a Vasas Labdarúgó Kft.-t.  Összesen 1 millió fontról beszélünk tehát.

2009-ben azonban a válság keresztülhúzta az építési vállalkozó Jámbor János terveit. Az addig példaértékű klubműködést biztosító tulajdonos kénytelen volt lemondani passziójáról és 70 millió forintos vételárért, továbbá a Kft. felé fennálló kötelezettségek rendezése fejében – összességében 100 millió forint – eladta tulajdonrészét a Vasas Sport Clubnak.

A Sport Club immár egyedüli tulajdonosként két évig nagy erőfeszítések árán, de tisztességgel működtette a profi labdarúgást mindaddig, amíg a Híd Akvizíciós Zrt. személyében 2011 februárjában új befektetőt, tulajdonostársat talált, akinek jelképes összegért – információnk szerint pár ezer forintért -, de tehermentesen eladta a Vasas Labdarúgó Kft. 99 százalékát.

A Vasas Labdarúgó Kft. egyúttal lemondott a Vasas Akadémia Kft.-ben lévő 49 százalékos tulajdonrészéről. (Igen, csakhogy még szövevényesebb legyen, van egy harmadik Vasas is, a Vasas Akadémia Kft., amely a Vasas utánpótlását jelenti, amit immár 99 százalékban a Vasas Sport Club tulajdonol.)

A Vasas Sport Club az adásvételi szerződésben kikötötte, hogy a Bogdán Ádámból esetlegesen befolyó – akkor még nagyon messze volt a PL-szereplés, hát még a 10 meccses álom – összegre teljes egészében igényt tart, míg a Híd Kft. vállalta, hogy a fontkötegek megérkezését követően azt azonnal továbbutalja támogatásként a Vasas SC-nek.

A Híd Kft. gyaníthatóan annak reményében vásárolta be magát a Vasasba, hogy piaci hírnevét növelje, illetve a labdajátékokat támogató új adótörvény, és további szponzorok bevonásával nyereséggel működtesse a profi labdarúgást. Ez, ahogy Nyíregyházán, úgy láthatóan a Vasasnál sem megy neki. A 2011-es év végére a Vasas Kft. ellen felszámolási kérelmet adtak be a szállítók – a labdarúgók felé fennálló tartozást nemrég kifizették – a Fővárosi Bírósághoz, így veszélybe kerülhet a klublicence, az NB I.-es tagság.

A Híd Kft.-nek nyilván rendkívül fáj a foga a Bogdán Ádámból befolyó pénzre, ha már hozzáutalja a Bolton, szerződés ide vagy oda, jelen helyzetben vélhetően nem szívesen utalná tovább a Sport Clubba, áttételesen különösen nem az egykori tulajdonosnak, Jámbor Jánosnak. Valószínűleg január elején ezért jelzálogosította a Vasas Labdarúgó Kft.-ben lévő 99 százalékos tulajdonrészét is.

Ezt már a Sport Club sem nézhette jó szemmel, hiszen felszámolás esetén 1 százalékos tulajdonosként neki is helyt kell állnia az adósságokért. Ergo a Bogdán Ádám remekléséből származó és a két Vasas szerződése értelmében a Sport Clubbot illető első 200 ezer fontos részlet is azon nyomban a Labdarúgó Kft. adósságrendezésére folyna el, míg a Sport Club és Jámbor János elesne jogos jussától…

Bogdán szombat délután kezdőként kapott helyet a Norwich City ellen. A meccset ugyan elvesztették 2-0-ra, de megvan a 10. PL meccs!

A mesének nincs vége, most kezdődik csak igazán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik