Foci

Egyiptom: senki nem lépett közbe a stadionban

A FIFA magyarázatot vár a 74 halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő stadionkatasztrófára, gyászszünet az ANK-n.

Josep Blatter arra kérte az Egyiptomi Labdarúgó Szövetség elnökét, Szamír Zahert, hogy mielőbb hozza nyilvánosságra, mi okozta a szörnyű katasztrófát.

Levelében utalt rá, hogy teljes mértékben megérti, hogy az ország sokkban van és dühös, amiért ilyen szörnyűség történhetett. Ahogyan arról beszámoltunk, a sportvezető már kifejezte részvétét az egyiptomiaknak.

“A mai nap a labdarúgás fekete napja” – írta a FIFA vezetője. – “Olyan lépéseket kell tennünk, hogy hasonló katasztrófa többé ne fordulhasson elő.”

Vége!
Nem akarnak többé futballozni a stadionkatasztrófa után az al-Ahli játékosai.
“Kész, vége. Mindannyian úgy döntöttünk, hogy soha többé nem futballozunk” – mondta Sarif Ikrami, a fővárosiak kapusa, aki maga is megsérült.
“Emberek haltak meg a szemünk előtt, gondolni sem tudunk a játékra.”
Az al-Ahli az észak-afrikai ország legnépszerűbb csapata, amely 36 bajnoki címmel büszkélkedhet.


Kamál Ganzúri
miniszterelnök csütörtök délután bejelentette, hogy menesztette az Egyiptomi Labdarúgó Szövetség vezetőségét. A sors tragikus fintora, hogy ezekben a napokban rendezik az Afrikai Nemzetek Kupáját, ahová egyiptom nem kvalifikálta magát. Meglehet, ha ott van a tornán a csapat, a tragédia nem következik be.


Issa Hayatou,
a kairói székhelyű Afrikai Labdarúgó Szövetség  elnöke hangsúlyozta, hogy a földrész futballja gyászol, és minden elhunyt hozzátartozójának részvétét fejezte ki. A Gabonban és Egyenlítői-Guineában zajló Afrika Kupa szombaton és vasárnap sorra kerülő negyeddöntői előtt egyperces gyászszünetet tartanak majd.

Manuel José, az al-Ahli portugál vezetőedzője szerint a felelősség egyértelműen a rendőrséget terheli:

“Többtucatnyi rendfenntartó volt a stadionban, de hirtelen mindannyian eltűntek, akik pedig maradtak, azok semmit sem tettek az események megfékezése érdekében” – nyilatkozta a 65 éves szakember.

A tragédia első percei:

Fábio Junior, az al-Ahli brazil csatára a SportTV News című televíziós műsornak adott interjújában azt mondta, a szurkolók az öltözőjükbe is be akartak jutni.

“Semmilyen biztonsági intézkedés nem történt a játékosok védelmére” – fogalmazott a 29 éves támadó. “Úgy tűnt, az egyiptomi rendőrséget egyáltalán nem érdekli, hogy mi történik, számukra minden rendben lévőnek tűnt. A brazil drukkerek szintén fanatikusak, s ott is előfordulnak erőszakos cselekmények, de nincs ennyi haláleset, mint itt. Én azért igazoltam ide, mert a családom jövőjére gondoltam. Ugyanakkor nem akarok veszélyben élni.”

A politikusok levonták a konzekvenciát
Lemondott csütörtökön az előző esti port-szaídi véres tömegverekedést követően az észak-egyiptomi város kormányzója, és Kamál Ganzúri kormányfő bejelentette a parlament rendkívüli ülésén, hogy elfogadta a lemondást.
A miniszterelnök azt is közölte, hogy menesztették az egyiptomi labdarúgó-szövetség vezetőségét az – újabb adatok szerint – 71 ember halálát és százak sebesülését okozó erőszakcselekmények következtében, amelyek a helyi al-Maszri és az első helyen álló kairói al-Ahli futballcsapat mérkőzése után törtek ki.
Az egészségügyi minisztérium közlése szerint még 318 embert kezelnek kórházban. Ganzúri megerősítette, hogy felmentették tisztségéből Port-Szaíd biztonsági igazgatóját, Eszám Szamakot, és hogy felfüggesztették a város más biztonsági illetékeseinek tevékenységét is.
Az Európai Unió független vizsgálatot követelt az ügyben. “Remélem, hogy egy azonnali és független vizsgálat fényt vet a tragikus esemény okaira” – olvasható Catherine Ashtonnak, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének közleményében.

A Port Szaídban rendezett, a helyi al-Maszri és az első helyen álló kairói al-Ahli mérkőzését követően a hazai szurkolók elözönlötték a pályát, és összecsaptak a rivális klub szimpatizánsaival, játékosaival és a biztonsági erőkkel. Hetvennégy ember – köztük egy rendőr – vesztette életét és közel ezren megsebesültek. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint további 318 embert kezelnek kórházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik