Foci

Negyedik csere, gólbíró: változások a fociban?

A labdarúgás szabályalkotó testületének (IFAB) március 3-i ülésén a negyedik cserelehetőség bevezetése is téma lesz.

Az elképzelés szerint a csapatoknak egy negyedik cserelehetőséget engedélyeznének, amennyiben hosszabbítás van a mérkőzésen – ezt a javaslatot a nemzetközi szövetség két bizottsága (egyik az orvosi) kezdeményezte a játékosok egészségének védelmében.

Az IFAB angliai ülésén a tagok kézhez kapják annak a nyolc tesztelt rendszernek az eredményeit – köztük Maruzsi Lászlóét is -, amelyek abban segítenék a játékvezetőt, hogy jelzést kapjanak, ha a labda túlhaladt a gólvonalon. Vélhetően a vizsgált szisztémák tekintetében arról is döntenek, hogy melyeket tesztelik tovább márciustól a második körben.

A testület legkorábban július 2-án, a nyári Európa-bajnokság döntője után egy nappal hozhat végleges döntést a technikai segítség bevezetéséről.

Az 1886-ban alapított, nyolcfős IFAB tagságának felét – 1913 óta – a FIFA adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges. A “Grál-lovagoknak” is nevezett testület az elmúlt években mindig a technikai újítások bevezetése ellen voksolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik