Foci

Dalglish: az első újkori liverpooli trófea felé?

A Liverpool a Manchester City ellenében szerda este bejuthat az angol ligakupa február 26-i döntőjébe.

Ahogyan arról beszámoltunk, a Cardiff City jutott elsőként az angol ligakupa döntőjébe, miután 1-0-s rendes játékidőbéli eredmény után 11-esekkel 3-1-re megverte a Crystal Palace-t.

Lesz tehát másodosztályú csapat a február 26-i döntőben, és lesz egy nagyágyú is. A Liverpool Steven Gerrard 11-esével két hete 1-0-ra legyőzte a Manchester Cityt a City of Manchester stadionban, ezzel lépéselőnybe került ellenfelével szemben.

Kenny Dalglish együttese a bajnokságban az előzetes várakozásokkal szemben gyengén szerepel, Andy Carroll nem tudott felzárkózni Suarez teljesítményéhez, aki ráadásul sokmeccses eltiltása miatt egy ideig nem is áll rendelkezésre. Steven Gerrard hosszú sérülés után tért vissza, a Pool esze nagyon hiányzott az őszi szezon java részében.

A Mersey-partiak jelenleg a Premier League 7. helyén állnak, 19 ponttal vannak lemaradva a listavezető Manchester Citytől. Az FA Kupában a Manchester United lesz a Pool következő ellenfele, a City éppen a városi rivális ellen bukott el a legutóbbi fordulóban. Könnyen lehet tehát, hogy a ligakupa lesz a Liverpool egyetlen lehetősége arra, hogy kilépjen a nemzetközi porondra, az Európa Ligába.

Steven Gerrard persze még bízik a BL-szereplést érő hely elérésben is, és nem érti, miért kritizálják Kenny Dalglisht (a Pool a hétvégén 3-1-re kapott ki a kiesőhelyen álló Bolton ellen) oly sokan.

“Nevetséges, hogy a menedzsert veszik elő egy vereség után. Egy szezonban bármi megtörténhet, a dolgok megváltozhatnak egyik pillanatról a másikra. Természetesen bánt, hogy nem vagyunk jó formában, de az a célunk, hogy a sok döntetlenből győzelem legyen és ne nyújtsunk olyan teljesítményt, mint hétvégén” – mondta a csapatkapitány.

“A szezon előtt a legjobb négy közé jutást tűztük ki magunk elé és azt, hogy minél tovább jussunk a kupákban. Hat pontra vagyunk a negyedik helytől, és még hátravan 16 meccs. Ne mondja nekem senki, hogy ez a csapat nem képes ledolgozni ezt a hátrányt, nem kell állandóan nyavalyogni azért, hogy cseréljék le az edzőt” – váltott keményebb hangvételre egy interjúban Gerrard, aki arra is kitért, az új igazolások, Andy Carolll, Stewart Downing és Charlie Adam valóban nincsenek jó formában, de keményen dolgoznak azért, hogy ez megváltozzék.

Az első mérkőzés összefoglalója:

Vidámabb a helyzet a Premier League-et vezető Manchester Citynél, annak ellenére, hogy az FA Kupában a United kiverte a csapatot. A City játékosai a hírek szerint ki vannak éhezve a sikerre, annak ellenére, hogy Mario Balotelli mellett nem játszhat az Afrika Kupán szereplő Yaya és Kolo Touré, valamint a sérült Vincent Kompany sem.

Andy Johnson, a Manchester City középpályása szerint könnyedén játszhat majd a csapat: “Úgy gondolom, nagy kérdés, hogy melyik arcát mutatja majd a Liverpool: védekezni fog folyamatosan vagy támadni is szeretne. Le tudjuk őket győzni 3-0-ra, felszabadultan játszhatunk, mert a saját játékunkra készülünk. Sokan azt hitték, nem fogjuk bírni a ránk nehezedő nyomást, ám szerintem eddig rendben működik minden. Mindannyian arra készülünk, hogy trófeákkal a birtokunkban hagyjuk abba majd egyszer a pályafutásunkat. Nem elégszem meg azzal, hogy van egy FA Kupa-győzelmünk. Ha idén megnyerjük a bajnokságot, ugyanúgy vágynék a következő címre. Ez a normális” – vetítette elő a meccs fontosságát a City játékosa.

A találkozó 20 óra 45 perckor kezdődik Liverpoolban, a meccset a Sport1 élőben közvetíti.

Statisztika
– Ez a találkozó lesz a két csapat 165. összecsapása.
– A Liverpool 80, a City 42 alkalommal nyert, 41 döntetlen született.
Az első meccset 1893-ban játszották, akkor a Liverpool nyert 1-0-ra Manchesterben.
Korábban háromszor találkoztak a Ligakupában, 1970-ban a 3. körben a City nyert 3-2-re, 1981-ben a Pool összesítésben 2-1-gyel búcsúztatta a kékeket, míg 1996-ban a Pool 4-0-ra kiütötte a Cityt.
A Liverpool a ligakupa legeredményesebb csapata, hiszen 7 alkalommal lett az övé a trófea, háromszor döntőbe jutottak.
A Poolnak ez az első meccse otthon, az eddigiek során idegenben jutott tovább.
– A Pool Dalglish visszatérése után csak 1 alkalommal kapott ki az Anfield Roadon.
– A Manchester City 1970-ben és 1976-ban nyerte meg a ligakupát.
– Az első meccsen nem szerzett gólt a City, erre legutóbb 12 találkozóval azelőtt, 2007-ben volt példa, amikor a Tottenham 2-0-ra nyert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik