Foci

Fel van adva a katalán lecke a Real Madridnak

Az FC Barcelona Madridban, hátrányból fordítva nyert 2-1-re a labdarúgó spanyol Király Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén.

2012 első El Clásicóját rendezték szerdán késő este a Santiago Bernabéu Stadionban, a Real Madrid és a Barcelona a spanyol Király Kupa negyeddöntőjének odavágóján vívott meg egymással. Nem is olyan rég már a bajnokságban is összecsapott a két gigász a fővárosban, akkor a blancók korai gólját háromszor torolták meg a katalánok. A sorozat előző kiírását ugyanakkor a Real nyerte, így mind a két oldalon volt ok a törlesztésre.

Abidal lett a meccs hőse (Fotó: AFP)

A Real Madrid a Casillas – Coentrao, Carvalho, Ramos, Altintop – Pepe, Alonso, Diarra – Cristiano Ronaldo, Higuaín, Benzema hadrendben kocogott ki a gyepre, a túloldalon Pinto – Abidal, Pique, Puyol, Alves – Iniesta, Busquets, Xavi – Sanchez, Fabregas, Messi összeállításban várta a kezdő sípszót a Barca. Az már a találkozó elején érződött, hogy hazai oldalon José Mourinho, a vendégeknél pedig Pep Guardiola maximálisan felkészítette övéit, így fegyelmezett játékot láthattunk az első percekben.

A Madrid aztán újfent korán vezetést szerzett, Cristiano Ronaldót remek ütemben szöktette Karim Benzema, a portugál pedig ugyan kissé kisodródott helyzetből, de Pinto alatt a hálóba lőtt (1-0). Nem sokkal később egyenlíthetett volna a gránátvörös-kék alakulat, Alexis Sanchez fejese azonban a két kapufa találkozásánál csattant, majd a mezőnybe vágódott vissza. A vendégek belekezdtek a tőlük megszokott játékba, járatták a labdát és keresték a rést a védelmen. Előnye tudatában a Madrid ugyanakkor nem erőltette a lerohanásokat, elsősorban a védekezésre koncentrált, így az első negyvenöt perc lényegében szép csendben csorgott le. Lionel Messi alsósarkos lövése okozta talán a legnagyobb riadalmat hazai oldalon, Iker Casillas azonban leért és védeni tudott.

A mérkőzés összefoglalója (Pepe 2:44-től tapos rá Messi kezére):

A második félidőben gyorsan felborult minden, már a 49. percben egyenlített a Barcelona: egy jobboldali szögletnél méláztak el a madridi védők, a kapu elé remek ütemben berobbanó Carles Puyol pedig bevetődve fejelt a hálóba (1-1). Ezt követően kissé elszabadultak az indulatok, Sergio Ramos rúgta fel Sanchezt, a játékosok pedig a jelenetsor után lökdösődtek egy jót a kezdőkörben.

Az 55. percben Cesc Fabregas emelt szépen a védelem mögé, Andrés Iniesta lövésébe azonban még éppen bele tudott piszkálni Ramos, a labda így veszélyesen szállt a kapu felé, végül a kapufáról pattant szögletre. A túloldalon Pinto imádkozta a kapufára a lasztit Benzema közeli fejesénél.

A második félidő felénél Pepe lépett elő főszereplővé, előbb eljátszotta a nagyhalált, majd rátaposott a földön ülő Messi kézfejére. Ahhoz képest egyébként, hogy már a 17. percben besárgult igen nagy teljesítmény volt tőle, hogy be tudta fejezni a mérkőzést piros lap nélkül, igaz a meccs hajrájában Granero váltotta. A 77. percben dőlt el az odavágó sorsa, egy szépen felépített katalán támadáshoz Eric Abidal csatlakozott fel, Messi jó ütemben szöktette, a francia pedig megszerezte második gólját gránátvörös-kékben (1-2).

Ahogy a decemberi bajnokin, ezúttal sem volt válasza a Real Madridnak riválisa feltámadására, így a Barca 2-1-ről várhatja a jövő szerdai visszavágót, melyet a Nou Campban játszanak majd.

Szerda este még egy párosításban bonyolították le az első mérkőzést, az Athletic Bilbao hazai pályán győzte le 2-0-ra a Mallorca együttesét. A baszk gárda így kedvező helyzetből várhatja a párharc visszavágóját.

Eredmények – spanyol Király Kupa, 1. mérkőzés
Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 85 ezer 454 néző, Vezette: Muniz Fernandez
Real Madrid – Barcelona 1-2 (1-0)
Real Madrid: Casillas – Coentrao, Carvalho, Ramos, Altintop – Pepe (Granero (79.), Alonso, Diarra (Özil, 66.) – Cristiano Ronaldo, Higuaín (Callejón, 66.), Benzema Vezetőedző: José Mourinho
Barcelona: Pinto – Abidal, Pique, Puyol, Alves – Iniesta, Busquets, Xavi (Adriano, 82.) – Sanchez (Adriano, 82.), Fabregas (Cuenca, 88.), Messi Vezetőedző: Pep Guardiola
Gólszerzők: Cristiano Ronaldo (11.) illetve Puyol (49.), Abidal (77.)
Sárga lap: Pepe (17.), Coentrao (59.)m Callejón (68.), Carvalho (87.) illetve Piqué (20.), Puyol (80.)
Piros lap:
A másik mérkőzésen:
Athletic Bilbao – Mallorca 2-0 (1-0)
Gólszerzők: Llorente (35.), Muniain (59.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik