Foci

Harmadszor is Messié a FIFA Aranylabda

A Barcelona argentin légiósa, Lionel Messi nyerte a FIFA Aranylabdát.

Lionel Messi tavaly és tavalyelőtt is elnyerte a rangos elismerést a FIFA és a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA Aranylabda díjat, amit hétfőn adtak át a FIFA zürichi éves gáláján.

A sorozatban harmadszor első Messi a szavazatok 47,88 százalékát bezsebelve az ősi rivális Real Madridot erősítő portugál Crisitano Ronaldót (21,6 százalék), illetve klubtársát, Xavit (9,23 százalék) előzte meg.

“Nagy megtiszteltetés, hogy zsinórban harmadszor is én nyertem – mondta Messi, aki a már visszavonult brazil Ronaldótól vette át a díjat. – Szeretném megosztani ezt az elismerést azokkal az emberekkel, akik segítettek nekem, a csapattársaimmal, köztük Xavival és az edzőmmel.”

A nőknél a világbajnok japán válogatott csapatkapitánya, Szava Homare diadalmaskodott, így megszakadt a brazil Marta öt éven át tartó egyeduralma.

Az év edzője címet Josep Guardiola érdemelte ki, ő a Barcelonával Bajnokok Ligáját és spanyol bajnokságot, legutóbb pedig klubvilágbajnokságot nyert. A szakember José Mourinhót (Real Madrid) és Sir Alex Fergusont (Manchester United) előzte meg a voksoláson.

A labdarúgókat képviselő érdekvédelmi szervezet (FIFPro) által megválasztott álomcsapatba mindössze három együttesből kerültek be játékosok: a BL-győztes, spanyol bajnok FC Barcelona öt, a Real Madrid négy, a Manchester United pedig két futballistát adott a gárdába.

Az év csapata
Iker Casillas (spanyol, Real Madrid) – Dani Alves (brazil, FC Barcelona), Gerard Piqué (spanyol, FC Barcelona), Sergio Ramos (spanyol, Real Madrid), Nemanja Vidic (szerb, Manchester United), Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona), Xabi Alonso (spanyol, Real Madrid), Xavi (spanyol, FC Barcelona) – Lionel Messi (argentin, FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (portugál, Real Madrid), Wayne Rooney (angol, Manchester United)

A nők edzői között Szaszaki Norio, a németországi világbajnokságon hatalmas meglepetésre diadalmaskodó japán válogatott szövetségi kapitánya nyert. A FIFA Fair Play-díjat a Japán Labdarúgó Szövetség kapta meg.

A legszebb gólért járó Puskás Ferenc-díjat a brazil Neymar érdemelte ki, az Elnöki Különdíjat a Manchester United 70 éves menedzsere, Sir Alex Ferguson vehette át Sepp Blatter FIFA-elnöktől.

A gálán jelen volt Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik