Foci

El Clásico – kifulladásig

Egy évben hétszer összecsapni – akár unalmas is lehet. A Madrid-Barca azonban sohasem az.

A szombat esti Real Madrid-Barcelona spanyol bajnoki mérkőzés a 2011-es esztendő hetedik El Clásicója. Ennyiszer még egyetlen évben sem csapott össze a két spanyol élcsapat. Ha José Mourinho Madridja nyer, ez lesz sorozatban megnyert tizenhatodik meccse, ami új klubcsúcs. Lenne, ha sikerülne.

A szombati a 216. csata a két megaklub között – eddig a bajnokságban 161, a BL/BEK-ben 8, a Király Kupában 28, a spanyol Szuperkupában 10, a ligakupában 6 és az azóta már megszünt koronázási kupában egyszer mérték össze erejüket.

Megjegyzendő, hogy a meccs előtt még „holtversenyben” állt a Real-Barça a Real-Athletic Bilbaóval, mert a kasztíliai-baszk derbiből is 215-öt rendeztek eddig Spanyolhonban. Amúgy hét hét múlva visszaállítja az egált a Real-Atlético, amikor a Bilbao a Bernabéuba látogat.

Eddig 1997-ben és 1960-ban rendeztek hat el Clásicót, idén – mint írtuk – ez lesz a hetedik. (Kettő a Primera Divisiónban, kettő a BL-ben, kettő a Szuperkupában, egy a Copa del Rey döntőjében.)

Az összesített állás elképesztően szoros: a Madrid 86-szor győzött, a Barça 84-szer, 45-ször remiztek. Megjegyzendő, hogy három éve még 85-77-re vezettek a fővárosiak, azóta viszont hetet nyertek a katalánok, és csak egyet a kasztíliaiak. Pep Guardiola érkezése feje tetejére állított mindent…

Jóllehet a Madrid három ponttal vezet a Barcelona előtt – sőt, a vesztett pontokat tekintve hattal -, ha kikap, nagy bajba kerül. A statisztika legalábbis ezt mutatja: amely csapat otthon elbukta az El Clásicót, a spanyol bajnokság 82 éves történetében csupán kétszer tudott az élen végezni!

Ha viszont a Madrid győz, és a következő körben megveri a Sevillát – amikor a Barcelona a klubvilágbajnokságon lesz érdekelt -, akkor kilencpontosra duzzad az előnye, s ez gyakorlatilag behozhatatlan. Legalábbis, amióta három pont jár a győzelemért, ekkora hátrányból még senki sem tudott bajnokságot nyerni Spanyolországban.

A közelmúlt mindenesetre nyomasztó kék-vörös fölényt mutat: az El Clásicók utolsó 35 góljából 26-ot a katalánok szereztek. Így hát Casillasnak már csak két gólt kell kapnia ahhoz, hogy minden időt legtöbb gólt elszenvedő kapusa legyen az El Clásico történetében. Most még a barcelonai Ramallets „vezeti” a kétes értékű rangsort 47 góllal, a Madrid jelenlegi portásának 46-ot rúgtak eddig a barcelonai játékosok.

Carles Puyol a Barcelona kabalája. A csapatkapitány 19 hónapja nem kapott ki klubcsapatával, ez idő alatt 43 hivatalos meccsen maradt veretlen a Barça – Puyollal a csapatban legutóbb 2010. április 20-án kaptak ki, a San Siróban, az Intertől BL-meccsen. Igaz, ebben az időszakban hétszer maradt alul a Barcelona, de Puyol egyszer sem lépett pályára.
Izgalmas színfolt a két szupersztár külön párviadala. Cristiano Ronaldo 2011-ben 49 mérkőzésen játszott eddig, és 48 gólt szerzett, míg Lionel Messi termése 53 találkozón 54 gól.

A Barcelona mindössze egyetlen mérkőzést veszített a 90 bajnokija közül, amelyeken Messi gólt szerzett – 81 győzelem és 8 döntetlen. A Madrid még jobban függ Cristiano Ronaldótól: amikor a bajnokságban betalált a portugál – 45 meccsen -, a csapat egyszer sem kapott ki, sőt, döntetlen is csak egyszer lett.

A Barcelona a labdabirtoklás bajnoka: utóbbi 220 mérkőzésén mindig többet volt nála a labda, mint az ellenfelénél. A legutóbbi mérkőzés, amelyen ezen a téren alulmaradt, éppen a Bernabéuban volt: 2008. május 7-én, a Real Madrid ellen.

Az utóbbi hét El Clásicón kilenc játékost állított ki a bíró – hetet a Madridból, kettőt a Barcelonából. José Mourinho a csapataival (Chelsea, inter, Real Madrid) eddig tizenhétszer találkozott a Barcelonával, s a 17 meccsen tíz játékost állítottak ki Mourinho actuális együtteséből. Összességében Mourinho csapatai három órát és 45 percet játszottak emberhátrányban a Barcelona ellen – ez két és fél komplett mérkőzés.

Ha szombat este győz a Madrid, új klubrekordot állít fel 16 sorozatgyőzelmével. Ezzel egyszersmind utoléri a Barcelonát, amelynek 16, megszakítás nélküli siker a csúcsa, még a Frank Rijkaard-korszakból.

A Madrid 112 gólt szerzett a 2011-es naptári évben a Primera Divisiónban. Még két mérkőzése van arra, hogy megjavítsa az abszolút spanyol csúcsot, amelyet 2010 óta a Barcelona tart, 113 góllal.

Az ötös, a „manita” különleges gólszám Spanyolországban, amit a kéz öt ujjáról neveztek el. A legutóbbi manitát pontosan egy éve és tizenegy napja érte el a barcelona a Madrid ellen, a Nou Campban. Ha már a manitáknál tartunk, Guardiola Barcelonája minden hetedik meccsén vág egy ötöst (208 mérkőzésből 30), José Mourinho Madridja minden hatodikon (81-ből 13-szor).

Aki mindenáron gólt akar szerezni, az Gonzalo „Pipita” Higuaín, a Madrid argentin csatára. A dél-amerikai center szombaton ünnepli 24. születésnapját, és meg akarja édesíteni az ünnepet. Már, ha szóhoz jut. Mert Karim Benzema személyében óriási vetélytársa van…

Guardiola Barçája veretlen a Bernabéuban
Amióta pep Guardiola a Barcelona edzője, a csapat még nem kapott ki a Real Madridtól a Santiago Bernabéu Stadionban.
A legemlékezetesebb – mármint a vendégeknek – 2009. május 2., amikor a katalánok 6-2-re győztek az ellenfél oroszlánbarlangjában. Abban az idényben – Guardiola első edzői szezonjában – hat trófeát nyert el a Barcelona: a bajnokság, a Király Kupa és a BL mellett a spanyol és az európai Szuperkupát, továbbá a klubvilágbajnokságot.
Még Puyol is betalált… Az a 2009-es 2-6 már-már vetekszik a legnagyobb madridi Barcelona-győzelemmel, az 1973/1974-es idényben elért 0-5-tel, amikor Cruyff, Juan Carlos, a perui Sotil és Asensi (kétszer) szerezték a vendéggólokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik