Foci

Kubala László nevét viseli a Vasas akadémiája

Az FC Barcelona egykori legendás játékosának nevét vette fel a Vasas Pasaréten és a Fáy utcában működő labdarúgó akadémiája.

A pénteki sajtótájékoztatón, melyen részt vett Kubala László egyik gyermeke, Carlos Kubala is, kiderült, hogy az akadémia tulajdonosainak döntése alapján idén nyáron Markovits László, a Vasas SC elnöke személyesen, Barcelonában kérte fel a családot az együttműködésre, a hozzátartozók részéről pedig megkapta az elvi hozzájárulást. Ezt követően folytatódtak az egyeztetések, amelyek végül eredményre vezettek.

“Már az első megkereséskor is rendkívül nyitott, pozitív hozzáállás jellemezte a Kubala-családot, így egy nemzetközileg elismert labdarúgó legenda nevét veheti fel mától a Vasas Akadémia” – mondta Markovits, aki arról a személyes tapasztalatáról is beszélt, hogy kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó édesapja szoros barátságot ápolt Kubala Lászlóval.

“Akarni, tudni, bírni” – emelte ki Rabatin József, a Vasas Akadémia ügyvezető igazgatója azt a hármas elvet, amelyet Kubala László örökségeként az intézmény működése során szem előtt tart. “Ez azt jelenti, hogy egy játékost csak a szíve tehet igazán naggyá, de rendelkeznie kell a megfelelő technikai tudással, továbbá rendkívüli fizikai állóképességre van szüksége”.

A 2002-ben elhunyt Kubala László 1948-49-ben futballozott az angyalföldi klubban. Később a Barcelonában vált világsztárrá, 1951 és 1961 között kétszer megnyerte a csapattal a Vásárvárosok Kupáját és négyszer a spanyol bajnokságot. A Barcelona alapításának 100. évfordulóján, 1999-ben a szurkolók a csapat történetének legjobb játékosává választották, 2009-ben pedig leleplezték szobrát a Camp Nou központi helyén. Játékosként három válogatottban, a csehszlovákban, a magyarban és a spanyolban is szerepelt.

Edzőként is megállta a helyét, irányításával 1978-ban 12 évnyi szünet után szerepelt ismét vb-n a spanyol válogatott.

Ajánlott videó