Foci

Mesés gól ért továbbjutást a Bajnokok Ligájában

Kedden további három csapat kvalifikálta magát a Bajnokok Ligája legjobb tizenhat csapata közé. Gólok és edzői nyilatkozatok.

Fotó: AFP

Kedden kezdetét vette a Bajnokok Ligája utolsó csoportköre. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a fordulatos játéknapot követően volt olyan, aki az utolsó pillanatokban fért be a legjobb tizenhatba. Akadt olyan gárda is, amely már azt hihette továbbjutó, ám mégis véget ért számára a BL. Lássuk a keddi összefoglalónkat.

Eredmények – Bajnokok Ligája, 6. (utolsó) forduló, E csoport
Chelsea (angol)-Valencia (spanyol) 3-0 (2-0)
Gólszerzők: Drogba (3., 76.), Ramires (22.)

Genk (belga)-Bayer Leverkusen (német) 1-1 (1-0)
Gólszerzők: Vossen (30.), illetve Derdiyok (79.)

A csoport végeredménye: 1. (és nyolcaddöntős) Chelsea 11 pont, 2. (és nyolcaddöntős) Bayer Leverkusen 10 pont, 3. (Európa Liga) Valencia 8, 4. Genk 3

Az E csoportban az már korábban biztossá vált, hogy a német Bayer Leverkusen ott lesz az egyenes kieséses szakaszban, csak az volt a kérdés, hányadik helyen mennek tovább Michael Ballackék. A német együttes a Tőzsért Dániellel és Köteles Lászlóval felálló Racing Genk otthonában vendégeskedett, a belga házigazda pedig sokáig vezetett Vossen szép kapásgóljával, ám Derdiyok a végén egyenlített, 1-1-el zárult a kilencven perc.

„Még mindig nagyon büszke vagyok a játékosaimra. Azt kértem tőlük a mérkőzés előtt, hogy valamivel ajándékozzuk meg a szurkolóinkat és úgy hiszem, mindenki jó érzésekkel hagyhatta el a stadiont a lefújás után. A hazai találkozókon bizonyítottuk, hogy helyünk van a bajnokok Ligájában, az idegenbelieken azonban sajnos elbuktunk” – mondta Mario Been, a genkiek trénere, akinek csapata mindhárom hazai mérkőzésén ikszelt.

A túloldalon Robin Butt a kihagyott helyzetek és a mutatott játék miatt kesergett egy sort, a legjobb tizenhatba kerülésnek azonban érthetően örült.



szólj hozzá: Genk v Leverkusen 1:1 GOALS

A csoport másik mérkőzésén a tűzzel játszó Chelsea és a Valencia mérkőzött meg a második továbbjutó helyért. A londoniak az idei évben elég hektikusan teljesítenek, bármikor bennük van egy sima győzelem, vagy egy meglepő vereség. André Villas-Boas legénysége kedden a szebbik arcát mutatta, a veterán Didier Drogba duplájának is köszönhetően pedig egy meggyőző teljesítménnyel sikerült megnyerni a kvartett küzdelmeit.


„Ez egy nagyon jó eredmény, elégedett vagyok a játékosokkal. Tudják mit? A várakozásokkal ellentétesen megnyertük a csoportot, a sokat kritizált labdarúgóim pedig ezzel a tettel adtak az összes bírálójuknak egy pofont. A Valencia igen szétszórtan kezdett mi pedig ezt kihasználtuk”
– így a fiatal portugál szakember a lefújást követően, aki külön kiemelte az elefántcsontparti gólvágót is.

„Készen álltunk a meccsre, még ha ez nem is látszott a játékunkon. Teljesen más lett volna a találkozó képe, ha mi szerezzük az első gólt, erre két nagy lehetőségünk is volt, ha csak az egyik bemegy… Ehhez képest beszedtünk egyet, majd még egyet és a saját dolgunkat nehezítettük meg” – értékelt spanyol oldalról Unai Emery.

Eredmények – Bajnokok Ligája, 6. (utolsó) forduló), F csoport
Olympiakosz (görög)-Arsenal (angol) 3-1 (2-0)
Gólszerzők: Djebbou (16.), Fuster (36.), Modesto (89.), illetve Benajun (57.)

Borussia Dortmund (német)-Olympique Marseille (francia) 2-3 (2-1)
Gólszerzők: Blaszczykowski (23.), Hummels (32., 11-esből), illetve Rémy (45+4.), Ayew (85.), Valbuena (87.)

A csoport végeredménye: 1. (és nyolcaddöntős) Arsenal 11 pont, 2. (és nyolcaddöntős) Olympique Marseille 10, 3. (Európa Liga) Olimpiakosz 9, 4. Borussia Dortmund 4

Rövid bevezetőnk gyakorlatilag az F csoport küzdelmeiről szólt, ugyanis míg az már korábban eldőlt, hogy a kvartettet az Arsenal húzza be, a második helyre három együttesnek, a görög Olympiakosz Pireusznak, a francia Olympique Marseille-nek és a német bajnok Borussia Dortmundnak is megvolt az esélye, hogy odaérjen.

Görögországban a Megyeri Balázzsal a kapuban felálló pireusziak minden tőlük telhetőt megtettek azzal, hogy magabiztosan nyertek 3-1-re az Ágyúsok ellen és tán még a lefújás pillanatában is azt hihették, hogy meglesz a továbbjutás. Végül be kell érniük az Európa Ligában való szerepléssel.

„Mindent megtettünk, amit tudtunk, legyőztük azt az Arsenalt, ami egyáltalán nem könnyítette meg a dolgunkat. A Marseille aztán az utolsó percekben fordított és továbbment, nem csoda, hogy csalódottak vagyunk. Összességében jól teljesítettünk a csoportküzdelmek során, ha nincs az OM elleni rossz teljesítményünk még a nyitókörben, akkor továbbléphettünk volna” – mondta Ernesto Valverde, az Olympiakosz vezetőedzője.

„Kemény csata volt az első félidőben és nem a megfelelő hadrendben álltunk ki. Túlzottan erőltettük a rövidpasszos játékot, pedig sok volt a belépő. Mindemellett még a kapusunkat is elveszítettük sérülés miatt, ebből még talpra álltunk ugyan, végül elbuktunk. Megérdemelten nyert az Olympiakosz” – összegzett Arséne Wenger.



szólj hozzá: Olympiakos Piraeus 3-1 Arsenal

A görög keserv oka nem más, mint a Marseille fantasztikus fordítása. A gall együttes már az első félidőben kétgólos hátrányba került a Borussia Dortmund vendégeként, de még a szünet előtt sikerült egalizálni, majd a meccs hajrájában röpke két perc alatt kettőt lőtt az OM, a 3-2-es győzelmével pedig odaért a második helyre.

„Nagyon fontos volt Loic Rémy gólja, ha 2-0-val megyünk szünetre, rendkívül nehéz helyzetben találtuk volna magunkat, így volt némi esélyünk. A másik fontos találat Mathieu Valbuenáé volt, ugyanis mindig azt mondom a játékosaimnak, hogy a végsőkig küzdjenek. Boldogok vagyunk és 2012-ben is visszatérünk” – hangzottak az érthetően örömittas Didier Deschamps szavai a sajtótájékoztatón.

„Ellenfelünk jobban játszott a második félidőben, mi pedig pocsékul. Hozzásegítettük őket a győzelemhez, pedig legyőzhettük volna őket” – mondta a Jürgen Klopp, a vesztes fél vezetőedzője.



szólj hozzá: BOR

Eredmények – Bajnokok Ligája, 6. (utolsó) forduló, G csoport
FC Porto (portugál)-Zenit (orosz) 0-0

APOEL Nicosia (ciprusi)-Sahtar Donyeck (ukrán) 0-2 (0-0)
Gólszerzők: Adriano (62.), Seleznov (78.)

A csoport végeredménye: 1. (és nyolcaddöntős) APOEL Nicosia 9 pont, 2. (és nyolcaddöntős) Zenit 9, 3. (Európa Liga) FC Porto 8, 4. Sahtar Donyeck 5

A G csoportban a ciprusi APOEL Nicosia már korábban kiharcolta a továbbjutást, a kiscsapatnak pedig az is belefért, hogy kikaptak a Shakthar Donyecktől hazai pályán, mivel így is az első helyen jutottak tovább.

„Ezúttal nem vagyunk bosszúsak a vereség miatt, mégiscsak továbbjutottunk. Elég csak megnézni azt, hogy mostani ellenfelünk kiesett, ez is bizonyítja, mekkora tette hajtottunk végre. Példa nélküli, hogy ott leszünk a legjobb tizenhatban, de reméljük nem ez lesz az utolsó alkalom” – mondta Ivan Jovanovic, a Nicosia vezetőedzője.



szólj hozzá: APOEL vs Shakhtar 0:2 GOALS

Egy magyar érdekeltségű csapat, a Huszti Szabolcsot foglalkoztató (ám kedden épp nélkülöző) Zenit Szentpétervár mindeközben szintén történelmet írt, a gárda ugyanis első ízben lesz ott a BL egyenes kieséses szakaszában. Csücskös volt ugyanakkor az orosz fél továbbjutása, ugyanis az Euurópa Liga-győztes Porto szinte lövőedzést tartott az ellenfél kapuja előtt, mégis 0-0 lett a vége.

„Elégedett vagyok a mai teljesítményünkkel. Mindent megtettünk a győzelem érdekében, de egyszerűen nem tudtunk gólt lőni. A Zenit őrizte az eredményt és kitartott a legvégéig. Csalódottak vagyunk de előre tekintünk és meg akarjuk védeni a címünket az EL-ben” – mondta Vítor Pereira.

„Engem nem lep meg az eredmény, a szezon előtt azt tűztem ki célul, hogy nyerjük meg a bajnokságot és jussunk be a BL egyenes kieséses szakaszába. Játékosaim megérdemelték, az egész évben a maximumot nyújtották” – így Luciano Spalletti, az érthetően boldogabb tréner.



szólj hozzá: Porto – Zenit HL

Eredmények – Bajnokok Ligája, 6. (utolsó) forduló, H csoport
FC Barcelona (spanyol)-BATE Boriszov (fehérorosz) 4-0 (1-0)
Gólszerzők: Roberto (35.), Montoya (60.), Pedro (63., 89., a másodikat 11-esből) 

Viktoria Plzen (cseh)-AC Milan (olasz) 2-2 (0-0)
Gólszerzők: Bystron (89.), Duris (92.), illetve Pato (47.), Robinho (48.)

A csoport végeredménye: 1. (és nyolcaddöntős) FC Barcelona 16 pont, 2. (és nyolcaddöntős) AC Milan 9, 3. (Európa Liga) Viktoria Plzen 5, 4. BATE Boriszov 2

A H csoportban szinte már minden eldőlt korábban, a Barcelona már rég megnyerte a kvartett küzdelmeit. Pep Guardiola ennek megfelelően egy teljesen felforgatott csapatot küldött ki a BATE Boriszov ellen, ám ez sem akadályozta meg a katalánokat abban, hogy sima győzelmet arassanak.

„Játékosaim szempontjából most talán az lesz a legnehezebb, hogy a Bajnokok Ligáját követően majd a spanyol másodosztályba térnek vissza, közben pedig ezen a szinten kellene maradniuk. Mindenesetre büszke vagyok rájuk” – mondta a Barca vezetőedzője.



szólj hozzá: B4-0B

Úgy tűnt, a Milan is hozza a kötelezőt, azonban a lombard gárda végül kétgólos előnyt adott le a hajrában és 2-2-es döntetlent játszott a Viktoria Plzen vendégeként. A cseh gárda így megy az Európa Ligába.

„Elkerülhető gólokat kaptunk a második félidő elején, de annak örülök, hogy eredményesek tudtunk lenni egy nagycsapat ellen. Öt pontot tűztem ki célul a rajt előtt, ezt teljesítettük, most pedig már az Európa Ligára koncentrálunk” – értékelt Pavel Vrba.

„Dühös vagyok, mégpedig azért, mert kiengedtünk az utolsó percekben és kaptunk egy olyan gólt, ami újra nyílttá tette a találkozót. Remélem a játékosaim megtanulták a leckét” – füstölgött egy sort Massimiliano Allegri.



szólj hozzá: MIL

Ajánlott videó

Olvasói sztorik