Foci

Debrecenben stadion, Fehérváron grundpályák épülnek

Mind a cívis város, mind Székesfehérvár városvezetése elégedett azzal, amit a település labdarúgócsapata elért ebben az évben.

A Debrecen a 2000-es évekre jellemző magabiztossággal menetel a labdarúgó NB I.-ben, veretlenül áll a tabella élén. Sorozatunkban – ahol először Újpest és Ferencváros vezetői mondták el véleményüket a kerület csapatairól – most vidékre látogattunk.

„A csapat az elmúlt 10-12 évben megszokott stabilitás mellett remekül szerepel eddig, csak szuperlatívuszokban tudok beszélni róluk. A város teljes egészében magáénak érzi a klubot, a Diósgyőr mellett a miénk a legnépesebb közönség. Az igazgatóság és a szakmai vezetés tudta, miben kell megváltozni az előző évhez képest, hogy újra sikeresek legyünk, például egy helyi kötődésű szakembert kell kinevezni a kispadra. Jó döntés volt” – mondta dr. Papp László, Debrecen alpolgármestere, aki elmondta, az önkormányzat 26 százalékban tulajdonosa a DVSC-t működtető Zrt.-nek.

A város a 2000-es évek elején évi 100 millió forintot adott a megszűnés szélére kerülő egyesület konszolidálására, sikerült is talpra állítani a Lokit. Ma már csak az utánpótlást támogatja a város, évi 10 millióval, no meg a klub ingyen használhatja a létesítményeket.

„A klubot működtető Zrt. egy nyereséges vállalkozás, legutóbb osztalékot is fizetett a részvényeseinek. A város 200 millió forintot kapott, ugyanakkor egy megállapodás értelmében ezt a pénzt visszaforgatjuk a sportágba, és a Debreceni Labdarúgó Akadémia felépítésére fordítjuk.

Debrecen – Videoton 2-1 (2011. augusztus 14.):

Az akadémia felépítése a műfüves pályákkal, az egészségügyi központtal, 1700-1800 négyzetméteren közel 1 milliárd forintba kerül, a TAO-pénzekkel tulajdonképpen az önrészt biztosítjuk a megvalósításhoz” – így az alpolgármester, akinek szeme előtt – mind minden debreceni nek – a bajnoki arany lebeg.

Halad a stadionépítés előkészítése
A kormány nemrégiben döntött arról, hogy 12 milliárd forinttal járul hozzá az új debreceni stadion felépítéséhez. Az előkészítésben a debreceni önkormányzat is részt vesz.
„Nagy anyagi áldozatokat hoztunk már eddig is, hiszen például a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft.-be apportként ajánlottuk fel a stadiont, mintegy 1,3 milliárd forint értékkel. Ennek a Kft.-nek 10 százalékban tulajdonosa az önkormányzat, 90 százalékban az állam a Nemzeti Vagyonkezelő és annak egy cége jóvoltából.
November elején kötöttük meg az állammal az első támogatói szerződést, ez 400 millió forintot jelent a tervelőkészítésre. Még ebben az évben kiválasztjuk a vezető tervezőket, januárban pedig elkészülhetnek az építési tervek is” – mondta Papp László, aki a többi sportággal kapcsolatban elmondta, mind a kosarasok, mind a kézilabdázók, mind a vízilabdázók ingyen használhatják a helyi létesítményeket.
A nagy bajban lévő női kézilabdacsapat ebben az évben már kapott 10 millió forintnyi kiegészítő támogatást, de többet már nem tud vállalni az önkormányzat.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere úgy gondolja, minden fehérvári büszke lehet a Videotonra (és annak tulajdonosaira, valamint dr. Mezey György tavalyi munkájára), amely tavaly bajnokságot nyert és viseli a már fogalmomnak számító nevet a bajnokságban.

„Az őszi szezonban az eredmények kicsit felemásra sikeredtek – a csapatépítéshez idő kell. Azonban örülök annak, hogy az utolsó fordulóban Paksról sikerült elhozni a három pontot a csapatnak, így a dobogó harmadik helyéről várja a Videoton tavasszal a folytatást. Tudom, hogy még sok meccs hátravan, még minden lehet.

“Jelenleg még elképzelhetetlennek tartom, hogy a profi sport önkormányzati, vagy állami támogatás nélkül talpon tudjon maradni. Persze az is igaz, hogy szükség van külső támogatók bevonására és el kell kezdenünk átalakítani a támogatási rendszert. Önkormányzatunk a Videoton esetében elsősorban az utánpótlást biztosító műhelyét támogatja, ami ebben az évben 110 milliós hozzájárulást jelent” – mondta a polgármester.

2011-ben már a teljesítményre is tett kikötéseket a sporttámogatások odaítélésekor a városvezetés, és olyan csapatokat dotálnak, „amit szeretnek a székesfehérvári emberek”. A Közgyűlés már három fehérvári sportlétesítmény esetében döntött úgy, hogy az ott szakmai munkát végző klubok legyenek az üzemeltetők.

Videoton – Siófok 7-0 (a közelmúltban):

Mindez azt a célt szolgálja, hogy a csapatok piaci szereplők bevonásával nagy értékű fejlesztéseket hajthassanak végre és, hogy olyan utánpótlás nevelési bázis alakulhasson ki, mely erősítheti Székesfehérvár sportvárosi rangját. Minden városrészben szeretnék, ha lennének focira alkalmas pályák, fiataloknak nyitva álló grundok, erre külön programot indítunk a közeljövőben” – mondta a városvezető.

Fehérváron már az önkormányzat is kérte a sportágak képviselőit (Albacomp, Sapa Fehérvár AV19, Alcoa KC), hogy hangolják össze a meccseket, ne maradjon le senki semmiről.

Hogy mivel lenne elégedett Cser-Palkovics András a Videotonnal kapcsolatban?

„Az eddigi „építkezés” folytatásával lennénk elégedettek, azaz tisztes helytállással minden meccsen és lelkiismeretes küzdelemmel elért minél több győztes meccsel. Lélektanilag fontos győzelmet aratott a Videoton az utolsó fordulóban és így a dobogó harmadik fokán várja a tavaszi folytatást. Ez fontos pontszerzés volt és remélem, innen már csak előre vezet az út. Hogy aztán a bajnokság végére ez milyen éremmé érik, az még nagyban függ a tavaszi szezontól. Remélem, a Bajnokok városa maradunk!” – így Cser-Palkovics.

A város büszke az országosan egyedülálló nyitott tornatermi hálózatra, amelynek keretében a hét minden napján lehet iskolai tornatermekben ingyenesen mozogni.

Kaposvár és Pápa bizakodik
Nem sikerült túl fényesen az év a kaposvári és a pápai csapatnak, mindkettőt fenyegeti akár a kiesés réme is, bár a Kaposvár stabilitása példás (11 döntetlent szerzett).
„Többet vártunk ugyan, de bízunk a sikeres végeredményben. Az önkormányzat 97 millió forinttal támogatja a csapatot, mellette 10,2 millió jut az utánpótlás-nevelésre. A létesítményekben csak a rezsit kell a Rákóczinak fizetnie” – tudtuk meg a kaposvári polgármesteri hivatal munkatársától. Az egyesület további támogatásokhoz is hozzájuthat. Ha az első 8 között végez, újabb 6 milliót kap, ha a Magyar Kupában négy közé kerül, még 2 millió utal az önkormányzat.
„ A futball népszerűsítéséhez a város négy műfüves pálya megépítésével is hozzájárult, hogy a gyerekek időjárástól függetlenül focizhassanak. Emellett elkezdtük az iskolai sportpályák felújítását is és reményeink szerint hamarosan elindulhat a kaposvári grundprogram, amelynek egyik eleme 30×60 méteres labdarúgópályák megépítése” – tette hozzá az önkormányzat illetékese, aki elmondta, a focicsapat mellett a kosárlabda, a röplabda és a vízilabdacsapat kiemelten támogatott. Ebben az évben sport célokra 580 milliót költ(ött) Kaposvár.
A Lombard Pápa a 15., kiesőhelyen telel. Érthető az elégedetlenség.
„Ezzel a szerepléssel sem az önkormányzat, sem a helyi szurkolók, sem a tulajdonos nem elégedettek. Az önkormányzatnak több éves megállapodása van a futballklubbal, ez június 30-án jár le. Ennek értelmében a csapat az NB I-es szereplés esetében 55 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesül (a létesítményhasználatért fizetni kell). Ha a csapat kiesik vagy kieső helyen van, a támogatás is mérséklődik” – mondta az önkormányzat referense.
Pápán örülnek annak, hogy a tíz évvel ezelőtti állapotokhoz képest jóval több gyermek sportol, focizik. Annak még jobban örülnének, ha helyi kötődésű játékosok is szerepet kapnának a felnőtt együttesben. A cél tavasszal az NB I.-ben maradás, akkor pedig lehet tárgyalni a további együttműködésről.
A város egyébként a foci mellett a kézilabdát, a kosárlabdát és a tekét támogatja kiemelten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik