Foci

2,1 millió egyetlen jegyért

Csillagászati magasságokba emelkednek a szombati Real Madrid-Barcelona-mérkőzés jegyárai. 85 000 nézőt várnak a Bernabéuba.

Már csak négy nap van hátra a nagy rangadóig, szombat este tízkor az andalúz David Fernández Borbalán sípjelére megkezdődik az El Clásico, a spanyol bajnokság Real Madrid-Barcelona-örökrangadója.

A mérkőzésen a Santiago Bernabéu Stadion befogadó képessége 85 454 fő lesz. Valamennyi ülőhely el fog kelni. Már alig van jegy, a legolcsóbbat 284, a legdrágábbat 6999 euróért kínálják az interneten, ez utóbbi összeg 2,1 millió forint…

Érdemes szót ejteni a földkerekség egyik leghíresebb stadionjáról, a szombati El Clásico helyszínéről.  A „Nagy Fehér Kolosszus”, ahogy becézik, 67 éves, de a makettet 1944. szeptember 5-én fogadták el. Ironikus, hogy a stadiont tervező két építész közül az egyik, Luis Alemany – katalán.

A szentély

Alig három évvel később, 1947. szeptember 14-én elkészült a futball szentélye, amelyet akkor „Nuevo Estadio Chamartín”, az „Új Chamartín Stadion” névre kereszteltek. 1954-ben bővítették, és ezzel a befogadó képessége 15 ezresre nőtt – igaz, rengeteg állóhely is volt. Egy évvel később megkapta mai nevét, a Santiago Bernabéut – a klub legendás elnöke után.

A következő ráncfelvarráson az 1982-es spanyolországi Mundial előtt esett át a stadion. 16 hónapon át csinosították a létesítményt, hogy az megfeleljen a FIFA által támasztott követelményeknek. Átalakították a homlokzatot, új elektronikus eredményjelzőket helyeztek el, kicsinosították az öltözőket, a páholyokat és a sajtótribünt. Tíz évvel később, 1992-ben következett az újabb átalakítás, immár csak ülőhelyek maradtak a stadionban. 1994. május 7-re készültek el, potom 5000 millió pesetás költséggel.

Hamarosan kibővítették a nyugati oldalt, ez további 20 500 ülőhelyet jelentett. Ekkor építették a jellegzetes négy külső tornyot, a csigalépcsőkkel, amely azóta a stadion védjegyévé vált. Aztán következett a keleti oldal, és manapság hivatalosan 81 178 nézőt fogad be – ennél azonban majd’ háromezerrel többen lesznek szombaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik