Foci

Holland-dán-német-portugál csoport a foci-Eb-n

Kijevben kisorsolták a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság csoportjait. A spanyolok az olaszokkal egy csoportban.

Az Európa-bajnokság csoportjai
A csoport: Lengyelország, Csehország, Görögország, Oroszország
B csoport: Hollandia, Dánia, Portugália, Németország
C csoport: Spanyolország, Írország, Horvátország, Olaszország
D csoport: Ukrajna, Franciaország, Svédország, Anglia

A 2012-es ukrán-lengyel közös rendezésű Eb-re tehát innentől kezdve konkrétumokkal készülhet a tizenhat nemzeti válogatott. A B csoport izgalmasnak ígérkezik, de különös lesz Trapattoni és hazája válogatottjának meccse, vagy a francia-angol összecsapás.

A nyitómeccset 2012. június 8-án, Varsóban rendezik a lengyelek és a görögök részvételével. A csoportmeccsek után az A csoport győztese a B csoport második helyezettjével játszik, és viszont, valamint ugyanez a helyzet a C és D kvartettel.

Élő közvetítésünket az alábbiakban olvashatják.

VÉGET ÉRT AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG CSOPORTJAINAK SORSOLÁSA.

Marco Van Basten Olaszországot a C csoportba, azaz Giovanni Trapattoni ír válogatottja, a címvédő spanyolok és a horvátok mellé sorolta.

Anglia a D csoportba került.

Jaj-jaj-jaj: a németek mennek a hollandok, a dánok és a portugálok mellé!

Van Basten kialakította a legkönnyebb csoportot: lengyel-cseh-görög-orosz négyes. Dick Advocaat örül.

Jönnek a nagyok!

A horvátokat a C, a svédeket a D csoportba sorsolták.

Közben alakul a csúcsnégyes: Dánia, Hollandia, Portugália.

Mivel a második helyre kerültek a görögrök, LENGYELORSZÁG-GÖRÖGORSZÁG meccsel indul az Európa-bajnokság.

Mákos lengyelek: a csehek mellé a görögöket kapták.

JÖHET A HÁRMAS KALAP BEOSZTÁSA.

Az írek a spanyolok csoportjába kerültek, a franciák mehetnek Ukrajnába.

Zidane a cseheket a lengyelek mellé rendelte, majd a hollandok mellé Dániát.

Marco van Basten kihúzta hazáját a B csoport első helyére.

A SORSOLÁS ELKEZDŐDÖTT.

Gianni Infantino, az UEFA főtitkára elmaradhatatlan kelléke a nagy sorsolásoknak, most is ő vezényli majd le azt. Rögtön Gary Speedre, a nemrégiben öngyilkosságot elkövető legendára, a walesi válogatott kapitányára emlékezik.

18:32: Michel Platini
a színpadon, az UEFA elnöke is együtt nézi velünk a résztvevő csapatok bemutatását.

Eric Hamrén, a svéd válogatott szövetségi kapitánya szerint minden ellenfél veszélyes, de legfőképp Ukrajnával vagy Lengyelországgal játszanának, Spanyolországot viszont elkerülnék.

18:27: Bemutatják az Európa-bajnokság hivatalos labdáját. Szergej Bubka, egykori rúdugró világklasszis, világcsúcstartó hozta be a lasztit.

Joachim Löw, a németek és Paulo Bento, a portugálok kapitánya sem gondolja azt, hogy fontos a sorsolás, hiszen “minden meccsen a maximumra kell törekedni”, ráadásul mind a 15 lehetséges ellenfél jó játékerőt képvisel. Ők tehát a diplomaták…

A korábbi Eb-k hősei állnak a színpadon, utoljára Capdevila, a 2008-as győztes Spanyolország játékosa érkezett meg, de ott van Marco van Basten (1988), Peter Smeichel (1992) és Zinadine Zidane is (2000).

Michal Bílek, a cseh válogatott kapitánya: “Az első kalapból Lengyelországot szeretném, mert a drukkereinknek ideálisabb helyszín lenne Wroclav és Varsó. Angliával is szívesen játszanánk”.

Franz Beckenbauer, a Császár szerint két nagy esélyese van az Eb-nek: Spanyolország és Németország.

A gálát nézve mintha az Euróvíziós Dalfesztiválon lennénk. Egy énekeshölgy után az eddigi Európa-bajnokokat mutatják be az óriáskivetítőn.

Vicente del Bosque, a címvédő spanyol válogatott szakvezetője így nyilatkozott az UEFA-nak: “Nincs olyan nagycsapat, aki hibázott volna, mindenki kvalifikálta magát az Eb-re. Spanyolország, Hollandia és Németország a vb első három helyezettje, mögöttük csak kicsit van lemaradva Anglia, Olaszország és Portugália. Ráadásul mindig van meglepetéscsapat. Sok favorit lesz jövőre.”

A helyszínen most az Eb helyszíneit mutatják be. Lengyelországban Varsó, Gdańsk, Poznań, Wrocław, Ukrajnában Kijev, Harkov, Doneck és Lviv városa rendez mérkőzéseket.

Giovanni Trapattoni, az ír válogatott kapitánya elmondta, nagy büszkeség részt venni a 2012- Eb-n. Mind személyes okok, mind Írország szempontjából az, hiszen a zöldek régen léptek ki a nemzetközi porondra.

18:07: Viktor Janukovic, Ukrajna elnöke mond beszédet a kijevi Művészetek Palotájában.

Dick Advocaat, az orosz válogatott kapitánya költői kérdést tett fel előzetesen: “Gondolta volna valaki, hogy 2004-ben Görögország nyeri az Eb-t? Na ugye, egy esélytelen válogatott, így mi is révbe érhetünk jövőre.”

A palotában éppen ukrán tánccsoport szórakoztatja a jelenlévőket.

Manuel Neuer, a német válogatott kapusa így várta a sorsolást: “Lengyelországban szeretném, ha játszanánk, mert ott lesz a szállásunk. Jó lenne csapattársaim, Pranjic és Olic miatt a horvátokkal összekerülni, és az íreket is szívesen látnám a csoportban.”

Ezúttal is egy gála keretében történik a sorsolás, mint minden nagy esemény alkalmával.

A nagycsapatoknak semmiképp sem kedvez, hogy két országban, ráadásul két, európai középcsapatnak számító államban rendezik meg a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságot.

Ez ugyanis azt eredményezte, hogy a legerősebbnek vélt kiemelési csoport, az 1. kalap “feltöltődött” oda nem illő együttesekkel. Lengyelország (55. a világranglistán) és Ukrajna (66. a világranglistán) mellett a címvédő Spanyolország és Hollandia került.

A kalapok beosztásánál a nemzeti csapatok UEFA-együtthatóját vették alapul. Ennek meghatározásában 20 százalékos arányban számítottak a 2008-as Eb selejtezőjén és a kontinenstornán elért eredmények, 40-40 százalékkal pedig a tavalyi, dél-afrikai világbajnokság selejtezőjén és a vb-n, illetve a jövő évi Eb selejtezősorozatában elért eredmények.

A nemzeti együttesek komoly pénzekért lépnek majd pályára. A “fellépti díj” csapatonként 8 millió euró, a csoportkörben minden győzelem egymillió eurós díjazással jár, a negyeddöntőben kétmillió, az elődöntőben hárommillió eurót kapnak a továbbjutó válogatottak.

A döntő megnyerése 7,5 millió eurót jelent, az ezüstérmes 4,5 millió eurót kap. A csoportok harmadik helyezettjeit az Eb-k történetében először szintén díjazzák, ezek a csapatok egymillió eurót kapnak majd.

A sorsolási kalapok
1-es kalap:
Lengyelország (a rendező jogán), Ukrajna (a rendező jogán), Spanyolország (címvédő), Hollandia
2-es kalap:
Németország, Olaszország, Anglia, Oroszország
3-as kalap:
Horvátország, Görögország, Svédország, Portugália
4-es kalap:
Dánia, Franciaország, Írország, Csehország

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik