Foci

Megdöbbentek a Haladásnál

Az OTP Bank Ligában szereplő Haladás Sopron Banknál értetlenül fogadták, hogy vezetőedzőjüket, Aczél Zoltánt szerdán előállították.

“Nagyon megdöbbentett, ami történt, de biztos vagyok benne, hogy félreértésről lehet szó, amit reményeim szerint hamarosan tisztáznak” – idézte a szombathelyi klub hivatalos honlapja Székely Tibor másodedzőt.

“Zoli a legjobb barátom, így tegnap este nagyon nehéz volt a hazaút Szombathelyre. Úgy gondolom, másképp is megoldhatták volna az őrizetbe vételét, nem a nagy nyilvánosság és a saját játékosai előtt kellett volna bilincsbe verniük a nyomozóknak.”

Azcél Zoltánt csütörtökön a Nemzeti Nyomozó Iroda épületében már gyanúsítottként hallgatták meg. A trénerrel szemben két rendbeli gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette megalapozott gyanúja merült fel. A főügyészség csütörtöki közleményéből kiderült, hogy a Siófok korábbi edzője az őrizetbe vétele és a gyanúsításközlés ellen panaszt jelentett be, illetve vallomást tett, amelyben tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.

“Illés Béláékkal ültem a VIP-páholyban, a meccs lefújása után Vörös Csaba telefonált, hogy menjek gyorsan, mert baj van” – mondta az egyesület honlapjának Tóth Miklós, a Haladás Sopron Bank ügyvezetője. “Miután lementem, odalépett hozzám egy civil ruhás ember – mint később kiderült, az ügyész – bemutatkozott, megmutatta a megbízólevelét és közölte, hogy elviszik Aczél Zoltánt, de az őrizetbe vételnek nincs köze a Videoton-Haladás meccshez.

Természetesen nagyon megdöbbentem, nem akartam hinni a fülemnek. Zoli egyébként egyet még telefonálhatott a stadionból, a feleségét hívta fel. Mindenesetre az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, így a tulajdonosok nevében is mondhatom, hogy kiállunk Zoli mellett. Ma az öltözőben pedig elmondtam a játékosoknak, hogy profik, koncentráljanak a munkájukra, végezzék becsülettel a tréningeket, szombaton pedig verjük ki a kupából a Videotont, hiszen jó pozícióból indulunk a visszavágón.”

Így vették őrizetbe Aczél Zoltánt:

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtöki közleményéből kiderült: “a megalapozott gyanú lényege szerint A. Zoltán, aki a 2009. április 21-én lejátszott Honvéd-Siófok (2-2) Magyar Kupa-elődöntő előtt, a Siófok labdarúgócsapatának edzőjeként elfogadta játékosai, S. László és H. Gábor azon ajánlatát, hogy fejenként 3-4000 euró ellenében legalább két góllal elveszítik a mérkőzést” “A. Zoltán ekkor azt is megígérte, hogy a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően fogja összeállítani. Az elkövetői kör végül az A. Zoltán és a játékosok hajlandósága ellenére a mérkőzésre nem tette meg a fogadását, így a megállapodás szerinti jogtalan előny kifizetésére nem került sor.”

A főügyészség szerint a tréner “a 2009. május 23-án lejátszott ZTE-Siófok (5-3) bajnoki előtt elfogadta S. László és H. Gábor ajánlatát, miszerint 4000 euró ellenében ő is részt vesz a mérkőzés eredményének olyan befolyásolásában, hogy legalább két góllal elveszítik a mérkőzést. A. Zoltán tudva arról, hogy a manipulációban játékosként pontosan kik vesznek részt, a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően állította össze. Mivel a mérkőzésen az elvárt eredmény született, a meccs után S. Lászlótól és H. Gábortól átvette az ígért 4000 eurót.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik