Foci

Elektronikus gólbíró jöhet az angol élvonalban

Jövőre az angol Premier League-ben mutatkozhat be az elektronikus gólbíró az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) tervezete szerint.

“Lehet, hogy a következő idényben bevezetjük, ha sikerül mindenütt telepíteni az új technológiát” – jelentette be csütörtökön Alex Horne FA-főtitkár.

A végső döntést befolyásolja az is, hogy a sportág szabályalkotó testülete (IFAB) – melynek Horne is a tagja – márciusban dönt arról, meddig tesztelik a játékvezetők munkáját nagyban megkönnyítő eszközöket. A BBC értesülése szerint jelenleg kilenc megoldás hatékonyságát vizsgálják.

A játékvezetők technikai támogatása azt követően került hangsúlyosan előtérbe, hogy a tavaly nyári, dél-afrikai világbajnokságon a meccsek eredményeit döntően befolyásoló hibákat követtek el a bírók, ez pedig világszerte felháborodást váltott ki, egyúttal megmozgatta a feltalálók fantáziáját is. A tévedések elkerülését szolgáló – s a FIFA által februárban már vizsgált – bírósegítő találmányok egyike a magyar Maruzsi Lászlóé.

Az 1886-ban alapított, nyolcfős IFAB tagságának felét – 1913 óta – a FIFA adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges. A “Grál-lovagoknak” is nevezett tagok az elmúlt években mindig a technikai újítások bevezetése ellen voksoltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik