Foci

Káosz az Ajaxnál – Cruyff rasszista volna?

Louis van Gaalt Johan Cruyff háta mögött nevezték ki klubigazgatónak. A felügyelőbizottság ülésén a legenda lefeketézte Edgar Davidsot.

Már az is éppen elég nagy vihart kavart, hogy Louis van Gaalt a vezérigazgató, azaz Cruyff háta mögött, annak megkérdezése nélkül nevezték ki klubigazgatónak.

A káosz akkor tört ki a négyszeres BEK-, illetve BL-győztes klubnál, amikor tavaly nyáron a fél lábbal negyven éve Barcelonában élő, és a katalán együttesnél is hatalmas informális befolyással rendelkező egykori aranylabdás visszatért nevelőegyesületéhez, és ha már visszatért, meg is fúrta Rik van den Boog vezérigazgatót, s a helyébe lépett.

Aztán jött a közelmúltban Louis van Gaal kinevezése, most meg az ominózus felügyelőbizottsági ülés.

Történt, hogy az igazgatótanács – a klub legfőbb irányító testülete – lemondott, tiltakozásul Cruyff meglehetősen autokratikus módszerei miatt. Mármost, igazgatótanács hiányában a felügyelőbizottság dirigál – amelynek öt tagja közül Cruyff az egyik. A másik négy – Edgar Davids, Steven ten Have, Paul Romer és Marjan Olfers, az egyetlen hölgy – szembehelyezkedett Cruyff-fal, aki a klub korábbi játékosát, Tscheu La Linget szerette volna megtenni igazgatónak, a többiek azonban Van Gaal kinevezése mellett voltak.

Ezek után hangzott el állítólag Cruyff szájából az egyik felügyelőbizottsági ülésen, Edgar Davidsnak címezve, hogy „Te csak azért vagy a felügyelőbizottság tagja, mert fekete vagy.” (Fekete, és nem néger, ahogy az a magyar sajtóban számos helyen tévesen megjelent – a szerk.)

Az ügyet Steven ten Have, az egyik tag robbantotta ki a Studio Voetbal című tévéműsorban, Cruyff azonban a szerdai De Telegraafban – ahol állandó rovata van – cáfolta kollégája állítását, ekként: „Az Ajax multikulturális klub, s úgy találtuk, hogy az emigráns családok tehetséges sarjai közül sokan felhagynak a futballal, amint serdülőkorba érnek. A problémával szembesülve keressük a megoldást, és olyasvalakit kerestünk, aki pozitív példa, és ugyanolyan családi háttérrel rendelkezik, mint az emigráns gyerekek. Nos, ez a pozitív példa Edgar Davids. Az egyik vitánk alkalmával rámutattam erre a tényre, de ennek a megjegyzésnek semmi köze sem volt Edgar bőrszínéhez, sokkal inkább a felügyelőbizottságban végzett kiváló munkájához.”

Megszólalt maga Davids is, és – érdekes módon – Cruyffot igazolta a saját honlapján: „Soha nem állítottam, hogy Johan Cruyff rasszista volna – és ezt szeretném aláhúzni -, annak ellenére, hogy ez a szerencsétlen megjegyzés elhangzott. És azt is szeretném kiemelni, hogy mélységesen tisztelem Johan Cruyffot, a labdarúgót.”

Tudni kell az előzményekhez, hogy a felügyelőbizottság egy olyan ülésén nevezte ki Van Gaalt klubigazgatónak, amely ülésen Cruyff nem vett részt, magyarán a legenda háta mögött történt a kinevezés. A 64 éves, háromszoros aranylabdás azt állítja, hogy Van Gaal kinevezése zűrzavart robbantott ki az egyesületnél. Van Gaal mindenesetre azt nyilatkozta a Voetbal International szaklapnak, hogy addig nem foglalja el pozícióját, ameddig Cruyff az Ajaxnál van.

Megjegyzendő, hogy Van Gaal kinevezése, továbbá Danny Blind jelölése a technikai igazgatói, és Martin Sturkenboomé a pénzügyi igazgatói posztra csak akkor lesz érvényes, ha azt az úgynevezett tagi tanács is jóváhagyja. Azt is tudni kell, hogy mielőtt Van Gaalra esett volna a választás, a felügyelőbizottság Marco van Bastent, Marc Overmarst és Guus Hiddinket is megkereste, de valamennyien visszautasították a felkérést.

Eközben a szakmai stáb – Frank de Boer vezetőedző, Dennis Bergkamp másodedző és Wim Jonk beosztott edző, valamennyien a klub korábbi neves játékosai – megpróbálják egyenesbe kormányozni a csapat hánykolódó hajóját. Az Ajax a negyedik helyen senyved a bajnokságban – tíz ponttal lemaradva az éllovas AZ-tól -, és a ma (szerda) esti, Lyon elleni mérkőzésétől függ, hogy továbbjut-e a Bajnokok Ligájában.

Azt is tudni kell, hogy De Boer, Bergkamp és Jonk valamennyien lojálisak Cruyffhoz, miközben De Boer Van Gaalhoz is hasonlóan viszonyul, lévén, hogy a kilencvenes évek derekán oszlopos tagja volt a Van Gaal vezérletével Bajnokok Ligáját nyerő Ajaxnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik