Foci

Puskás és Kocsis Európa tetején

A minap, amikor Costa Rica ellen betalált David Villa, tele volt a spanyol sajtó a Barcelona csatárának 51. válogatottbeli góljával.

Pedig „El Guaje” sehol nincs Puskás Ferenchez és Kocsis Sándorhoz képest. „El Guaje” – a „Kölyök”, így nevezik szűkebb hazájában, Asztúriában a 30 éves David Villát, aki 51 góljával magasan vezeti a spanyol válogatott eredményességi listáját, immár hét találattal megelőzve a korábbi rekordert, Raúlt.

Játszottak azonban a spanyol bajnokságban Villánál klasszisokkal gólérzékenyebb – és jobb – futballisták is, s mindketten honfitársaink voltak. Természetesen Puskás Ferencről és Kocsis Sándorról van szó.

A legtöbb válogatottbeli gólt szerző európai labdarúgók
1. Puskás Ferenc (Bp. Honvéd, Real Madrid) 84 gól
2. Kocsis Sándor (FTC, Bp. Honvéd, Barcelona) 75
3. Gerd Müller (német, Bayern München) 68
4. Miroslav Klose (német, Kaiserslautern, Werder Bremen, Bayern München, Lazio) 63
5. Schlosser Imre (magyar, FTC, MTK, Wiener SC, Buday 33) 59
…11. David Villa (spanyol, Valencia, Barcelona), Tichy Lajos (Bp. Honvéd), Hakan Sükür (török, Bursasport, Galatasaray, Torino, Internazionale, Parma, Blackburn), Thierry Henry (francia, Monaco, Juventus, Arsenal, Barcelona, New York Red Bulls) 51-51
A világranglistán is előkelő helyet foglalnak el a magyarok, itt az iráni Ali Dáji (angolosan: Daei) az éllovas 109 góllal, Puskás a második, közé és Kocsis közé pedig beékelődött egy bizonyos Pelé…
A világrangsor élcsoportja:
1. Ali Dáji (iráni) 109 gól
2. Puskás Ferenc 84
3. Pelé (brazil, Santos, New York Cosmos) 77
4. Kocsis Sándor és Basar Abdullah (kuvaiti) 75-75

Tovább növeli honfitársaink termékenységének értékét, hogy míg Ali Dájinak 149 válogatott mérkőzésre volt szüksége 109 góljához, addig Puskás 85 meccsen szerzett 84-et, Kocsis 68-on 75-öt, Schlosser pedig ugyancsak 68-on 59-et, de Tichynek sem kell szégyenkeznie a 72/51-es mutatójáért.

Amúgy Pelé is 92 válogatott találkozón talált be 77-szer, egyedül Gerd Müllet gól/meccs mutatója vetekszik a magyarokéval: 62 mérkőzésen volt 68-szor eredményes.

A maiak közül Villa mutatója 82 mérkőzés/51 gól, Kloséé még rosszabb: 113/63.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik