Foci

Nehéz helyzetben Vanczák csapata

Egy  svájci kantoni bíróság pénteken a FIFA, illetve a nemzeti szövetség javára ítélt abban a perben, amely a svájci csapat hat nyári igazolása miatt indult.

A per azt volt hivatott eldönteni, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) tiltása ellenére jogosan igazolt-e a svájci klub a nyáron, s mivel a bíróság úgy döntött, nem szerződtethetett volna senkit sem a csapat, az érintett játékosok nem szerepelhetnek a továbbiakban az együttesben, ráadásul könnyen elképzelhető, hogy az eddig lejátszott mérkőzéseik eredményét is befolyásolja majd az ítélet.

A Sion igazolásait egy korábbi bírósági ítélettel magyarázta, mely ideiglenesen feloldotta a FIFA idén januárban életbe lépett, egy évre szóló tiltását. A bíróság most hatályon kívül helyezte a korábbi ítéletet.

A svájci szövetség elnöke, Thomas Grimm elégedetten nyilatkozott a bíróság ítélethirdetését követően, s azt hangsúlyozta, hogy nemcsak saját szervezete, hanem a FIFA és az európai szövetség (UEFA) sikere is ez.

Grimm mindehhez hozzátette, hogy valószínűleg jövő héten tárgyal majd arról a szövetség arról, hogy mi legyen a sorsa a Sion azon korábbi meccseinek, melyeken az érintett futballisták közül bárki is szerepelt.

A döntés az UEFA számára azért lehet biztató, mert a jövő héten tárgyalja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a Sion Európa Ligából történt kizárásának az ügyét. A svájciakat a nemzetközi sorozatból szintén a FIFA-tiltást figyelmen kívül hagyó igazolások miatt zárták ki, így nem szerepelhet a csoportkörben. Ebben az ügyben egy svájci bíróság korábban úgy döntött, hogy az UEFA-nak vissza kell vennie a csapatot az EL-be, ám a kontinentális szövetség ezt nem tette meg. A vaudi bíróság a 21 400 frankos perköltség és 33 ezer frank kártérítés megfizetésére is kötelezte az UEFA-t, amelynek ráadásul naponta 1000 frank bírságot kell fizetnie, amíg nem helyezi vissza a csapatot az Európa Ligába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik