Foci

A 22-es csapdája

Dől a bundadominó. Egyre több meccsről, játékosról derül ki, hogy pénzért mérkőzéseket manipuláltak. De mit tehet, mit tesz az MLSZ?

Az ügyészség érdeklődésére legutóbb S.László, a Vasas-Híd játékosa vallotta be, mérkőzéseket manipulált. Ő az első fecske az NB1-ből. Az ügyészség szabadon engedte.

– Még az is előfordulhat, hogy S. László vasárnap a Debrecen ellen pályára lép?tettük fel a kérdést Dr. Borbély Zoltánnak, az MLSZ Jogi és Sajtóiroda-vezetőjének.

Az MLSZ akkor tud az ügyben fellépni, fegyelmi eljárást lefolytatni, ha a nyomozó hatóságoktól hivatalos tájékoztatást kapunk. A játékos játékjogát a munkáltatója tudja jelen esetben korlátozni – ha a szerződés ezt lehetővé teszi.

– Az ügyészség részletes sajtóközleményét az összes médium megírta már. S. László egyértelműen beazonosítható, mindenki tudja, kiről van szó. Ezek szerint az MLSZ ölbe tett kézzel ül és vár?

– A sajtóból való tudomásszerzés nem számít hivatalosnak. Az ügyészségtől még nem kaptunk hivatalos tájékoztatást. Persze az MLSZ megelőzheti a hivatalos ügymenetet, kifejezetten célhoz kötötten, a fegyelmi eljárás lefolytatása céljából adatokat kérhet az ügyészségtől. Ezt, ahogy eddig is, úgy a mai napon megtesszük.


-Hiába kerestem az MLSZ oldalán de nem találtam az MLSZ fegyelmi szabályzatát, etikai kódexét. Mégis kifejezetten bundázásra, önös érdekből, pénzért elkövetett csalásra vonatkozó passzus szerepel benne?

– Nincsen sablon, minden eset egyéni elbírálás alá esik. Nem mindegy ugyanis, hogy egyszeri, egyéni botlásról van szó, vagy többrendbeli, bűnszervezetben elkövetett csalásról vagy vesztegetésről beszélünk. Első fokon a fegyelmi bizottság hivatott dönteni, míg másodfokon az MLSZ fellebbviteli testülete jár el. Mindkét szervezetben gyakorló bírák, ügyészek ülnek.

– De mégis, mire számíthat az a labdarúgó, akiről bebizonyosodik a bunda?

– A jelenleg hatályos Sporttörvény szerint maximum 5 évre lehet felfüggeszteni, eltiltani foglalkozásától a hivatásos sportolót, illetve kaphat pénzbüntetést is. Ennek mértékét a törvény a játékos éves átlagkeresetének a felében maximalizálja.

A Vasas-Híd reakciója
S.László jelenlegi munkáltatója a Vasas-Híd Kft. sajtószóvivője arra irányuló kérdésünkre, hogy vasárnap játszik e a játékosuk a Debrecen elleni bajnokin az alábbi választ adta:
“A Vasas-Híd Kft. 2012 január 8-ig eltekint S.László munkavégzésétől és reméli, hogy ez idő alatt az ügy lezárul, az MLSZ fegyelmi bizottsága, ha szükséges lesz döntést hoz a játékos ügyében.”


– Ez vicc! A józan szurkolók biztosan örökre száműznék a magyar pályákról azt, aki bundázik. Mi több, a magyar labdarúgók többsége minimálbérre van bejelentve, ami azt jelenti, hogy megközelítőleg 400 ezer forintra büntethetők. Jelen esetben egy mérkőzés befolyásolásáért fejenként majd 1 millió forintot vettek fel a csalók. Nem tűnik elrettentőnek a büntetés…

– Elsősorban nem a fegyelmi, hanem a büntetőeljárás feladata az elrettentés. Megjegyzem azonban, hogy az élsportoló akár a büntetőeljárás során is kaphat hosszantartó jogerős eltiltást és olyan is lehet, hogy a Fegyelmi Felügyelő Testület a játékos terhére kér súlyosítást. Rettentő körültekintően kell vizsgálni a pusztán a gyanúsításhoz fűződő jogkövetkezményeket. Súlyos pereket veszíthet a szövetség, vagy akár a hatóságok, ha a büntetőeljárás végén az ügy bizonyos érintetteknél felmentéssel zárul. Lásd, Mészáros kontra UEFA-ügy.

– Jól érzékelem akkor, hogy az MLSZ a 22-es csapdájában van?

– Az egész bundabotrányt az MLSZ robbantotta ki, mivel ő volt a feljelentő 2009-ben. Azokról, akikről jogerősen bebizonyosodik a játék befolyásolása, azokkal szemben a lehető legszigorúbban fogunk eljárni, mert talán pont az MLSZ-t érinti legsúlyosabban a játék tisztességtelen befolyásolása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik