Foci

Nálunk Messié az Aranylabda

Toronymagasan a Barcelona és az argentin válogatott középpályása nyerte a Sport24 legutóbbi szavazását.

Portálunk egy hétig arra kereste a választ, ki kapja meg 2012 januárjában az Aranylabdát. Nos, majdnem 8 ezren szavaztak, ezt ezúton is köszönjük. Úgy tűnik, a futballban a „Ki a legjobb játékos?” kérdésben továbbra is marad a grundoktól a focivilág csúcsáig megdönthetetlen tény: aki a gólt lövi, az a sztár.

Ezt támasztja alá, hogy a szavazatok felét a gólvágó Lionel Messi kapta, míg a második helyet (több mint 2000 szavazattal lemaradva) a Real Madrid portugál klasszisa, Cristiano Ronaldo zsebelte be. Xavi, Iniesta, majd Iker Casillas következik a sorban, így ismét a Primera Division, azaz a spanyol bajnokság két óriása, a Real és a Barca adja a fő esélyeseket.

Szerkesztőségünk tagjai megfogalmazták véleményüket a kérdésben, és érveltek saját favoritjuk mellett. Nem fogunk vissza senkit, kommentálhatjátok érveinket az alábbiakban. A végső döntésig úgyis hátra van még két hónap.

Kálnoki Kis Attila (Sport24)
Xavi (Barcelona, spanyol)

Itt van ez a kis spanyol fickó, Xavi. Amit érdemes róla tudni: meccsenként átlagosan 130-150-szer ér labdába, ami minimum a kétszerese az átlagosnak, ergo nyilvánvaló, hogy mind védekezésben, mind pedig támadásvezetésben meghatározza a Barca és a spanyol válogatott játékát. És mindezt 90 százalék fölötti hatékonysággal teszi, ami középpályán zseniális. Rajta forog a csapat.

Amikor nincs a pályán, már korántsem megy úgy a szekér. Ha mindehhez még hozzátesszük, hogy Messi a gólpasszok minimum harmadát éppen tőle kapja, és maga is bevállal évadonként egy pár gólt, akkor számomra világos, legalább annyira meghatározója a Barcelona játékának , mint az argentin, ha nem jobban. Messi és Ronaldo a góllövéshez ért, Xavi meg mindenhez! Ezért lesz Xavi aranylabdás!

Borsik Richárd (Sport24)
Karim Benzema (Real Madrid, francia)

Ne csak a sztárokra figyeljünk, akik mindig rivaldafényben fociznak, és játékostársaik önzetlensége, illetve tisztelete is rájuk irányítja a figyelmet. Nézzük például, ki múlta felül önmagát, ki jött ki a fényre az árnyékból? Itt van ez az algériai-francia, Karim Benzema. A Lyonban ő volt Messi vagy C. Ronaldo, kinek ízlése szerint.

Benzema nagy pillanatai 2011-ben:

A Real Madridban azonban csak egy klasszis a sok közül, de befejező csatár létére a kezdeti gólínség és a kispadozás miatt kikezdték. Mourinho és a bizalom érkeztével Benzema magára talált, idén pedig Higuaínnal együtt termeli a gólokat. Mivel pedig remek formában van, a védők energiáinak lefoglalásával a portugálnak is több villogási lehetőséget biztosít. Ha tehát Ronaldo nyer, kicsit Benzemáé is lesz az Aranylabda.

Munkácsy Márton (FN24)
Iker Casillas (Real Madrid, spanyol)

Az Aranylabdások közé egy kapust választani szentségtörés lehet a szakújságírók körében: eddig csak Jasinnak merték odaítélni a díjat. Jeleznénk, hogy újra eljött a kapusok ideje, mert a jelöltek között van egy Európa- és világbajnok, BL-győztes focista, akinek még jelent valami a klubhűség.

Ja, és Iker Casillast az elmúlt három évben rendre a világ legjobb kapusának választották. Díjazásával végre nyilvánvaló lenne: vitézkedhet Messi és Xavi, kapus nélkül nincs meg a meccs.

Kiss Gábor (Hír24)
Xavi (Barcelona, spanyol)

Xavi érdemelné meg leginkább az Aranylabdát. Bár nyilván sokan Lionel Messit tartják a világ legjobb játékosának, a Real-drukkerek pedig Cristiano Ronaldót, jó lenne, ha nemcsak a gólok száma számítana e cím odaítélésekor, hanem az egyenletes kiváló teljesítmény.

Xavi, a passzkirály:

A Messi-hívőknek figyelmébe ajánlom, mit nyújt általában a Barcelona sztárja az argentin válogatottban, ahol nincs mögötte egy olyan játékos, mint Xavi (és Iniesta). Össze sem lehet hasonlítani spanyolországi teljesítményével. Xavi vitathatatlanul a BL-győztes és bajnok Barcelona esze. Zseniális labdákat ad, váratlan húzásaira nem tudnak mit lépni az ellenfelek.

Ha ő nincs a pályán, egész más a világ legjobb csapatának játéka.

Iván Imre Krisztián (Sport24)
Wayne Rooney (Manchester United, angol)

A modern labdarúgásban óriási erény, ha egy futballista univerzális, ha taktikailag, technikailag és fizikálisan is szinte kifogástalan. Wayne Rooney ilyen. Nem lepődünk meg, ha a balhátvéd pozíciójában labdát szerez, hogy aztán a kontra végén ő érkezzen elsőként a beadásra.

Rooney az a játékos, aki erényei alapján bármelyik nagy bajnokságban a legjobbak közé tartozna, Mourinho például imádná. Februárban a városi rivális Citynek ollózta az idény egyik leggyönyörűbb gólját, a szezont pedig az angol bajnoki cím mellett egy BL-döntővel zárta a Manchester United legnagyobb klasszisa.

Az állunk is leesett, de nem csak ezért a mozdulatért érdemelne Aranylabdát:

Futó Csaba (Sport24)
Cristiano Ronaldo (Real Madrid, portugál)

Cristiano Ronaldónak már kijár az elismerés. Tény, az egy szem spanyol Király Kupán kívül nem sok babér termett neki – még – a Real Madrid színeiben, ugyanakkor amit emberünk az elmúlt időszakban csinál, arra csak a legnagyobb klasszisok képesek.

A bajnokságban negyven gólig jutott (ez Pichichi-trófeát ért), ami rekord a La Liga történetében, összesen pedig 53 találattal zárta a mögöttünk hagyott idényt (megkapta érte az Aranycipőt), ezzel pedig túlszárnyalta Puskás Ferenc „ezeréves” rekordját a blancóknál – már ez önmagáért beszél.

Hogy nem lett bajnok a Real és a Bajnokok Ligája-győzelem sem jött össze? Ami késik, nem múlik, az új szezonban öles léptekkel halad a nagy tettek felé a Madrid, Ronaldo pedig ezúttal is csapata húzóembere.

Dobos Sándor (Sport24)
Lionel Messi (Barcelona, argentin)

Ki más? Na jó, ezen sorok írója még a Bayern Münchenben és a német válogatottban szenzációs teljesítményt nyújtó Bastian Schweinsteigerben is gondolkodott, a végén győzött a realitás. Eddig egyetlen egy alkalommal fordult elő, hogy egy labdarúgó három egymást követő évben (1983, 1984, 1985) megkapja az Aranylabdát. Michel Platininek hívják a szerencsés embert, aki jelenleg történetesen az UEFA elnöke. Még jó, hogy az Aranylabdát a FIFA és a France Football szakírói ítélik oda.

Messi 202 gólja a Barcelonában:

Fel sem tételezzük, hogy a nemzetközi szervezet esetleg lobbizik azért, hogy ne Lionel Messi legyen a győztes, és így Platini egyedül tündököljön. Elvégre kinek adnák a szakírók a díjat, ha nem a világ legjobb játékosának. Bajnokok Ligája-győzelem, bajnoki cím, Szuperkupa-siker a mérleg 2011-ben.

Sőt, az argentin zseni megszerezte 200. gólját is a Barcában, és aztán a 201. és 202. találatot is – hol van még a vége… Bár Pelé és Kaká is alulértékelte Messit az utóbbi időben (és valljuk be, tavaly talán Wesley Sneijder érdemelte volna ki a trófeát), ráadásul az argentin válogatott pocsékul szerepel a világbajnoki selejtezőkben, a két brazilnak el kell csendesednie januárban.

Az Aranylabda legutóbbi 10 évének győztesei
2001 – Michael Owen (Liverpool, angol)
2002 – Ronaldo (Real Madrid, brazil)
2003 – Pavel Nedved (Juventus, cseh)
2004 – Andrij Sevcenko (Milan, ukrán)
2005 – Ronaldinho (Barcelona, brazil)
2006 – Fabio Cannavaro (Real Madrid, olasz)
2007 – Kaká (Milan, brazil)
2008 – Cristiano Ronaldo (Manchester United, portugál)
2009 – Lionel Messi (Barcelona, argentin)
2010 – Lionel Messi (Barcelona, argentin)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik