Foci

Újabb magyarok az Anzsi célkeresztjében

A Liechtenstein elleni válogatott meccsen ott volt Andrej Gorgyejev, az Anzsi Mahacskala vezetőedzője is, aki nem csak Dzsudzsák Balázst figyelte.

Hamarosan kezdődik az orosz élvonal, a Premjer Liga rájátszása, amelyet az Anzsi Mahacskala, Dzsudzsák Balázs csapata a nyolcadik helyről kezd – mindjárt a másik „orosz” magyar, Huszti Szabolcs csapata, a Zenit Szentpétervár ellen.

A dagesztáni klub megbízott vezetőedzője, Andrej Gorgyejev és sportigazgatója, German Csisztyjakov eljött a Puskás Ferenc Stadionba, hogy szemtanúja legyen az Albert Flórián emléke előtt tisztelgő mérkőzésnek, s természetesen az Anzsi egyik ékköve, Dzsudzsák Balázs játékának.

Az Anzsi sportigazgatója megnézte szíve egyik csücskét

– Tetszett Dzsudzsák játéka? – érdeklődtünk Csisztyjakovtól.

– Hogyne, de ami még jobban tetszett, hogy a lelátóról nézve nyomát sem láttuk sérülésének, a kulcscsonttörésnek. Szóval, messziről úgy tűnt, teljesen gyógyult, egészséges.

– Dzsudzsákot, a sokmillió eurós befektetést, vagy Dzsudzsáákot, az embert félti?

– Természetesen az utóbbit.

– Csak azért kérdem, mert nem megszokott, hogy egy mamutklub szinte teljes vezérkara eljöjjön Budapestre a légiósa kedvéért.

– Számunkra ez természetes. Az Anzsinál ez így szokás.

– Szóval, mit szólt Dzsudzsák góljához?

– Technikailag tökéletes volt az emelés, világklasszis megoldás volt.

– És az a beadása, amiből Priskin csodás gólt fejelt?

– Szintén csúcs volt, de azért ne felejtsük el, hogy Liechtenstein volt az ellenfél.

– Végül is milyen meggondolásból látogatták meg Dzsudzsákot?

– Találkozni akartunk a családjával, látja, most is itt van mellettem az édesanyja (kap is egy puszit a mamától – a szerk.), tudja, kiváló a kapcsolatunk a Dzsudzsák-famíliával.

Rengeteget jelent számunkra az a Dzsudzsák, aki eddig volt, de még többet az, aki lehet belőle, és reményeink szerint lesz is.

– Mit tippel az orosz bajnokság rájátszására?

– Jaj, kérdezzen könnyebbet! Minden meccs külön történet lesz, egyik csapat erősebb, mint a másik. Mindjárt az egyik legerősebbel kezdünk, a Zenittel, Szentpéterváron.

– Ahol egy másik magyar játszik…

– Igen, Huszti Szabolcs. Tényleg, mi van vele? Miért nem játszott, sőt, még a keretben sem volt, miért?

– Nem is tudja? Összekülönbözött a szövetségi kapitánnyal, egy éve egy válogatott meccs előtt otthagyta a csapatot.

– Erről nem is hallottam…

Újabb magyarok a dagesztáni klubban?

Andrej Gorgyejev szeptember 28-án vette át a menesztett Gadzsi Gadzsijev helyét, egyelőre megbízott edzőként dirigálja az Anzsit.

– Az ember azt hinné, hogy Mahacskalában, a milliárdos Kerimov klubjánál csak a pénz körül forog a világ. Erre itt vannak önök, a Puskás Ferenc Stadionban, puszilkodnak Dzsudzsák mamával, paskolják Vörösbaranyi József és Fülöp Ferenc – Dzsudzsák ügynökei – hátát, igazán barátságos emberek…

– Mert mindenki ilyen az Anzsinál, nem kell ezen csodálkozni. Attól még, hogy sok a pénz, lehetnek emberiek a viszonyok. Nekünk Dzsudzsák nem befektetés, nem egy adat a pénztárkönyvben, hanem egy hús-vér játékos, akiért nagyon aggódtunk, amikor eltörte a kulcscsontját.

– De most már elszállt az aggodalmuk, nem?

– Aki ilyen gólt rúg és ilyen gólpasszt ad, az teljesen egészséges. Nagyon sokat várunk tőle a közelgő rájátszásban.

– Elégedettek vele az eddigiek okán?

– Persze, éppen ezért adagoljuk olyan óvatosan a visszatérését. Nem akarjuk, hogy rásérüljön – habár, ahogy mondtam, immár teljesen egészséges.

– Megnyerik a bajnokságot?

– Könnyebbet kérdezzen.

– Akkor azt kérdezem, mikor éri utol az orosz bajnokság élvonala az európai élvonalat?

– Már utolérte. Gondoljon csak a Rubiny Kazanyra, a Zenitre. Ezek a csapatok már letették a névjegyüket az Európa Ligában.

– A Bajnokok Ligájára gondolok.

– Csak idő kérdése.

– Meg a pénzé. És abból van bőven.

– Igen, de a futballban a pénz nem minden. Ott van a Chelsea, annál gazdagabb klub nem kell. És mégsem tudott még BL-t nyerni.

A sikerhez a pénz csak a szükséges, de nem elégséges feltétel. Az idő legalább annyira fontos, és az drágább még a pénznél is. Tudja, a hagyomány nem megvásárolható.

– Egyébként tetszett ez a meccs?

– Nagyon is! Annak ellenére, hogy Liechtenstein nem volt komoly ellenfele a magyar válogatottnak. De ez a családias hangulat nagyon tetszik, ahogy a magyar játékosok most is itt beszélgetnek a családtagjaikkal a szurkolók körében.

Ilyesmi nálunk aligha képzelhető el. És az is megható volt, ahogy megemlékeztek erről a hatalmas labdarúgóról, Albert Flóriánról.

– Figyelte a magyar játékosokat? Úgy értem, Dzsudzsáktól eltekintve.

– Természetesen, hiszen edző vagyok. Ha már egyszer eljöttem Budapestre…

– És?

– Ha arra gondol, hogy megragadta-e a figyelmemet valaki a magyar válogatottból, akkor a válaszom határozott igen. Nem is egyvalaki.

– Ezek szerint előfordulhat, hogy Balázsnak lesz honfitársa is a játékostársai között?

– Ennek megvan a valószínűsége.

– Nevet, vagy neveket is mondana?

– Hogyne, hogy valaki más elhappolja előlünk!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik