Foci

Szepesi György: Nem hiányoztam egyetlen meccsről sem

Ma este, a Liechtenstein elleni mérkőzéssel zárja be kapuit a Puskás Ferenc Stadion. A legendás sportriporter emlékezik.

A Népstadion (Puskás Ferenc Stadion) csaknem hat évtized alatt számos felejthetetlen sporteseménynek adott otthont.

Gyuri bácsi, javában rádióztál már, amikor 1953. augusztus 20-án megnyitották a Népstadiont. Nyolcvanezren mentek el az ünnepségre. Te is ott voltál?

Már 1948–ban, az első kapavágáskor ott voltam. Valahol van egy fotóm, ahol Hegyi Gyula, a Sporthivatal elnöke mögött állok egy ásóval a kezemben.

– Ásóval? Nem a Magyar Rádiót tudósítottad, hanem kubikos munkát végeztél?

– A sportolók – köztük olimpikonok, focisták és úszók – hónapokig dolgoztak társadalmi munkában a Népstadion építésénél. Ma egy kicsit furcsán hangzik, de annak a több száz sportolónak kitüntetés volt, hogy részt vehetett ebben a munkában.

– Ebben az évben – 1953-ban –a magyar csapat a római Olimpiai Stadionban játszott. Neked melyik sportlétesítmény tetszett jobban?

– A Népstadion vetekedett a rómaival, talán még szebb is volt. A római olasz-magyar meccs azonban az év mérkőzése volt, mert 28 év után először győztük le őket és nyertük meg az Európa-kupát. Így a római stadionhoz is nagyon jó emlékeim fűződnek.

– Apropó, emlékek. Melyik volt a legjobb Népstadionhoz köthető élményed?

– Csodálatos volt, amikor 1954. májusában 7-1-re vertük az angolokat. Fantasztikus volt, ahogy a közönség éltette az Aranycsapatot. Ahogy az is megindító volt, amikor ’54 szeptemberében a magyar-román meccsre (5-1) 90 ezer néző jött el, megbocsátva a csapatnak, hogy lecsúszott a világbajnoki aranyról.

– És a legrosszabb emléked?

’- 56 májusában a magyar-csehszlovák mérkőzés, ahol 4-2-re kaptunk ki. Ha csak döntetlent játszunk miénk az Európa-kupa.

– Ma este kilátogatsz az utolsó, Liechtenstein elleni mérkőzésre?

– A Népstadionban vagy Puskás Stadionban eddig egyetlen mérkőzésről sem hiányoztam. A mai meccset azonban a televízióban fogom megnézni, mert 90 évesen már vigyáznom kell az egészségemre. Nem akarok meghűlni és ősszel már az autómat sem igazán szeretem vezetni.

– Ha 5 év múlva elkészül az új stadion, kimész a megnyitóra?

– Nagy ajándék lenne a sorstól, ha ezt megérném. Akkor – akármilyen idő is lesz – ott leszek az új stadion avatásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik