Foci

Finta József: felesleges lenne kipofozni a stadionokat

A Kossuth-díjas építész szerint elsősorban a magyar futball számára lenne fontos a három új tervezett stadion felépülése.

Giró-Szász András kormányszóvivő múlt pénteken bejelentette, hogy a kormány megtárgyalta és elfogadta a Puskás Ferenc Stadion újjáépítésével kapcsolatos koncepciót: egy 40 ezer férőhelyes – igény esetén 55 ezer férőhelyesre bővíthető -, UEFA 5-ös kategóriájú sportlétesítmény épül összesen 35 milliárd forintból.

A nemzeti stadion mellett a Ferencváros és a Debrecen új létesítménye is állami pénzből valósulhat meg.

“A ferencvárosi létesítmény esetében teljesen reális a 22 ezer fősre tervezett befogadóképesség” – nyilatkozta Finta József építész. “Egy ilyen stadiont a jövőre nézve építenek, nem tartanám indokoltnak, hogy kisebbre tervezzék. Manapság ráadásul visszaesett az építkezések száma, ezért én minden ilyen jellegű kezdeményezésnek örülök.”

“A terveket pontosan nem ismerem, ezért azt tudom mondani, az, hogy a létesítmény mennyire lesz önfenntartó, nagyban összefügg azzal, hogy milyen lesz a magyar futball. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy ha a labdarúgás fejlődik, akkor az aréna is önfenntartó lesz” – vélekedett.

Finta azt mondta, a fővárosi stadionok mellett szükséges, hogy valamelyik magyar nagyváros – adott esetben Debrecen – is rendelkezzen olyan létesítménnyel, amelynek megépítésénél évtizedekkel előre tekintenek, akár egy lehetségesen Magyarországon sorra kerülő Európa-bajnokság szempontjából is.

“A meglévő arénákat kipofozni, helyreállítgatni felesleges pénzkidobás lenne” – fogalmazott az építész. “Tíz, húsz, akár 30, 40 évre előre kell dolgozni.”

Finta az új Puskás Ferenc Stadionnal kapcsolatban azt mondta, a sport a kultúra része, Budapestnek pedig nagyon fontos, hogy az Európai Unió kiemelt helye, egyfajta kulturális központja legyen, ehhez pedig nagy szükség van egy ilyen létesítményre.

“Tudni kell, hogy egy sportstadion megtervezése és felépítése speciális, különleges tudást igényel” – tette hozzá még Finta. “Nagyon fontosnak tartom azonban, hogy magyar tervezőket és építészeket vonjanak be a munkába, örülnék, ha hazai szakemberek tudnának részt venni ezekben az építkezésekben.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik