Foci

Eljött az írek ideje: győzelem Észtországban

A csehek és az írek is előnyt szereztek a labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtezők első mérkőzésein.

Története legnagyobb sikerére készül(t) az észtek labdarúgó-válogatottja, bár önmagában a pótselejtező elérése is már nagy eredmény a kis balti állam számára.

Az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnoksághoz azon az Írországon kellene továbblépnie Észtországnak, amely a 2010-es világbajnokságról egy hajszállal maradt le. Thierry Henry persze nem a hajával, hanem a kezével vetett véget az ír álmoknak, amikor a franciákat továbblőtte a mundialra (bár ne tette volna, gondolván a pocsék gall szereplésre).

Giovanni Trapattoni együttese a Given – Kelly, St. Ledger, Dunne, Ward, Whelan, McGeady, Andrews, Duff, Walters, Keane összeállításban futott ki a tallini gyepre, míg a hazaiak a Pareiko – Piiroja, Kruglov, Jaager, Stepanov, Dmitrijev, Kink, Vunk, Vassiljev, Klavan, Ahjupera tizeneggyel.

Kezdett tehát a Győr exlégiósa Kink, és jelenlegi légiósa, Ahjupera a hazaiaknál. Az ír válogatott legutolsó 861 perce alkalmával mindössze egy gólt kapott, nem volt tehát egyszerű dolga a hazaiaknak.

Jól kezdett az észt válogatott, Kruglov és Kink előtt is adódott ígéretes helyzet az első félidőben, csakhogy McGeady passza után Andrews a 13. percben betalált (0-1). Fokozódott a hazaiak problémája, amikor Stepanov a 34. percben begyűjtötte második sárga lapját, amely után a kiállítás sorsára jutott.

A 70. percben kétgólosra hízott az írek előnye. Robbie Keane ívelte be a labdát a 16-oson belülre, érkezett Walters és a hálóba továbbított (0-2). Innentől kezdve nyugodtan adogathatott Írország, meg is tette. A selejtezők során hat gólt szerző, jelenleg a Los Angeles Galaxyban játszó Keane azonban nem akart lemaradni a góllövésben sem, ő maga is betalált a 71. percben egy szabadrúgást követően (0-3).

A 77. percben újabb csapás következett a 10 ezer (rekordot jelentő) hazai szurkolónak, ugyanis 9 emberre fogyatkozott az észt válogatott. Piiroja is megkapta második sárgáját. A 88. percben Robbie Keane 11-esből is betalált (0-4), K.O. lett a vége. Ráadásul Pareiko kapus ki kell hogy hagyja a visszavágót, mert sárgát kapott az esetnél.

A másik mérkőzésén Csehország az angolok mögött második, rendkívül szívós Montenegróval találkozott. A balkáni állam csapatának kapujában Mladen Bozovic, a Videoton hálóőre állt, aki töretlenül élvezi a szövetségi kapitány bizalmát, nem úgy Paulo Sousáét Fehérváron.

Az egyik oldalon Petr Cech, a másik oldalon Marko Vucinic volt a szupersztár a találkozón, és valóban. A vendégek egyszer sem tudtak túljárni a hazaiak kapusklasszisán, de előtte a védelem is jól helytállt. A jó nevű Gebrsellassie például sokat futott a meccsen…

Aztán eljött a 63. perc, amikor az Arsenal középpályása, Tomas Rosicky adott gólpasszt Pilarnak, ő pedig nem hibázta el a lehetőséget. A folytatásban még akadtak lehetőségek itt-ott, de sokáig úgy tűnt, nem születik újabb gól. Eljött azonban a 92. perc, amikor Rosicky Sivoknak is gólpasszt adott (2-0). Nyeregben a csehek.

Pilar vezető találata:

Sivok gólja:

Eredmények – labdarúgó-Eb-pótselejtezők
Észtország – Írország 0-4 (0-1)
gólszerző: Andrews (13.), Walters (67.), Keane (71., 88. – a másodikat 11-esből)
piros lap: Stepanov (34.), Piiroja (77.)
Csehország-Montenegró 2-0
gólszerző:
Pilar (63.), Sivok (92.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik