Foci

Newcastle: valami véget ért

Az angol labdarúgó élvonalban szereplő Newcastle United 119 éves stadionja új nevet kapott.

A szigetországi stadionok többségének tradíciója van, nincs ez másképpen Newcastle-ben sem, ahol a Szarkák már 119 esztendeje játszanak a St. James’ Parkban, melyet 1892-ben adtak át, és ezzel Anglia északi régiójának legöregebb futballpályája – 1998 és 2000 között bővítettek rajta.

A klub amióta tavaly visszajutott az élvonalba, azóta igyekszik felvenni a versenyt a nagyokkal, ehhez azonban a vezetőség szerint még több pénzre van szükség – annak ellenére is, hogy tizenegy fordulót követően jelenleg a harmadik a gárda a Premier League-ben. Mike Ashley, a Newcastle tulajdonosa végül úgy döntött, hogy az Arsenal és a Manchester City példájára „eladná” a stadion nevét, melytől körülbelül 15 millió font árbevételt remél évente. Az Ágyúsok otthonát már Emirates, az Égszínkékekét Etihad Stadionnak hívják.

Amíg nem fut be a győztes ajánlat, addig átmenetileg a Sports Direct Arena nevet viseli a St. James’ Park. „Azzal, hogy átneveztük a stadiont, szeretnénk felkelteni a befektetők érdeklődését. Reméljük, hogy sikerül nyélbe ütnünk egy hosszú távú üzletet” – írta a csütörtöki közleményben Derek Llambis, a Newcastle vezérigazgatója.

“A Newcastle United és a St. James’ Park örök!”
Természetesen a szurkolók körében kiverte a biztosítékot az átnevezés. Steve Harmison, angol krikettjátékos billentyűzetet is ragadott és a Daily Telegraph online felületén adott hangot nemtetszésének:
“Amiket Mike Ashley tesz azóta, hogy ő tulajdonos talán azokat lesz a legnehezebb megbocsájtani és elfelejteni. Ez olyan, mintha hirtelen fekete-fehérről piros-fehérre változtatná a klub színeit és olyanok lennék, mint a Sunderland (a Newcastle ősi riválisa – a szerk.).
A St. James’ Park nagyon sokat jelent nekem, és a United szurkolóinak, egy mágikus hely. Játékosok, edzők, tulajdonosok jönnek, mennek, de a Newcastle United és a St. James’ Park örök!”
Apró adalék, hogy piros-fehérben játszott régen a csapat, ám 1904 óta a legendás fekete-fehér csíkos felszerelés jellemzi a Szarkákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik