Foci

Foci-Eb: a célegyenes előtt a pótvizsgázók

A 2012-es labdarógó-Európa-bajnokság pótselejtezőinek első felvonását rendezik pénteken Európa négy városában.

Az október 13-ai sorsolás alkalmával megtudhattuk, hogy Portugália Bosznia-Hercegovinával, Törökország Horvátországgal, Csehország Montenegróval, a meglepetéscsapat Észtország pedig Írországgal küzd az ukrán-lengyel közös rendezésű kontinenstornáért.

A 2010-es vb-pótselejtező egyik pikáns párosítása tehát megismétlődik: Bosznia-Hercegovina és Portugália ismét egymással kell, hogy megvívják utolsó harcukat. Az, hogy november 15-én, a visszavágók után ki örülhet majd jobban, nehéz lenne megmondani, de pár statisztikai és egyéb érdekességgel azért jósolhatunk.

Dönthet a rutin

A már említett 2010-es pótselejtező csapatai közül hárman ismét jelen vannak. A portugálok és a bosnyákok mellett az emlékezetesen nagy port kavart (Henry kézzel lőtt gólt) francia-ír mérkőzés vesztese, Írország.

Az oly gyakran használt UEFA-koefficiensek alapján a legerősebb válogatott Horvátország, a leggyengébb Észtország. A világranglistán elfoglalt pozíció alapján meglepő, hogy a kiemeltként szereplő Csehország a 47., míg ellenfele, Montenegró csak a 39. helyen tanyázik.

A visszavágó a kiemeltek közül egyedül a cseheknek lesz idegenben, ez akár döntő is lehet a számukra, negatív irányban.


Erős kispadok

A szövetségi kapitányok képességeit, eredményességeit, szakmai múltját tekintve két ország mindenképpen kiemelkedik a sorból. Guus Hiddink segítségével Törökország, illetve Giovanni Trapattoni által Írország viheti át a lécet. A képzeletbeli rangsorban őket talán Slaven Bilic (Horvátország) és Paulo Bento (Portugália) követi. A legfrissebb munkavállaló a montenegróiak kapitánya, Branko Brnovic, aki szeptemberben vette át a válogatott irányítását. A győzelmi ráták tekintetében a legjobb eredményt Slaven Bilic produkálta. 2006 nyarától 66 százalékos a teljesítménye a válogatottal.

Kik a húzóemberek?

A csapatok összetételét böngészve jó pár zsenire bukkanhatunk, akik egyedül is képesek eldönteni egy-egy találkozót. Természetesen mindközül a portugálok klasszisa, Cristiano Ronaldo emelkedik ki, akinek jelenlegi piaci értéke 90 millió euró. Őt követi a Tottenham horvát klasszisa Luka Modric (33 millió euró), a bosnyák Edin Dzeko (28 millió euró), majd a cseh hálóőr Petr Cech (28 millió euró). Ezen a téren az észteknek van a legnagyobb lemaradásuk, legértékesebb játékosuk, Ragnar Klavan 1,6 millió euróval. A csapatok összértékét tekintve toronymagasan Portugália vezet 331 millió euróval, a kupac legalján az észtek szerénykednek 11 millió euróval.

A kapusok főszerepben

Ősrégi futballmondás szerint: „végy egy jó kapust!”. Ezek alapján a legjobb pozícióból a csehek várják a pótselejtezőket, elvégre az angol sztárcsapat, a Chelsea portását, Petr Cech-t a világ legjobb kapusai között tartják számon. Jól állnak még az írek Shay Given, a törökök Volkan Demirel tapasztalatai által, illetve az új generáció kapusai közül érdemes megemlíteni a portugál Ruí Patríciót és a Stoke City kiválóságát, a bosnyák Asmir Begovicot.

Mindezek mellett az észtek továbbjutását tartanánk a legnagyobb meglepetésnek. A pikáns bosnyák-portugál párharc a revánsvágy miatt szoros lehet, igaz, a portugálok kerete azért mégiscsak erősebb.

Csehország és Montenegró esetében még tippelni is nehéz, de Petr Cech személye meghatározható lehet, csakúgy, mint a Videotonban (nem) szereplő Bozovic kapusé. A török-horvát rangadón egy klasszissal a horvátok beljebb vannak, ha Modric zsenialitására gondolunk. A törökök igazi fegyverét talán nem is a pályán kell majd keresnünk, okosabb lesz majd a technikai zónában, Guus Hiddink személyében.

Labdarúgó-Eb-pótselejtezők
Bosznia-Hercegovina – Portugália
Csehország – Montenegró
Horvátország – Törökország
Észtország – Írország
A pótselejtezők első összecsapását november 11-én illetve 12-én rendezik, a visszavágókat egységesen november 15-én.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik