Foci

A brit kormányfő kiakadt a FIFA-ra

Felháborítónak nevezte David Cameron, hogy az angol válogatott tagjai nem viselhetnek a mezükre hímzett pipacsot a spanyolok elleni barátságos mérkőzésen.

Az angol együttes tagjai a szombati találkozón az Emlékezés Napja alkalmából viselték volna a mezükre hímzett pipacsot, de a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) múlt heti döntésében ezt nem engedélyezte.

Elsősorban a brit Nemzetközösség országaiban hagyományosan tűzpiros pipacsszirmokkal emlékeznek az I. világháborúban elhunytakra, mivel az eltemetett katonák sírján először ez a virág bújt ki a földből Flandriában. Az Emlékezés Napja november 11., 1918-ban ezen a napon ért véget hivatalosan az első világháború.

A FIFA indoklása szerint a mezeken sem politikai, sem vallási, sem reklám jellegű üzeneteket, feliratokat, szimbólumokat nem viselhetnek a játékosok. A nemzetközi szövetség ugyanakkor hozzájárult ahhoz, hogy a bemelegítés alatt a pipacsok ott legyenek játékosok ruházatán és a találkozó gyászszünettel kezdődjön.

Az ügyben a brit miniszterelnök is megszólalt. “Abszurd az az álláspont, hogy politikai megnyilvánulás lenne, ha pipacsot viselnének mezükön a játékosok, azokra emlékezve, akik életüket adták a szabadságunkért” – fogalmazott David Cameron. Hozzátette: reményei szerint a FIFA felülvizsgálja határozatát.

A londoni Wembley Stadionban pályára lépő angol mellett a walesi válogatott futballistái is szeretnének pipacsot kitűzni a norvégok elleni, cardiffi találkozón, illetve a skótok is, akik Cipruson vendégszerepelnek, de a FIFA-tiltás rájuk is vonatkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik