Foci

Hazatért a Puskás-hagyaték

Puskás Ferenc hagyatéka Spanyolországból megérkezett a felcsúti Puskás Labdarúgó Akadémiára.

Késve kezdődött a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián tartott sajtótájékoztató – melyet a legenda halálának ötödik évfordulója alkalmából tartottak -, így Orbán Viktor miniszterelnök, a PFLA alapítója a fociakadémia történetén végigszaladva gyorsan elérkezett a lényeghez:

„Barátságosabb a futballt körülvevő hangulat, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia olyan helyzetbe hozta magát, 2009-re, hogy az év márciusában a Puskás család úgy döntött, ide kerülhet Öcsi bácsi hagyatéka, ami meg is érkezett Spanyolországból.”

A miniszterelnök intelmet intézett a mai futballista reménységekhez: „Aki nem rendes ember, abból nem lesz jó focista”.

A folytatásban elhangzott, hogy a tervek szerint a felcsúti intézményben jön létre a jövőben a Puskás Intézet, benne az Öcsi bácsi nevével fémjelzett múzeum, illetve foci- és sporttörténeti központ. Döntések születtek a Puskás Stadion újjáépítéséről is, de részleteket ez ügyben nem lehetett hallani.

A legféltettebb kincset, az 1952-es helsinki olimpiai aranyérmet Puskás Ferenc özvegye, Erzsike néni adta át Orbán Viktornak.

A helsinki aranyérem:

A Nemzet Sportolói közül többen is részt vettek a sajtótájékoztatón: Buzánszky Jenő, az Aranycsapat egykori tagja, Kárpáti György vízilabdázó, Kulcsár Győző vívó, Portisch Lajos sakkozó, illetve Rejtő Ildikó vívó is ott volt Felcsúton.

A Puskás-hagyaték
Többéves tárgyalássorozat után, az októberben elhunyt örökös, Puskás Anikó döntése nyomán hiánytalanul hazatért Magyarországra Puskás Ferenc eddig a spanyolországi Benidormban őrzött hagyatéka.
Annak jelentős része a nagy játékos labdarúgó- és edzői pályafutásával kapcsolatos tárgyi emlék, trófea, fotó, zászló és egyéb relikvia, 20 vasládában és két bőröndben.
Magyar földön vannak a Real Madriddal nyert, felbecsülhetetlen értékű trófeák is.

Puskás Ferencné a spanyolországi anyagot kiegészítendő minden olyan további relikviát felajánlott a Puskás Akadémiának, amelyet mostanáig budai lakásában őrzött.

Ezen tárgyak között vannak Puskás Ferenc legkedvesebb és legértékesebb díjai, kitüntetései, amelyekre a házaspár mindig saját lakásában vigyázott. Felcsútra kerülnek a magyar állami vagy spanyol királyi kitüntetések éppen úgy, mint a NOB, a FIFA, az UEFA érdemrendje vagy éppen a helsinki olimpiai aranyérem.

A hagyaték részei a BEK-serlegek kicsinyített másai, amelyet a játékosok kaptak a győzelmek után, az első világkupa-győzteseknek járó másolata, és alighanem megvan mind a négy Pichichi-trófea, amely a spanyol gólkirályi címekért járt.

A trófeák mellett szintén felbecsülhetetlen értéke van a Puskás által használt futballcipőnek, edzői sípnak éppen úgy, mint a saját kezűleg írott szakmai feljegyzéseknek.

Szívbemarkoló a magyar nóták szövegének leírása oldalakon át Puskás keze írásával.

Egy kopott, fehér 10-es számú mez a felesége szerint Puskás első dressze volt a Real Madridnál. Egy fényképalbum, amelyet a Spanyol Televízió állított össze Pancho tiszteletére a Realnál töltött csaknem tíz évről visszavonulása alkalmával, gyémántberakásos ezüstplakett, amelyet a Real szurkolói csoportjai adományoztak kedvencüknek.

„A férjem pályafutásának kincseit évtizedekig bérelt raktárakban, banktrezorokban őriztük vagy hurcoltuk magunkkal a világ körül – mondta Puskás Ferencné. – Túl nagy felelősség volna mindezt egyedül kezelnem, és az unokáimtól sem várhatom, hogy tudják, melyik fél évszázados tárgy mit is jelent a futballrajongóknak.

Fontos számomra, hogy immár minden Magyarországon van, és úgy érzem, a Puskás Akadémián biztonságban és jó kezekben lesz mindaz, ami egykor az életünk volt, és aminek az átadása a megkönnyebbülés mellett persze rettentően felkavaró lelki élmény egyben.

Mindenesetre a férjem már akkor odaígérte a trófeáit a leendő futballiskolának, amikor Orbán Viktor edzője volt a parlamenti válogatottnál.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik