Foci

Hatvanöt éves Guus Hiddink

A hollandok sztáredzője jövőre ötödik válogatottjával vehet részt egy labdarúgó-világversenyen.

A jelenleg török szövetségi kapitányként dolgozó tréner csapata péntektől a horvátokkal vív pótselejtezős párharcot a jövő évi Eb-részvételért, és ha sikerrel jár, akkor vélhetően a Boszporusznál is áldani fogják a nevét.

A kedden 65. születésnapját ünneplő Guus Hiddink korábban hazája legjobbjait juttatta ki az 1996-os Európa-bajnokságra és az 1998-as vb-re, majd nem kis bravúrral dél-koreaiak szakvezetőként együttesével elődöntőt vívott a 2002-es világbajnokságon. A Távol-Keleten életre szóló szerződést kínáltak neki, de az év edzőjévé választott Hiddink inkább hazatért a PSV Eindhoven kispadjára, amellyel három bajnoki címet ünnepelhetett. A 2006-os vb-re már ausztrál kapitányként érkezett, és a nyolcaddöntőbe vezette a Socceroost.

Ezután Oroszország következett, ahol újfent learatta a babérokat: a 2008-as osztrák-svájci Eb-n a szbornaja látványos támadófutballal rukkolt elő, és egészen az elődöntőig menetelt. A dél-afrikai vb azonban nem jött össze a csapatnak, így a mesternek mennie kellett. Egyelőre Törökországban sem maradéktalanul elégedettek a munkájával, mivel a félholdas válogatott épphogy beért a második helyre az Eb-kvalifikációban a németek mögé, így kiharcolva a pótselejtezőt.

Hiddink nimbuszát jelzi, hogy több klub kívánságlistáján is szerepel: a Chelsea – amelynél csak megbízott tréner volt 2009-ben – visszavárja, az Ajax sportigazgatóként alkalmazná, és Franz Beckenbauer, a Bayern tiszteletbeli elnöke is szívesen látná őt a müncheni kispadon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik