Foci

Az angol a világ legszínvonalasabb bajnoksága

Olvasóink véleménye szerint a Premier League a futballvilág legjobb, legértékesebb pontvadászata.

Egy hétig tartott a Sport24 szavazása, amely arra kereste a választ, melyik a legszínvonalasabb labdarúgó-bajnokság a világon. Mivel több mint 11 000-en adták le voksukat, merészeljük reprezentatívnak nevezni a szavazást, és a végeredményt látva még vagyunk annyira bátrak is, hogy egyértelműnek nevezzük a vélemények irányvonalát.

No, persze akad egy kakukktojás is: az OTP Bank Liga felülreprezentálására persze mi is számítottunk. Abban is biztosak vagyunk, hogy aki megnyomta a gombot a magyar liga melletti rubrika segítségével, tréfált. Mindig örülünk, ha olvasóink tréfás kedvükben vannak, fő a vidámság.

Ezzel együtt győzött a Premier League, azaz az angol pontvadászat. Az a bajnokság, amelyet 211 országban közvetítenek, amely 694 millió háztartásba jut el, és amelyet hetente 126 millióan nyomon is követnek. Kétségtelen, hogy a Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham hatos hatalmas vonzerőt képvisel helyben és szerte a világon. Az angol klubok fontmilliárdokat szednek össze az amerikai és ázsiai körutak segítségével.

Más kérdés, hogy a bajnokság olyannyira nemzetközivé vált a játékosok felvásárlása nyomán, hogy alig marad hely az angol utánpótlásnak, sokak szerint éppen ez az oka a nemzeti csapat sikertelenségének a világversenyeken.

Pár szempont alapján mi is kicsit mélyebbre ástunk a témában, az egyszerű szimpátiaalapú voksolás mellett.

A bajnokságok színvonalát leginkább a nézők visszajelzése határozhatja meg, ha üresek a stadionok, nem beszélhetünk érdemi fociról. Nos, általában nem üresek. Ebben a mutatóban messze a német bajnokság vezet, ott a Bundesliga majd’ mindegyik csapata magas nézőszám mellett játszik (a listavezető a Dortmund), így az átlag is magas. Mi mást is várnánk egy olyan ligától, amely 110 ezer embernek ad közvetlenül munkát.

A Borussia Dortmund hazai meccsein rendre 80 ezer ember drukkol, a koreográfiákban sem utolsók

Spanyolországban hiába a Barcelona 80 ezres, a Real Madrid 65 ezres meccsei, ha a középcsapatok alacsonyabb számokat produkálnak.

Bár mutatkozik egy nagyjából 7 ezres különbség a Bundesliga és a Premier League között, kettejük mutatói megsüvegelendők, elég csak az argentinok 20 ezres, a brazilok 17 ezres átlagára gondolni, kis kitérőként. Ami a mieinket illeti: a 2770-es átlag nézőszám arcpirító (nagyjából egy szektor egy nagyobb külföldi stadionban), igaz, ebben a szezonban biztosan emelkedik majd, elsősorban a Diósgyőrnek, a Pécsnek (feljutottak) és a Szolnoknak, az MTK-nak (kiestek) köszönhetően…

A bajnokságok átlag nézőszáma
Bundesliga (német): 42 637
Premier League (angol): 35 278
Primera Division (spanyol): 28 291
Serie A (olasz): 24 363
Ligue 1 (francia): 21 050
OTP Bank Liga (magyar): 2770

Hogy kik mennek ki a meccsekre, nagyban függ a jegyáraktól is. A 2009-s adatok állnak rendelkezéseinkre, ez alapján a német mérkőzések a legolcsóbbak, Angliában mélyebben kell a zsebbe nyúlni.

Átlag jegyárak
Premier League: 42 euró (nagyjából 12 500 forint)
Primera Division: 40 euró (12 000 forint)
Serie A: 27 euró (8100 forint)
Ligue 1: 26 euró (8000 forint)
Bundesliga: 21 euró (6500 forint)
OTP Bank Liga: 2000 forint

Valamelyest a színvonalat jelezheti a bajnok személyének változása is. Mármint mennyire könnyű letaszítani az elsőt, és kinek sikerül mindez. Az elmúlt tíz évet figyelembe véve kijelenthető, hogy az olasz, az angol és a spanyol bajnokságban is mindössze három együttesnek sikerült győznie a legvégén. A németeknél és nálunk öt, a franciáknál négy csapat lett bajnok a 2001-02-es szezon óta.

A 2011-12-es szezon eddig alakulása azt sejteteti, minden eddiginél kiszámíthatatlanabb, ki lehet a bajnok Spanyolországban (természetesen a Barcelona és a Real Madrid közül), Angliában (a két manchesteri csapat és talán a Chelsea-Liverpool duó), Olaszországban (Milan-Udinese-Juventus plusz ki tudja, még ki), Franciaországban (PSG, Lille, Lyon, Montpellier).

A bajnokok száma az elmúlt tíz évben
Anglia: három (Manchester United 5, Chelsea 3, Arsenal 2) Spanyolország: három (Barcelona 5, Real Madrid 3, Valencia 2) Olaszország: három (Internazionale 5, Milan, Juventus 2-2 – egy alkalommal a Juventus bajnoki címét törölték)
Franciaország: négy (Lyon 7, Bordeaux, Marseille, Lille 1-1) Magyarország: öt (Debrecen 5, MTK 2, ZTE, Ferencváros, Videoton 1-1)

A számok nem hazudnak, mondják az okosok, megnéztük, a Bajnokok Ligája és az Európa Liga (UEFA Kupa) küzdelemsorozataiban az elmúlt tíz évben hogyan szerepeltek a fent említett bajnokságok klubjai.

Magunkat ki is vesézhetjük hamar, hiszen a Debrecen a 2008-09-es szezonban feljutott a Bajnokok Ligája, a rá következő évben pedig az EL főtáblájára.

Ami az EL-t/UEFA-kupát illeti: meglepő, de a fenti nemzetek csapatai közül egyedül a spanyolok tudtak nyerni, igaz, ők négy alkalommal is, a Valencia, a Sevilla (kétszer) és az Atletico Madrid jóvoltából.

Hatszor olyan együttes nyerte meg a sorozatot, amelyek közepes erősségű bajnoksággal bírnak (Feyenoord, Porto – 2 alkalommal, CSZKA Moszkva, Zenit Szentpétervár, Sahtar Donyeck). Hozzátehetjük, hogy a németek részéről a Dortmund, a Werder Bremen, az angoloktól a Middlesbrough és a Fulham, a franciáktól a Marseille, a spanyoloktól az Espanyol döntőt játszhatott.

A Bajnokok Ligája már más tészta. Egyedül a Porto volt képes arra a bravúrra, hogy nem az öt nagy bajnokság résztvevőjeként emelhesse magasba a legnagyobb európai kupatrófeát, a 2003-04-es szezon végén.

A spanyolok közül a Real Madrid egy, a Barcelona viszont három alkalommal is első tudott lenni a BL-ben. Az olaszok közül a Milan tudott duplázni az elmúlt tíz évben, és José Mourinho is kétszer győzött, az említett portói eset után az Internazionalével. A ködös Albionba a Liverpool és a Manchester United vitte el az elsőséget.

Egy edző, aki három topbajnokságban is trófeát tudott nyerni
– José Mourinho

A 2002-03-a szezonban az olaszok (Milan, Juventus, Inter), a 2006-07-es és a 2007-08-as sorozatban a Liverpool, a Manchester United és a Chelsea, a 2008-09-esben pedig a Manchester United, a Chelsea és az Arsenal révén az angolok három csapattal is képviseltették magukat az elődöntőben.

(Az UEFA-kupában kétszer fordult elő, hogy a legjobb négy között három csapat egy nemzetből érkezett: a 2006-07-es szezonban a spanyol Sevilla, Espanyol és Osasuna, tavaly pedig a Porto-Braga-Benfica portugál trió révén.)

Végezetül érdemes megnézni, melyek a világ legjövedelmezőbb labdarúgóklubjai, hiszen ezek az adatok is beszédesek. Annyit mellékesen, hogy a Premier League “összértéke” a 2009-10-es adatok alapján 2 milliárd 479 millió font…

Az alábbi táblázat az előző szezon legnagyobb bevételeit elérő csapatait tartalmazza. Már csak azért sem lehet kijelenteni, ők a leggazdagabbak, mert az európai élfoci legnagyobb csapatai közül többen is hatalmas adósságokkal küzdenek (például a Barcelona vagy a Real Madrid).

Az első húszban hét angol csapat szerepel, valamint négy német és olasz, három spanyol és két francia.

A világ legjövedelmezőbb klubjai (adatok: Deloitte)
1. (1) Real Madrid – 438, 6 millió euró 
2. (2) FC Barcelona – 398,1 millió euró
3. (3) Manchester United – 349,8 millió euró
4. (4) Bayern München – 323 millió euró
5. (5) Arsenal – 274,1 millió euró
6. (6) Chelsea – 255,9 millió euró
7. (10) AC Milan – 235,8 millió euró
8. (7) Liverpool – 225,3 millió euró
9. (9) Internazionale – 224,8 millió euró
10. (8) Juventus – 205 millió euró
11. (20) Manchester City – 152,8 millió euró 
12. (15) Tottenham Hotspur – 146,3 millió euró
13. (11) Hamburg – 146,2 millió euró
14. (13) Lyon – 146,1 millió euró
15. (14) Marseille – 141,1 millió euró
16. (16) Schalke 04 – 139,8 millió euró
17. (18) Atlético Madrid – 124,5 millió euró
18. (12) AS Roma – 122,7 millió euró
19. VfB Stuttgart – 114,8 millió euró
20. Aston Villa – 109,4 millió euró

Statisztikák ide vagy oda, a futball mindig képes felülírni magát. Ki gondolta volna, hogy a Manchester City 6-1-re nyer a United otthonában, a Sevilla 0-0-t játszik Barcelonában, a BL-ben menetelő Marseille csak a középmezőnyben hever 12 forduló után a Ligue 1-ban, hogy az Internazionale a kiesőhelyek elől menekül Olaszországban, vagy hogy a Bayern München kikap az idénynyitón hazai pályán a Mönchengladbachtól, majd 7 meccsen gólt sem kap a bajnokságban a győzelmek mellett.

Éppen a váratlan helyzetek miatt szeretjük ezt a sportágat, és éppen emiatt gondoljuk azt, hogy ha egy vagy két év múlva tesszük fel ezt a kérdést, lehet, hogy teljesen más végeredmény születik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik