Foci

Búcsú Albert Flóriántól

Miközben az Üllői úton sorban állnak a gyászolók Albert Flórián koporsója előtt, az unoka, Patrik bajnoki meccset játszott.

Üllői út, Albert Stadion

Késő őszi napsütés, csendes meleg, zöld-fekete-fehér színű embersor kígyózik befelé. A Springer-szobor előtt hatalmas ravatal, a Császár koporsóján nemzetiszínű zászló és egy FTC-lobogó.

Fradi-drukkerek és a rivális csapatok szurkolói, a foci, a magyar foci szerelmesei vesznek csöndben búcsút az egyetlen magyar aranylabdástól.

Búcsú az Albert Stadionban:

A felszólalásoktól eltekintve csöndes gyász uralja a máskor hangorkántól visszhangzó arénát, az emberek emlékeznek Albert Flóriánra és a régi idők focijára.

Óbuda, a III. kerületi TUE pályája

A hazai U17-es csapat fogadja a Salgótarjánt (a meccset 2-1-re a III. ker. nyerte). A harcias csatakiáltással indító kék-fehérek között egy 7-es számmal játszó fiatalember.

Ő Albert Patrik. Középcsatár, ahogy a legendás nagypapa is, aki előtt az unoka és a többi ifjú játékos csendes összekapaszkodással tiszteleg. Patrik egy edzői vigaszpacsi után már megy is a kezdéshez, tudja, mi a dolga.

A mérkőzésen látszólag nincs kint senki az Albert famíliából, ez azonban nem igaz.

Az utódok tisztelgése az elhunyt példakép előtt:

Ifjabb Albert Flórián valószínűleg az Üllői úton tartózkodik, de lélekben ott van a fiával. Albert Flórián, a Császár pedig talán odafentről nézi, miképpen folytatja a családi hagyományt Patrik.

Az egyiktől a focipályán búcsúznak, a másiknak a nagyapa elvesztését is az segít feldolgozni, ami az összes Albert életét jelenti – a foci.

Kegyhellyé vált az Albert-stadion

Albert Flórián búcsúztatása 9 órakor kezdődött meg a róla elnevezett arénában, ahol a koporsót a Springer-szobor előtt, egy hatalmas kegyhelyen állították fel, magyar nemzeti lobogóval, illetve Fradi-zászlóval takarták le, mellette díszőrség áll.

A kegyhely előtt Albert Aranylabdája látható, amelyet 1967-ben, mint a legjobb európai futballista nyert el.

A 70 évesen elhunyt legendás játékos búcsúztatására folyamatosan érkeznek a szurkolók, volt pályatársak, barátok. Délelőtt rótta le kegyeletét többek között Rákosi Gyula és Szűcs Lajos, Albert korábbi csapattársai is.

Schmitt Pál köztársasági elnök fehér virágokat helyezett el a koporsónál, majd az arénán kívül, Albert képénél mécsest gyújtott.

A drukkerek 18 óráig a vendégszektor felöli bejáraton érkezhetnek leróni kegyeletüket, s a Gyáli út felőli kapun hagyhatják el a létesítményt.

Albert Flóriánt vasárnap 12 órakor az Óbudai temetőben helyezik végső nyugalomra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik