Foci

Kitömné Puskásékat egy megyei csapat?

Kukorelly Endre, a népszerű költő, író megosztó, egyben elgondolkodtató kijelentést tett: egy megyei első osztályú csapat húsz nullra verné Puskásékat.


Kukorelly Endre

Kukorelly Endre, a népszerű költő, író közismerten él hal a fociért, és maga is kergeti a labdát – nem is ügyetlenül. Tán ezen felbuzdulva vetemedett arra a meglepő, egyben elgondolkodtató kijelentésre, ami a minap jelent meg egy vele készült interjúban.

A Hír24-en így fogalmazott: “Az élet, az életminőség egyfajta csomag, tartalma a szabadság, a demokrácia, a dolgokhoz való hozzáférés milyensége, az internet és a komputer, a plázában sétafikáló és mobilozó lányok, meg az, hogy ötven-hatvan éve jobb volt a magyar futball. Persze nem abszolút értelemben volt jobb a mainál, csupán erősebbek voltunk a riválisainknál, egy mai megyei első osztályú csapat húsz nullra verné Puskásékat. Azt sem tudnák, hol a labda, percenként kapnának egy gólt…”

Szerkesztőségünkben is kisebb vitát kavart a kijelentést, aminek az lett a következménye, hogy véleményalkotás és igazságosztás végett a telefon után nyúltunk – felhívtuk Csank Jánost és Egervári Sándort. Ők azok, akik koruknál fogva még netán testközelből láthatták az Aranycsapat tagjait játszani, és természetesen van rálátásuk a modern futballra is.


Csank János

Csank János éppen 8 éves volt ’54-ben, de Bozsikot, Grosicsot élőben is látta, így amondó: „Nagy igazság van abban, hogy csomagban kell nézni az életet. A sportban ez annyit tesz, a korszakos klasszikusokat mindig a maguk korában kell értékelni, mert akkor kell a csúcson járnod, amikor élsz. Abban biztos vagyok, ha Puskás, Czibor most lenne 28 éves, ösztönös tehetségük révén, a mai képzés mellett is világklasszisok lennének.

Akkor genetikus zsenik kerültek ki a grundokról, ma nincsenek grundok, mindenhol képzik a labdarúgókat. Amit az író úr konkrétan Puskásékra, az Aranycsapatra mondott? Meglehet, igaza van! Akkor egy játékos 3000 méter körül futott egy mérkőzésen, ma a megye 1-ben is legalább 7-8 kilométert… „


Egervári Sándor

Na, ja, a futómennyiség és sebesség, a játék dinamikája nagyot változott 50-60 év alatt. Egervári Sándor sem látja ezt másképp. „A 100 métert is gyorsabban futják, a magasugró is magasabbra ugrik. Nem szabad összehasonlítani a korokat. Puskásék a legjobbak voltak, akárcsak ma a spanyolok. Kétségtelen ugyanakkor, hogy sokkal gyorsabb, dinamikusabb lett a játék, sőt, a szellemisége, taktikája is változott. Ugyanakkor azt nem merném kijelenteni, hogy egy megye 1-es csapat simán megverné az Aranycsapatot. Viszont, ha a jelenlegi válogatott a mai játékritmusban találkozna Puskásékkal és az akkori játékdinamikával, úgy biztos lenne Juhászék több gólos sikere.”

Végezetül egy kis múltidéző: 1954. május 23.: Magyarország-Anglia 7-1




Ajánlott videó

Olvasói sztorik