Foci

Az egész világ gyászolja a Császárt

Életének 71. évében szívinfarktus következtében elhunyt Albert Flórián, az FTC legendás labdarúgója, az egyetlen magyar aranylabdás.

“Részleteket egyelőre nem tudok elárulni, a csütörtöki koszorúér-műtét eredményes volt, de vasárnap délután Albert Flórián rosszul lett” – mondta Sipos Jenő, a család szóvivője. “Az orvosok mindent megtettek, de éjszaka infarktust kapott, és elhunyt. A temetésével kapcsolatban még zajlik az egyeztetés a Ferencváros vezetőségével, természetesen a család mondja ki a végső szót.”

Albert Flórián 17 évesen mutatkozott be az NB I-ben, a Ferencvárosban. Ez volt az egyetlen klub, amelyben játszott és amelyhez aktív pályafutását befejezve is hű maradt. Összesen 537 mérkőzést játszott az FTC-ben és 383 gólt szerzett, négyszer nyert magyar bajnokságot és egyszer kupát, amellett tagja volt a VVK-t 1965-ben elhódító együttesnek.

1959. június 18-án volt először válogatott, a nemzeti együttes mezét összesen 75 alkalommal húzhatta magára. A nemzeti csapattal az 1962-es chilei, valamint az 1966-os angliai világbajnokságon is szerepelt. Összesen háromszor volt magyar gólkirály, 1966-ban és 1967-ben választották itthon az év labdarúgójának.

A korszakos Varga Zoltán-Albert Flórián-Rákosi Gyula-Fenyvesi Máté csatársor a futballtörténelem egyik legveszélyesebb éksora volt.

Puskás Ferenc azt mondta róla, az Aranycsapatba is befért volna – A képre kattintva galéria nyílik a megemlékezésről

“Rendkívül szerény volt, rokonszenves a csapattársak számára is. Tisztelettudó, jó magatartású, jó modorú, intelligens fiatalember volt a magánéletben éppúgy, mint a pályán. Nem rúgott meg ellenfelet. Amellett hihetetlen, bámulatos cselezőkészsége volt, ami kivételes adottság, olyan, amit nem lehet megmagyarázni. Baróti így könnyen és gyorsan megtalálhatta a nagy hármast, Göröcs, Albert, Tichy személyében. A külföld is fölfigyelt erre a csodálatos mozgástechnikára és gólérzékenységre. 67-ben megérdemelten ítélték neki oda az Aranylabdát” – nyiltakozta róla egy alkalommal Szepesi György, a legendás rádiós riporter.

Albert Flórián tagja volt az 1960-as olimpián bronzérmet szerzett magyar válogatottnak és az 1964-es madridi Eb-n szintén harmadik helyezést elért nemzeti együttesnek.

Pályafutásának legnagyobb elismeréseként 1967-ben – eddig egyetlen magyarként – elnyerte a France Football Aranylabdáját. Az 1974-ben történt visszavonulása óta is a Fradiban dolgozott, a klub örökös bajnoka, 2001 óta az FTC tiszteletbeli elnöke.

Egy legendás gól a sok közül:

1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje Polgári Tagozata kitüntetésben részesült, 2004-ben megkapta a Nemzet Sportolója címet. 2007-ben szülőfaluja, Hercegszántó első díszpolgára lett, 2010-ben Budapesten avatták a főváros díszpolgárává.

Két gól a BEK-ben a Galatasaray ellen 1963-ból:

2007. december 21-től az ő nevét viseli a Ferencváros Üllői úti stadionja, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki a magyar labdarúgás területén végzett példa értékű sportolói és edzői tevékenysége, életpályája elismeréseként.

Szeptemberben, 70. születésnapján a Magyar Televíziónak elmondta, semelyik gólját sem tudná kiemelni pályafutásából, mindegyik ugyanolyan fontos volt számára. A Császár szeptember 14-én adott interjút a távirati irodának, amelyben elmondta, nagyon jó lenne a magyar válogatottnak ismét egy nagy tornán szorítani.

Nemrégiben a hírek arról szóltak, hogy a legendás játékos sikeres koszorúérműtéten van túl.

A Ferencváros, a Magyar Labdarúgó Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Nemzeti Erőforrás Mininsztériuma Albert Flóriánt saját halottjának tekinti. A MOB szerda 10 órától a Halottak Napi ünnepségen a Farkasréti Temetőben emlékezik meg az olimpiai bronzérmes Aranylabdásról.

Nyugodjék békében!

Albert Flórián pályafutása
1941. szeptember 5-én született Hercegszántón.
Klubja: Ferencváros (1952-74)
Eredményei: négyszeres magyar bajnok, Népköztársaság Kupa-győztes, 75-szörös magyar válogatott (31 gól), az év labdarúgója (1966, 1967), az Aranylabda győztese (1967), az FTC örökös bajnoka (1974), a Vásárvárosok KUpája győztese (1964-65), VVK 2. és 3. helyezett, UEFA-kupa bronzérmes, olimpiai bronzérmes (1960), Európa-bajnoki bronzérmes (1964), Európa-bajnoki 4. helyezett (1972), az FTC aranydiplomása (1984), a Halhatatlanok Klubjának tagja (1992), világválogatott (1968, 1973), Európa-válogatott (1972), az 1962-es világbajnokság társgólkirálya.
Egyéb kitüntetései: Hercegszántó díszpolgára (2007), BUdapest díszpolgára (2010), a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2011), Ferencváros díszpolgára (2011).

A Fradi-drukker közéleti személyiségekkel kiváló kapcsolata volt. Többen is dalba foglalták a nevét, de egy alkalommal ő is más pályára evezett.

Albert Flórián énekel a Ferencvárosról és a régmúltról:

Pölöskey Péter: Flóri bácsi életünk része volt
“Mélyen érint minket, jelenlegi Fradi játékosokat is Flóri bácsi elvesztése. Éppen edzésen vagyunk, most, nemrég érkezett a hír. Edzést követően közösen megemlékezünk róla.
Flóri bácsi mindennapi életünk része volt, hiszen nap-nap után találkoztunk vele a székházban, a pályán. Amikor nemrég a 70. születésnapján felköszöntöttük, még semmi nem látszott rajta. Döbbenetes. Legendát vesztettünk el” – nyilatkozta honlapunknnak Pölöskey Péter, a Ferencváros támadója.
“Egy évig voltam a Fradi játékosa, de ez alatt az idő alatt minden nap, amikor találkoztam vele, külön élmény volt. Mindig jókedvű volt, próbál velünk szerbül szótérteni. Mérhetetlenül tiszteltem, tudom mit jelent az ő személye Magyarországon, Európában. Hatalmas veszteség ez a magyar labdarúgásnak” – mondta Zoran Kuntic, a Ferencváros korábbi labdarúgója.
Józsi György, a Fradi középpályása: “Letaglóz bennünket a hír. Közösen Gyászolunk! Pár napja, még itt volt köztünk, lejött az öltözőbe, tréfélkozott, nosztalgiázott…. Mindig jókedve volt. Nem látszott rajta, hogy beteg lenne. Reggel már számos nem fogadott hívás volt a telefonomon, ami nem szokott jót jelenteni. Nagyon váratlanul érintett minket a hír. Azt hallottuk, hogy jólsikerült a műtét… Hiányozni fog a mindennapokon, döbbenet.”
A rivális is gyászol
A Ferencváros örök ellenfele, az Újpest is megemlékezik Albert Flóriánról:
“A legnagyobb riválisok egyike távozott közülünk hétfőn hajnalban: életének 71. évében elhunyt Albert Flórián, a Nemzet Sportolója, az egyetlen magyar labdarúgó, aki megkapta az Aranylabdát.
Az Újpest FC ezúton is mély részvétét fejezi ki a gyászoló családnak, és együttérzését a Ferencvárosi Torna Clubnak, amelynek tiszteletbeli elnöke volt.
Albert Flórián a magyar futball legendás alakjaként mindig nemes ellenfélként képviselte a kor legjelentősebb mérkőzésein csapatunk legnagyobb riválisát, az FTC-t, és felejthetetlen csatákat vívott meg a magyar futball kiemelkedő alakjaival a nemzeti válogatottban – többek között az Újpest nagyjaival együtt.”

Az MLSZ és az FTC egyeztet, hogy a zöld-fehérek feketében játszhassanak a Paks ellen.

A Császár szeptember 14-én adott interjút a távirati irodának, ennek a szemelvényei ide kattintva érhetőek el.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik