Foci

Van Persie hármat, az Arsenal ötöt lőtt a Chelsea-nek

Sokáig emlékezetes, fordulatos mérkőzésen győzött az Arsenal a Premier League 10. fordulójának csúcsrangadóján.

A két csapat száznegyvennyolcadik PL találkozóján a Chelsea hosszabbításos ligakupagyőzelemmel hangolt az Everton otthonában, az Arsenal viszont nyolc idegenbeli meccsen maradt nyeretlen a bajnokságban, így nem éppen kedvező előjelekkel érkezett a Stamford Bridge-re. Viszont a párharc legeredményesebb játékosa, Didier Drogba (tizenhárom gól) eltiltás miatt nem lehetett ott a pályán.

A meccs egy kihagyott Fernando Torres helyzettel indult, aztán viszont Gervinho, majd Robin van Persie is elpuskázott egy-egy ziccert a másik oldalon.

A gólgyártást Frank Lampard kezdte meg. A tizennegyedik percben Mata jobboldali beadását fejelte a bal alsóba teljesen tisztán, 1-0.

A harminchatodik percben egyenlített Robin van Persie klasszikus Arsenal-akció végén. Aaron Ramsey remekül ugratta ki Gervinhót, aki már maga is befejezhette volna a támadást, de tőle szokatlanul önzetlenül továbbtolta van Persie elé, a holland pedig a hálóba passzolt, 1-1.

Mégis Chelsea-előnnyel mentek a csapatok pihenőre, mert az előbb még saját kapuja előtt ügyetlenkedő John Terry érkezett a legjobban egy baloldali szögletre, és a jobb alsóba kotorta a labdát, 2-1. Per Mertesacker az első gólban is benne volt, ezúttal is elkésett.

A második félidő egy Andre Santos góllal és egy meghatározó játékvezetői tévedéssel indult. A brazil balhátvéd előretört, és Cech lábai között a rövidre helyezett, 2-2.

A középkezdés után szinte azonnal Szczesny mozdult ki rossz ütemben kapujából, és buktatta az egyértelmű gólhelyzetben kilépő Ashley Cole-t a tizenhatoson kívül, az ítélet csak sárga lap.

Rá négy percre Theo Walcott már a vezetést szerezte meg a piros-fehéreknek. Egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után a jobboldalról befele húzott, egyszer földre is került a szóló során, de felpattant, ezzel átverve a Chelsea-védőket, üresen vihette Petr Cech-re, majd laposan a rövidre bombázott. 2-3.

Tíz perccel a vége előtt Juan Mata bombagóllal egyenlített Raul Meireles passzából. A tizenhatoson kívülről iszonyatosan eltalált lövése védhetetlenül vágódott a hosszúba. 3-3.

Ám az őrület csak eztán következett. Egy ártatlan Cole-hátrapasszra egyszerre startolt van Persie és Terry, de a szebb napokat megélt védő elcsúszott, így az Ágyúsok vezére begyalogolhatott. Elfektette a kapust, és a hálóba passzolt, 3-4.

Ezzel pedig még mindig nem volt vége a van Persie-parádénak. A kilencvenharmadik percben megszerezte saját maga harmadik, csapata ötödik gólját. Elképesztő erővel varrta a rövidbe idei tizedik találatát. Az elmúlt három meccsen hetet vállalt, ráadásul kétszer is három pontról döntött gólja.

Elképesztő, klasszikus derbi: 3-5 a vége.

A mérkőzés összefoglalója:

Az Arsenal a rossz szezonkezdet ellenére már hatodik a tabellán tíz meccs után.

Eredmény – Barclays Premier League, 10. forduló
Chelsea – Arsenal 3-5 (2-1)
Gólszerzők:
Lampard (14.), Terry (45.), Mata (81.) illetve van Persies (36., 85., 93.), A. Santos (49.), Walcott (56.)
Everton – Manchester United 0-1 (0-1)
Gólszerző: Hernández (19.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik