Foci

Pelé: „Messi messze van a tökéletestől”

Pelé, a világ valaha volt legjobbnak tartott labdarúgója Londonban ünnepelte 71. születésnapját. Mások értékelésével ünnepelte.

A 92-szeres brazil válogatott csatár, aki háromszor nyert világbajnoki címet, és pályafutása során – állítólag – 1201 gólt szerzett, szokásához híven jól beolvasott mindenkinek azon a promóciós körúton, amelyen életműgyűjteményét (The Beautiful Revolution – A gyönyörű forradalom) népszerűsíti.

A legnagyobb érdeklődést kiváltó kijelentése így hangzik: „Messi is an incomplete player”, azaz “Messi messze van a tökéletestől”.

„Szeretnék együtt futballozni Lionel Messivel” – vallotta be Pelé. „Csakhogy Messi nem egy komplett labdarúgó, mégpedig azért nem, mert nem használja a fejét. Mármint fejelésre. De van még egy előnyöm vele szemben. Én húsz évet töltöttem az élvonalban, Messi ennek legfeljebb az egyharmadát.”

Pelé még egy kis sót dörzsölt Messi sebeibe, bár nem tudjuk, az argentin klasszist mennyire érdeklik a brazil veterán szavai.

„Ha már mindenáron ki kellene választanom azt a mai labdarúgót, akivel a legszívesebben játszanék egy csapatban, akkor az a honfitársam, Neymar lenne” – mondta a brazil klasszis, utalva klubtársára – hiszen Neymar annak a Santosnak a labdarúgója, amelynek színeiben a nagy előd is elérte legfényesebb sikereit.

Pelé a londoni Covent Gardenben beszélt, azon a fogadáson, amelyet a 71. születésnapja alkalmából rendeztek, jóllehet az valójában október 23-án volt. Az eseményen jelen volt Rio és Anton Ferdinand, az egykori Bayern- és Barcelona-védő svéd Patrick Andersson és az a Terry Cooper, aki az 1970-es mexikói világbajnokságon Pelé ellenfele volt az angol válogatottban.

Pelé hízelgett egy kicsit a házigazdáknak: „A Premier League Európa legjobb, legszínvonalasabb bajnoksága, jobb, mint a Primera División!” –mondta.

Amikor arról faggatták, ki volt a legkeményebb ellenfele, Pelé – aki pedig szembe került Bobby Moore-ral és Giacinto Facchettivel is hosszú pályafutása során – így felelt: „Sylvester Stallone a Menekülés a győzelembe című film forgatása során. Borzasztó erős volt…” A filmet egyébként Magyarországon forgatták.

A születésnapi bulin megajándékozták Pelét, méghozzá egy 18 karátos aranylemezekkel borított futball-labdával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik