Foci

László Csaba: Litvánia vagy Skócia?

László Csabát kitartóan csábítja a litván szövetség, magyar trénert is bevenne a szakmai stábjába.

László Csaba telefonon nyilatkozott a Digi Sport Reggeli Start című műsorában. A magyar szakember elmondta, már két éve is felkérte őt a litván szövetség, hogy legyen a nemzeti együttes kapitánya, ám akkor még nem mondhatott igent.

Most azonban komolyabb mind a két fél szándéka, így László már járt Vilniusban is egyeztetni. A magyar tréner elárulta, a litvánok azt szeretnék, ha 2016-ig elvállaná a megbízást, ő azonban egyelőre csak két évben gondolkodik. Az együttes ki szeretne jutni a franciaországi kontinenstornára, a szakember azonban már korábban is szeretne eredményeket elérni.

A korábban a Ferencvárosnál, a Sopronnál, a Heartsnál és Charleroi-nál is edzősködő László Csaba elárulta, szeretné magát újra kipróbálni szövetségi kapitányként, korábban ugyanis nagyon tetszett neki ez a szerepkör Ugandában – egy évig a magyar nemzeti tizenegy szakmai stábjában is tevékenykedett. Azt ugyanakkor hozzátette, ahhoz, hogy a felnőtteknél nagyra törő terveket lehessen szövögetni az U18-as és az U21-es válogatott háza táján is rendet kell tenni, mert ezek a korosztályok az utóbbi időben gyengén szerepeltek, márpedig rájuk épülne a 2016-os együttes.

Arra a kérdésre, hogy leendő stábjában szerepet kapna-e más magyar edző is igennel felelt, már neveket is mondott a litván szövetségnek, ám előbb az érintettekkel kell majd megállapodni. A 47 esztendős László Csaba amennyiben mégsem vállalja el a felkérést, úgy minden bizonnyal Skóciában ül le egy kispadra, az ország amiatt is áll közel hozzá, mert kint él a családja.

A tréner saját bevallása szerint a szíve mindig hazahúzza, mint mondta, „ami késik, nem múlik a Fradival”.

Litvánia jelenleg a 85. helyet foglalja el a FIFA-világranglistán, a 2012-es ukrán-lengyel közös rendezásű Európa-bajnokság seljtezőjében pedig csúnyán leszerepelt, mivel az I csoportban mindössze egy ponttal előzte mega sereghajtó Liechtensteint. Nyolc meccsen csak egy győzelmet arattak a kvalifikáció során. Litvánia korábban még nem járt világeseményen, igaz 1940-től 1990-ig a Szovjetunióhoz tartozott az ország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik