Foci

Hétgólos meccset nyert a Fradi, nem hibázott a Vidi

A Ferencváros és a Videoton is megverte másodosztályú ellenfelét a labdarúgó Magyar Kupában, a Siófok viszont elhasalt.

A Ferencváros az Újpest elleni bajnoki siker után önbizalomtól duzzadva utazhatott az NB II Keleti csoportjának élén álló Szolnok otthonába, ahol a legjobb 16 közé kerülés volt a tét a Magyar Kupa 4. fordulójában. Aki hétköznap délután is figyelemmel tudta követni a mérkőzést, jól szórakozott, az első félidőben hatszor is megtalálták az utat a gólvonal mögé a csapatok.

A vendégek fölényével indult a találkozó, és nem sokat kellett várni az első gólra sem: a 9. percben az Újpest ellen is eredményes Pölöskey emelt a Szolnok hálójába, megszerezve a vezetést a Fradinak (0-1).

Détári Lajos együttese nem állt le, Somalia közelről megduplázta az előnyt a félidő közepéhez közeledve (0-2), majd nem sokkal később Antal lerántotta Pölöskeyt a kapu előtt, amiért a szolnoki játékos piros lapot kapott, a Ferencváros pedig büntetőt. A tizenegyest Józsi a bal alsó sarokba helyezte, a zöld-fehérek 3-0-ra vezettek 26 perc után.

Ekkor senki sem gondolta volna, hogy ez a meccs még szoros is lehet, de furcsa módon a Szolnok emberhátrányban kapta össze magát, és ez gólokban is megmutatkozott. Előbb B. Tóth passza után Kalmár helyezett Jova kapujába, majd Papp nagy szólója után B. Tóth ezúttal a befejező volt, egy gólra csökkentve Romanek János együttesének hátrányát.

Az egyenlítés azonban már nem jött össze, a Fradi a szünet előtt újra növelte az előnyét, Pölöskey indítása után Somalia a jobb alsó sarokba gurított.

A második játékrész már kevésbé volt eseménydús, nem fenyegette túlzott veszély a vendégek továbbjutást. Csizmadia egy szöglet után befejelte az ötödik ferencvárosi gólt is, a zöld-fehérek 5-2-es sikerükkel magabiztosan masíroztak a legjobb 16 közé a Magyar Kupában.

A bajnokságban botladozó Videoton a Tatabányához látogatott, és bár az élvonalban nem megy idegenben a székesfehérváriaknak, másodosztályú ellenfelüket most sikerült legyőzniük a Grosics Gyula Stadionban.

A vezetést Nikolic szerezte meg a vendégeknek, a támadó egy szabadrúgás után félfordulatból, kapásból zúdított a kapuba.

Evandro találatát les miatt érvénytelenítette a játékvezető, a hazaiak csak az első félidő második felében tudtak kiszabadulni a rájuk nehezedő nyomásból.

A szünet után Nikolic lerántása miatt büntetőhöz jutott a Vidi, de Vasiljevic a kapu fölé lőtte a tizenegyest. Később azonban így is összejött a vendégek második gólja, Nikolic visszagurítása után a nagyjából két perccel korábban beálló Sándor György lőtt a hálóba. Paulo Sousa együttese 2-0-ra nyert, így továbbjutott a következő körbe.

Nem minden élvonalbeli csapat bírt azonban másodosztályú ellenfelével: a Siófok hiába szerezte meg korán a vezetést a Kozármisleny vendégeként, az NB II Nyugati csoportjának második helyén álló hazaiak az első félidő végén egyenlítettek, majd a folytatásban Andruskó a győztes találatot is megszerezte.

A Kozármisleny megőrizte egygólos előnyét, így a Siófok búcsút mondhatott a Magyar Kupának.

Nagyon megszenvedett a továbbjutásért a Pécsi MFC, pedig az OTP Bank Liga hetedik helyén álló baranyaiakra papíron nem várt nehéz feladat, a harmadosztályú (igaz, ott nagyszerűen szereplő) Csákvár otthonában kellett bizonyítaniuk.

A hazaiak a második percben már vezettek, de Gyánó révén hamar kiegyenlített a Pécs. A Csákvár lelkesedése azonban töretlen maradt, negyed óra telt el a meccsből, amikor már ismét náluk volt az előny.

A szünet után Zeljkovic megpattanó lövésével másodszor is egalizált Mészáros Ferenc együttese. Mivel több gól a rendes játékidőben már nem esett, következhetett a hosszabbítás.

A ráadás utolsó perceiben aztán Lantos egy szöglet utáni fejessel eldöntötte a vendégek javára a találkozót, a Csákvár részéről ezután már csak egy kihagyott helyzetre futotta. A Pécs hosszabbítás után 3-2-re nyert.

A vendég Kaposvár hosszabbítás után tudott diadalmaskodni 1-0-ra a harmadosztályú Rákosmenti KSK ellen.

Szerdán délután összesen tizenegy mérkőzést rendeztek a Magyar Kupában. Az Újpest drámai továbbjutásáról és a Pápa bukásáról IDE kattintva olvashatnak, a Debrecen, a Kecskemét és az MTK sikeréről, valamint a Paks meglepő búcsújáról pedig ITT találhatnak bővebb információkat.

Eredmények – Magyar Kupa, 4. forduló
Szolnoki MÁV FC – Ferencváros 2-5 (2-4)
Gólszerzők:
Kalmár (31.), B. Tóth (37.) illetve Pölöskey (9.) Somalia (21., 41.), Józsi (26. – 11-esből), Csizmadia (68.) 
Kiállítva:
Antal (24. – Szolnok)
FC Tatabánya – Videoton 0-2 (0-1)
Gólszerzők:
Nikolic (76.), Sándor Gy. (71.)
Kozármisleny – BFC Siófok 2-1 (1-1)
Gólszerzők:
Rácz (45.), Andruskó (64.) illetve Csermelyi (12.)
Csákvár TK – Pécsi MFC 2-3 (2-1, 2-2, 2-3) – hosszabbítás után
Gólszerzők:
Rigó (2.), Tornyai (15.) illetve Gyánó (9.), Zeljkovic (54.), Lantos (117.)
Rákosmenti KSK – Kaposvári Rákóczi 0-1 (0-0, 0-0, 0-1) – hosszabbítás után
Gólszerző:
Peric (99.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik